FSD3558 Mökkibarometri 2021

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Luonnonvarakeskus (Luke)

Asiasanat

asuminen, etätyö, jätehuolto, kesämökit, lähipalvelut, mökkeily, vapaa-aika, vapaa-ajan asukkaat, vapaa-ajan asunnot, varusteet, vesihuolto

Sisällön kuvaus

Mökkibarometri on mökkeilyn ja vapaa-ajan asumisen kehitystä kuvaava seurantatutkimus. Barometri on aiemmin toteutettu vuosina 2003, 2008 ja 2015. Mökkibarometrin 2021 laati maa- ja metsätalousministeriön saaristoasiain neuvottelukunnan toimeksiannosta ja rahoittamana Luonnonvarakeskus.

Aluksi kyselyssä kysyttiin vapaa-ajan asunnon käytöstä, sijainnista sekä mökkimatkojen pituudesta ja määrästä. Vastaajilta kysyttiin muun muassa kuinka vapaa-ajan asunnon käyttö on muuttunut viimeisen kolmen vuoden aikana ja kuinka vastaaja arvioi sen muuttuvan seuraavan kolmen vuoden aikana. Vastaajat kertoivat, kuinka moni henkilö oli vuoden aikana käyttänyt mökkiä. Käyttöön liittyen kysyttiin myös etätöistä ja työssäkäynnistä mökiltä käsin. Vapaa-ajan asunnon omistajat ottivat kantaa siihen, miten esimerkiksi polttoaineen hinnan nousu vaikuttaa tulevaisuudessa mökkimatkojen määrään.

Seuraavaksi kysyttiin vapaa-ajan asunnon varustetasosta, kunnosta ja koosta. Vastaajat kertoivat mökin virtalähteistä, lämmitystavoista sekä vesi- ja jätehuollosta. Lisäksi kysyttiin rahan ja palveluiden käytöstä ja saatavuudesta vapaa-ajan asunnolla ja lähiseudulla sekä osallistumisesta mökkikunnan toimintaan. Lopuksi vastaajat ottivat kantaa muun muassa kaksoiskuntalaisuuteen ja mökkien rakentamista koskevan säännöstön keventämiseen.

Taustamuuttujia olivat muun muassa vapaa-ajan ja vakituisen asunnon maakunta, kotitalouden koko ja ikärakenne, vastaajan elämäntilanne ja kotitalouden yhteenlasketut bruttokuukausitulot.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.