FSD3577 Varhaiskasvatuskysely 2016
Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Varhaiskasvatuskysely 2016
Aineistonumero
FSD3577
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3577https://doi.org/10.60686/t-fsd3577
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Hietamäki, Johanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Lammi-Taskula, Johanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Alasuutari, Maarit (Jyväskylän yliopisto)
- Hautala, Paula (Jyväskylän yliopisto)
- Kuukka, Anu (Jyväskylän yliopisto)
- Kuusiholma, Julia (Jyväskylän yliopisto)
- Ruutiainen, Ville (Jyväskylän yliopisto)
- Räikkönen, Eija (Jyväskylän yliopisto)
- Eerola, Petteri (Tampereen yliopisto)
- Karila, Kirsti (Tampereen yliopisto)
- Paananen, Maiju (Tampereen yliopisto)
- Repo, Katja (Tampereen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Kyselyllä kartoitettiin yksivuotiaiden lasten huoltajilta tietoja muun muassa perheestä, asumisesta, toimeentulosta, vanhempana toimimisesta, lastenhoidon järjestämisestä ja lastenhoidon taloudellisten tukien käytöstä. Aineisto on osa monitieteistä Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyössä toteuttamaa Tasa-arvon kysymykset lasten varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja hoidon tukien järjestelmässä -hanketta (CHILDCARE).
Kyselyn alussa kartoitettiin yksivuotiaan lapsen ja kyselyyn vastanneen aikuisen taustatietoja sekä selvitettiin yksivuotiaan lapsen terveystilannetta ja kehitystä sekä kysyttiin imetyksestä. Tämän jälkeen kysyttiin lasten hoitojärjestelyistä, hoitomuodon valinnasta ja perhevapaista. Seuraavaksi kysyttiin vastaajan työhön, työn ja perheen yhteensovittamiseen ja terveystilanteeseen liittyviä kysymyksiä. Sitten selvitettiin perheen tilannetta ja tukea sekä vastaajan asumista ja toimeentuloa. Lisäksi vastaajilta kysyttiin ajatuksia lastenhoitoon liittyvistä poliittisista päätöksistä sekä varhaiskasvatuksen järjestämistä koskevista asioista.
Vastaajan taustatietoina ovat muun muassa asuinkunta (luokiteltuna), sukupuoli, ikäryhmä, siviilisääty, perheenjäsenet, suhde perheen yksivuotiaaseen lapseen, koulutustaso, elämäntilannetta ja työsuhdetta kuvaavat tiedot, asumismuoto ja perheen tulot. Kyselyn kohteena olevasta lapsesta taustatietoina ovat muun muassa sukupuoli, ikä, asumisen järjestelyt ja huoltajuutta koskeva tieto. Lisäksi vastaajan puolison taustatietoja ovat koulutustaso sekä elämäntilanne.
Aineistossa olevan satunnaistetun id-muuttujan perusteella tämän ja FSD3578 Varhaiskasvatuskysely 2019 -aineiston ajallinen vertailu on mahdollista.
Asiasanat
lapsen kehitys; lapset (ikäryhmät); lapset (perheenjäsenet); lastenhoito; perhe-elämä; perhetutkimus; perhevapaat; päivähoito; työ; vanhemmat; vanhemmuus; varhaiskasvatus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lapset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Perhe-elämä, avioliitto ja sukupolvet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
ChildcareJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.
Kerääjät
- Jyväskylän yliopisto
- Tampereen yliopisto
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Rahoittajat
- Suomen Akatemia (293049)
Ajallinen kattavuus
2016
Aineistonkeruun ajankohta
2016 – 2016
Maa
Suomi
Kohdealue
Alajärvi, Hamina, Helsinki, Jyväskylä, Kittilä, Lieksa, Oulu, Salo, Tampere, Ulvila
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Kotitalous
Perhe
Perusjoukko/otos
Kaikki Alajärven, Haminan, Lieksan, Kittilän, Salon ja Ulvilan kuntien sekä Helsingin, Jyväskylän, Oulun ja Tampereen kaupunkien tietyillä postinumeroalueilla asuneet vanhemmat ja huoltajat, joille oli syntynyt lapsi 1.10.2014-30.9.2015 välisenä aikana
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Kutsu osallistua tutkimukseen lähetettiin kaikille Alajärjen, Haminan, Kittilän, Lieksan, Salon ja Ulvilan alueella asuville vanhemmille, joille oli syntynyt lapsi 1.10.2014-30.9.2015. Helsingin, Jyväskylän, Oulun ja Tampereen osalta kysely lähetettiin kyseessä olevana aikana syntyneiden ja tietyillä postinumeroalueilla asuvien lasten vanhemmille. Postinumeroalueet valittiin harkinnanvaraisesti siten, että väestön koulutustaso, työllisyys ja huoltosuhde vaihtelivat alueiden välillä. Tutkimusalueisiin otettiin myös mukaan kunnanosia, joissa tiedettiin asuvan muita alueita enemmän maahanmuuttajaväestöä. Lisäksi huomioitiin alueiden sijainti suhteessa kunnan keskustaan ja niille sijoittuvat varhaiskasvatuspalvelut. Viimeksi mainittujen osalta haluttiin erityisesti varmistaa, että mukana on alueita, joilla on yksityisiä päiväkoteja sekä alueita, joilla näitä ei ole.
