FSD3539 Hyvinvointi ja eriarvoisuus Suomessa 2020

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Hyvinvointi ja eriarvoisuus Suomessa 2020

Aineistonumero

FSD3539

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3539
https://doi.org/10.60686/t-fsd3539

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kainulainen, Sakari (Diakonia-ammattikorkeakoulu)
  • Kouvo, Antti (Itä-Suomen yliopisto)
  • Kujala, Pietari (Turun yliopisto)
  • Niemelä, Mikko (Turun yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos)
  • Saari, Juho (Tampereen yliopisto)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin vastaajien hyvinvointia sekä kokemuksia ja näkemyksiä eriarvoisuudesta. Tutkimus on osa Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa Eriarvoisuuden torjuminen niukkuuden aikana (TITA) -hanketta (päätösnumerot: 293101 ja 314250) sekä Suomen akatemian rahoittamaa Eriarvoisuuden, interventioiden ja uuden hyvinvointiyhteiskunnan (INVEST) lippulaivahanketta (päätösnumero: 320162).

Aluksi vastaajilta kysyttiin, kuinka hyvin he kokevat saavuttavansa haluamiaan asioita elämässä ja millaiseen yhteiskunnalliseen asemaan he itsensä sijoittavat. Lisäksi kartoitettiin, kokevatko vastaajat luottavansa muihin ihmisiin, ovatko he saaneet toimeentulotukea sekä kuinka hyvin he kokevat saavansa taloutensa kulut katetuiksi. Vastaajille esitettiin myös erilaisia mielialaa koskevia kysymyksiä.

Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin heidän kokemuksiaan ja näkemyksiään vuorovaikutuksesta naapureidensa kanssa, heidän asuinalueensa sekä kyseisen paikkakunnan keskustan turvallisuudesta, rikosten uhriksi joutumisesta, Suomen turvallisuudesta, sosiaaliturvasta sekä omasta hyvinvoinnista. Edelleen tiedusteltiin, kuinka tyytymättömiä tai tyytyväisiä vastaajat elämäänsä kokonaisuutena ovat.

Taustamuuttujina ovat maakunta, sukupuoli, syntymävuosi, perhemuoto, kotitalouden rakenne, asunnon hallintaperuste, asuntotyyppi, koulutusaste, ammattiasema, kotitalouden tulot ja menot sekä mitä puoluetta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Asiasanat

elintaso; eriarvoisuus; huono-osaisuus; hyvinvointi; hyväosaisuus; sosiaalinen kerrostuneisuus; sosiaaliturva; tasa-arvo; toimeentulotuki; turvallisuus; tyytymättömyys; tyytyväisyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Hyvinvointi ja eriarvoisuus Suomessa

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Suomen Kyselytutkimus Oy

Tuottajat

  • Turun yliopisto

Ajallinen kattavuus

2020

Aineistonkeruun ajankohta

2020-09-17 – 2020-12-31

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

18 - 79-vuotiaat suomenkieliset mannersuomalaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: suhteutettu ositettu otanta

Tutkimuksen otantamenetelmänä käytettiin todennäköisyyteen perustuvaa ositettua otantaa. Ositteet muodostuivat vastaajien maakunnista, joista haastateltavat poimittiin yksinkertaisella satunnaisotannalla etukäteen määritellyn ikäryhmän (18-79) rajoissa.Tutkimuksen otantakehikkona oli Väestörekisterikeskuksen Väestötietojärjestelmä, ja vastaajien puhelinnumerot saatiin Väestörekisterikeskuksen yhteistyökumppani Suomen Asiakastieto Oy:ltä.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistossa on vinoumaa iän ja sukupuolen suhteen. Tätä varten aineistoon on luotu painomuuttuja.

Tunnisteellisuussyistä osa muuttujista (kotitalouden henkilöiden ja lasten lukumäärät sekä kotitalouden tulot) on Tietoarkistossa aineiston arkistoinnin yhteydessä TOP-koodattu.

Aineisto ei sisällä avomuuttujien T4MUU ja T12MUU vastauksia.

Painokertoimet

Aineistossa on painomuuttuja WEIGHT. Aineisto on painotettu vastaamaan Manner-Suomen ikäryhmää (18-79) ja sukupuolijakaumaa. Painotusperusteena on toiminut Tilastokeskuksen: Väestö iän (18-79) ja sukupuolen mukaan aluettain (Manner-Suomi) 2019 -tilasto.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kainulainen, Sakari (Diakonia-ammattikorkeakoulu) & Kouvo, Antti (Itä-Suomen yliopisto) & Kujala, Pietari (Turun yliopisto) & Niemelä, Mikko (Turun yliopisto) & Saari, Juho (Tampereen yliopisto): Hyvinvointi ja eriarvoisuus Suomessa 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-06-14). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3539

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Eriarvoisuuden tila Suomessa 2024 (2024). Toim. Rajavuori, Anna. Kalevi Sorsa -säätiö. Helsinki: Into Kustannus.

Laaninen, Markus & Niemelä, Mikko (2023). Koettu yksinäisyys Suomessa 2016-2022. Yhteiskuntapolitiikka 88 (2023):3, 237-247. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023061454918

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.