FSD3590 Itseen liittyvä ajattelu ja katsekeila 2021-2022

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Itseen liittyvä ajattelu ja katsekeila 2021-2022

Aineistonumero

FSD3590

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3590
https://doi.org/10.60686/t-fsd3590

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto sisältää osallistujien vastaukset kokeellisen psykologian tehtäviin. Aineisto on kerätty kokeellisen psykologian tutkimuksessa, jossa tutkittiin itseen liittyvän tiedonkäsittelyn ja katseen suunnan tulkitsemisen yhteyttä. Aineistossa on yhdistettynä alkuperäiseen kokeeseen vuonna 2021 osallistuneiden ja toisintokokeeseen vuonna 2022 osallistuneiden vastaukset.

Aineistossa on osallistujien vastaukset kolmeen tehtävään. Ensimmäisessä tehtävässä vastaajia pyydettiin kirjoittamaan kolmeen kysymykseen kuhunkin vähintään viidellä lauseella joko itsestään tai muista ihmisistä riippuen vastaajaryhmästä. Toisessa tehtävässä vastaajien piti arvioida, katsovatko esitetyt kasvokuvat suoraan heitä kohti. Kolmannessa tehtävässä vastaajien piti täydentää lauseita heistä sopivimmalla persoonapronominilla. Kunkin tehtävän välissä vastaajat vastasivat yhteen tarkkaavaisuutta mittaavaan kysymykseen. Alkuperäisessä kokeessa osallistujat vastasivat kaikkiin kolmeen tehtävään ja toisintokokeessa vain ensimmäiseen ja kolmanteen tehtävään.

Taustamuuttujina aineistossa ovat sukupuoli, ikä ja koulutus vuosina sekä tietoja vastaajan osallistumiseen käyttämästä tietokoneesta.

Asiasanat

katsekontakti; kognitiivinen psykologia; kognitiiviset prosessit; kokeellinen psykologia; persoonapronominit; psykologia; sosiaalinen kognitio; tiedostaminen; tunnistaminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Hietanen, Jonne (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)

Rahoittajat

  • Suomen Akatemia (330158)

Ajallinen kattavuus

2021 – 2022

Aineistonkeruun ajankohta

  • 2021-07-05 – 2021-07-27
  • 2022-05-18 – 2022-05-31

Maa

Yhdistyneet kuningaskunnat

Kohdealue

Yhdistyneet kuningaskunnat

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

18-vuotiaat ja sitä vanhemmat Yhdistyneiden kuningaskuntien asukkaat, joiden äidinkieli on englanti ja näkökyky normaali tai normaaliksi korjattu (poislukien henkilöt, joilla on todettu neurologinen tai psykiatrinen diagnoosi)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Kaikki Prolific-alustalle rekisteröityneet henkilöt, jotka täyttivät perusjoukon kriteerit ja joiden hyväksymisprosentti alustalla vastatuissa kyselyissä oli 100 %, saivat osallistua tutkimukseen. Pilottikokeisiin osallistuneet eivät voineet osallistua. Vain vastaajat, jotka käyttivät pyötätietokonetta tai kannettavaa tietokonetta, saivat osallistua.

Kaikille tutkimukseen osallistuneille, jotka olivat suorittaneet tutkimuksen tyydyttävästi, maksettiin pieni korvaus osallistumisesta. Ensimmäiseen kokeeseen osallistuneille maksettiin 1,88 puntaa ja toiseen kokeeseen osallistuneille 1,75 puntaa.

Keruumenetelmä

Kontrolloitu koe

Keruuväline tai –ohje

Muu keruuväline (Psykologinen koe, joka tehtiin verkossa ja joka sisälsi avoimia kysymyksiä, kyllä-ei kysymyksiä ja monivalintakysymyksiä.)

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

161 muuttujaa ja 529 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistossa muuttujat on nimetty kokeen tehtävien mukaan: T1 (Sentence task), T2 (Gaze cone task) ja T3 (Linguistic Implications Form). Suluissa tutkijan tehtävistä käyttämät englanninkieliset nimet. Toinen koe ei sisältänyt katsekeila-tehtävää (T2 Gaze cone task). Muuttujanimen perässä T1-muuttujissa kirjaintunniste kuvaa vastaajaryhmää: S= self-referential group ja C= control group.

Aineistossa on alkuperäiseen kokeeseen sekä toistettuun kokeeseen osallistuneet yhdistettynä. Eri kokeisiin osallistuneet on mahdollista erottaa toisistaan Experiment-muuttujan avulla. Alkuperäiseen kokeeseen (Experiment 1, N:221) osallistuneet jaettiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään (self-referential group ja control group), joista self-referential group vastasi ensimmäisessä tehtävässä (T1 Sentence task) itseen kohdistuviin kysymyksiin ja control group muihin ihmisiin kohdistuviin kysymyksiin. Toisessa kokeessa (Experiment 2, N:308) osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään: self-referential group, control group ja passive group, joista passiivinen ryhmä ohitti ensimmäisen tehtävän (T1). Eri ryhmät on erotettavissa toisistaan GroupNum-muuttujan avulla.

Tutkija on tunnisteellisuussyistä korvannut osallistujien vastaukset ensimmäisessä tehtävässä (T1 Sentence task) tiedolla siitä, kuinka monta lausetta kukin osallistuja kirjoitti kuhunkin kysymykseen vastaukseksi.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Hietanen, Jonne (Tampereen yliopisto) & Syrjämäki, Aleksi (Tampereen yliopisto) & Hietanen, Jari (Tampereen yliopisto): Itseen liittyvä ajattelu ja katsekeila 2021-2022 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-10-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3590

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Self-Referential Thinking and the Cone of Gaze -tutkimuksen nettisivut

Verkkosivuilta löytyy lisätietoa tutkimuksen toteutuksesta.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Hietanen, J. O. & Syrjämäki, A. H & Hietanen, J. K. (2022). Perception of eye contact, self-referential thinking and age. Consciousness and Cognition 106, 103435.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.