FSD3607 Elämäni mediat ja yksi päivä mediaa 2021

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Arkisto

Asiasanat

Internet, aikakauslehdet, joukkoviestimet, joukkoviestintä, kirjat, kokemukset, lehdistö, mainonta, media, mediakulttuuri, mediankäyttö, radio (joukkoviestimet), sanomalehdet, televisio (joukkoviestimet), viestimet, viestintä

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu päiväkirjateksteistä, joissa kirjoittajia pyydettiin kuvaamaan, miten he käyttivät mediaa keskiviikkona 10.3.2021. Lisäksi kirjoittajat kertovat kokemuksiaan median merkityksestä laajemmin elämänsä aikana. Keruu järjestettiin yhteistyössä Lapin yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on toteuttanut myös vuonna 2001 Yksi päivä mediaa -aineistokeruun, jonka kirjoitukset ovat myös saatavilla Tietoarkistosta.

Vastaajat kertovat kyseisen päivän ajalta mitä mediaa he käyttivät, seurasivat, katsoivat, kuuntelivat tai lukivat sekä miten viestivät median avulla. Vastaajat pohtivat myös tunteita ja ajatuksia, joita kyseinen mediapäivä heissä herätti. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, mikä rooli ja merkitys eri medioilla on vastaajien elämässä sekä nykypäivänä että menneisyydessä. Kirjoitukset sisältävät myös kertomuksia tärkeiksi koetuista medioista, jotka ovat osa jokapäiväistä elämää. Medialla tarkoitetaan aineistossa muun muassa sanomalehtiä, kirjallisuutta, radiota, televisiota, Internetiä sekä sosiaalista mediaa.

Taustatietoina on mainittu sukupuoli, syntymäaika, ammatti sekä paikkakunnat. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.