Vanhempien kyselykutsut ja verkkolomakkeet käännettiin ruotsin, englannin, somalin ja venäjän kielille. Kullekin vastaajalle kutsu lähetettiin hänen väestörekisteritietojensa mukaisella äidinkielellä tai englanniksi, jos äidinkieli oli muu kuin suomi tai joku edellä mainituista. Kyselyn toinen ja samalla viimeinen muistutuskutsu postitettiin lokakuun alussa viikolla 40. Tässä vaiheessa kaikille vastaajille lähetettiin kyselyn paperiversio suomeksi tai somaliksi. Kaikkien vastaajien oli myös edelleen mahdollista täyttää kysely verkossa joko suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, somaliksi tai venäjäksi.
Aineisto kerättiin lähettämällä kutsu 7649 lapsen kaikille vanhemmille, joita oli yhteensä 14612. Tutkimukseen osallistui 2081 lapselta ainakin yksi vanhempi tai huoltaja. Yhteensä kyselyyn vastasi 2696 huoltajaa.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
18,5
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD3578 Varhaiskasvatuskysely 2019
Aineiston käytössä huomioitavaa
Osa vastaajista ei ole noudattanut kyselylomakkeessa annettuja ohjeita (filttereitä), vaan vastannut myös kysymyksiin, joihin ei olisi ohjeiden mukaan pitänyt. Tämä tulee ottaa huomioon analyyseissa. Esimerkiksi kysymykseen a4 ovat vastanneet myös yhdessä asuvat vanhemmat.
Tutkija on suunnitellut aineiston anonymisoinnin ja luokitellut seuraavat muuttujat: vastaajan asuinkunta (K2_Luok5), vastaajan suhde 1-vuotiaaseen lapseen (A2_2lk), vastaajan syntymävuosi (A6), vastaajan (A13_SM1, A13_SM2) ja vastaajan kumppanin (A13_SP1, A13_SP2) elämäntilannetta kuvaava tieto, lapsen ikä (lapsen_ika), lapsen syntymäpaino (a15_4lk) ja lapsen terveydentila (a25 allergia). Tietoarkistossa on tutkijan suunnitelmaa noudattaen ja tarkentaen luokiteltu seuraavat muuttujat: syntymävuosi (A6), vastaajan ikä (A6_ika), siviilisääty (A7_3lk), lapsen hoitojärjestelyt (a32), perhevapaisiin liittyvät muuttujat (kysymys 43), perheen elämäntilanteisiin liittyvät muuttujat (kysymys 79), asunnon pinta-ala (a87) ja tieto synnyinmaasta (a99). Lisäksi tunnisteellisuussyistä on myös poistettu kaikki avovastaukset (pois lukien a55 toivotut hoitoajat) ja seuraavat muuttujat: lasten lukumäärää kuvaavia muuttujia (kysymys 9), lapsen terveydentilaan liittyvät muuttujat (kysymys 25), adoptioon ja sijoituslapsiin liittyvät tiedot (kysymykset 2, 9 ja 79) ja uskontokuntaa koskeva tieto (kysymys 96).
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Hietamäki, Johanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Lammi-Taskula, Johanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Alasuutari, Maarit (Jyväskylän yliopisto) & Hautala, Paula (Jyväskylän yliopisto) & Kuukka, Anu (Jyväskylän yliopisto) & Kuusiholma, Julia (Jyväskylän yliopisto) & Ruutiainen, Ville (Jyväskylän yliopisto) & Räikkönen, Eija (Jyväskylän yliopisto) & Eerola, Petteri (Tampereen yliopisto) & Karila, Kirsti (Tampereen yliopisto) & Paananen, Maiju (Tampereen yliopisto) & Repo, Katja (Tampereen yliopisto): Varhaiskasvatuskysely 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-09-22). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3577
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Lammi-Taskula, J. & Hietamäki, J. (2017) Yksivuotiaiden vanhemmat tyytyväisiä varhaiskasvatukseen. Osa tarvitsisi enemmän tukea ja huomiota. Kvartti 3/2017
Repo, K., Alasuutari, M., Karila, K. & Lammi-Taskula, J. (toim.) (2020) The Policies of Childcare and Early Childhood Education. Does Equal Access Matter? Cheltenham: Edward Elgar Publishing.
Otronen, K. (2018) Imeväisten ravitsemus ja imetykseen yhteydessä olevia tekijöitä. Kyselytutkimus kymmenessä kunnassa. Pro gradu -tutkielma. Itä-Suomen yliopisto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.