FSD3647 Opettajien ja ohjaajien ajatuksia sukupuoli- ja kulttuuritietoisesta ohjauksesta 2020

Katso täydellinen teemarunko tai kirjoitusohjeet aineistokuvailun liitteistä.

Valitse kysymys


Minkälainen työpaikkasi ja työnkuvasi on nyt, kuinka kauan olet ollut nykyisessä työpaikassasi?

Minkälainen koulutustausta sinulla on: milloin ja mistä valmistuit?

Minkälainen on tyypillinen ohjaustilanne tai sellainen tilanne missä on ohjauksellisia elementtejä? Ohjaajat: Mitä tapahtuu yksilöohjauksessa, entä ryhmäohjauksessa? Opettajat: Missä tilanteessa ohjaukselliset elementit tulevat esille, kahdenkeskisissä keskusteluissa, piilo-ohjausta muun ohella?

Millä tavoin nuoret tutustuvat eri ammatteihin? Miten ammatteja esitellään oppitunneilla? Miksi nämä alat on valittu esittelyyn? Kiinnitetäänkö esittelyissä huomiota monimuotoisuuteen esimerkiksi kuvavalinnoissa?

Jos nuori on epävarma siitä, minne hänen kannattaisi hakeutua, mitä silloin tehdään? Millaisia vaihtoehtoja nuorelle tällöin tarjotaan?

Tuovatko nuoret esiin, että haluaisivat hakeutua tietylle alalle/tiettyyn opiskelupaikkaan, mutta eivät jostain syystä voi tehdä niin? Mitä silloin tehdään?

Miten nuoret perustelevat sitä, että jokin ala ei välttämättä sovi itselle? Miten näitä oletuksia käsitellään?

Käsitelläänkö koulutus- ja työelämän sukupuolittumista osana ohjausta? Mitä ajattelet segregaatiosta?

Miten TET toteutetaan koulussanne? Miten nuoret valitsevat TET-paikkansa? Kiinnitetäänkö nuoren TET-paikan valintaan huomiota?

Miten opiskelijat tutustuvat tulevaisuuden koulutus- ja työuriin? Onko korkeakouluvierailuja? Entä työelämätutustumisia? Miten tutustumispaikat valitaan?

Esitelläänkö oppitunneilla urapolkuja tai ammatteja? Miksi nämä alat on valittu esittelyyn?

Jos nuori on epävarma siitä, minne hänen kannattaisi hakeutua seuraavaksi, mitä silloin tehdään? Millaisia vaihtoehtoja nuorelle tällöin tarjotaan?

Tuovatko nuoret esiin, että haluaisivat hakeutua tietylle alalle/tiettyyn opiskelupaikkaan, mutta eivät jostain syystä voi tehdä niin? Mitä silloin tehdään?

Miten nuoret perustelevat sitä, että jokin ala ei välttämättä sovi itselle? Miten näitä oletuksia käsitellään?

Käsitelläänkö koulutus- ja työelämän sukupuolittumista osana ohjausta?

Miten opiskelijat tutustuvat tulevaisuuden koulutus- ja työuriin?

Miten ja missä eri työllistymisvaihtoehtoja tuodaan oppilaitoksessa esiin?

Miten nuorille esitellään millaisissa työpaikoissa/millä työnimikkeillä alan koulutuksella voi työskennellä?

Miten jatko-opintomahdollisuudet tuodaan esiin ohjauksessa? Onko korkeakouluvierailuja?

Tuovatko nuoret esiin, että haluaisivat suuntautua tiettyihin tehtäviin/tiettyyn työpaikkaan tai jatko-opintoihin, mutta eivät jostain syystä voi tehdä niin? Mitä silloin tehdään?

Miten nuoret perustelevat sitä, että jokin tehtävän kuva tai työpaikka ei välttämättä sovi itselle? Miten näitä oletuksia käsitellään?

Käsitelläänkö opinnoissa ja ohjauksessa koulutus- ja työelämän sukupuolittumista?

Onko koulussanne opiskelijoita, jotka ovat vähemmistönä omalla alallaan?

Onko teillä toimintatapoja tai käytäntöjä sukupuolelleen epätyypillisen valinnan tehneen tukemiseen?

Miten esittelet nuorille eri koulutus tai työllistymisvaihtoehtoja? Netistä, videolta, kirjasta yms.? Millä tavoin valitset, mitä ammatteja tai koulutuslinjoja esitellet ohjaustilanteessa?

Tuovatko nuoret esiin, että haluaisivat suuntautua tiettyihin tehtäviin/tiettyyn työpaikkaan tai koulutuslinjalle, mutta eivät jostain syystä voi tehdä niin? Mitä silloin tehdään?

Jos nuori torppaa esittelemäsi urapolkuidean, miten nuoret perustelevat sitä? Miten he perustelevat, että jokin koulutus- tai uravalinta ei välttämättä sovi itselle? Miten näitä oletuksia käsitellään?

Käsitelläänkö ohjaustilanteessa koulutus- ja työelämän sukupuolittumista?

Miten käsität sukupuolen ja miten sukupuoli näkyy ohjaustilanteessa/tilanteissa, joissa on ohjauksellisia elementtejä? Mitä sukupuoli merkitsee, onko eri asia ohjata poikia tai tyttöjä, millaisissa tilanteissa erot tulevat esiin, jos tulevat?

Tuovatko nuoret seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumistaan esiin ohjaustilanteissa? Miten? Oletko kokenut, että vähemmistöön kuuluminen on vaikuttanut tai vaikuttaisi ohjaamasi nuoren opinto- tai uravalintaan?

Jos ohjattava nuoresi olisi esimerkiksi johonkin kielivähemmistöön kuuluva, miten se vaikuttaa ohjausotteeseesi? Vaikuttaako, tulisiko vaikuttaa?

Miten nuorten perhetausta ja sosioekonominen asema tulevat sinulle näkyväksi ohjaustilanteessa? Missä tilanteissa tämä on näkynyt?

Mitä käsität tällaisen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävän työotteen tarkoittavan omassa työssäsi? Millaisia keinoja olet käyttänyt omassa ohjastyössäsi ottaaksesi nämä velvoitteet huomioon?

Oletko käyttänyt jotain tiettyjä menetelmiä tai malleja sukupuoli- ja kulttuuritietoisen ohjauksen toteuttamisessa? Millaisia? Miten ne ovat toimineet?

Oletteko keskustelleen työyhteisön kesken ohjauskäytännöistä ja siitä, miten ja minne nuoria ohjataan hakeutumaan? Millaista keskustelu on ollut?

Oletteko keskustelleet työyhteisössä koulutus ja urapolkujen jakautumisesta sukupuolen mukaan? Mitä ajatuksia tämä on herättänyt? Minkä syiden ajattelet vaikuttavan segregaatioon?

Miten työpaikkasi ja työnantajasi ovat tukeneet sinua toteuttamaan sukupuoli- ja kulttuuritietoista ohjausta? Oletko osallistunut aihetta käsitteleviin koulutuksiin? Kenen järjestämiä ne olivat? Keneltä tuli aloite koulutukseen osallistumisesta?

Mainitsit että olet suorittanut X koulutuksen, sisälsikö opintosi sukupuoli- ja kulttuuritietoisuuden teemoja?

Minkälainen on ollut tyypillinen työpäiväsi poikkeustilanteen aikaan?

Mitkä ovat olleet suurimmat haasteet? Minkälaisia onnistumisen kokemuksia on ollut?

Onko nämä sukupuoli- ja kulttuuritietoisuuden teemat sellaisia, jotka korostuvat ohjausotteessasi kriisitilanteessa? Vai ensimmäisiä asioita, jotka jäävät huomiomatta?

Onko koronakriisi tuonut esiin uusia hyviä käytäntöjä ohjaustyöhön? Entä sukupuoli- ja kulttuuritietoiseen ohjausotteeseen?

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.