FSD3651 Rahapelaaminen Suomessa 2021

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Rahapelaaminen Suomessa 2021

Aineistonumero

FSD3651

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3651
https://doi.org/10.60686/t-fsd3651

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Veikkaus Oy

Sisällön kuvaus

Aineistossa selvitetään 15-74-vuotiaiden suomalaisten rahapelaamista ja ongelmapelaamisen laajuutta, sekä niihin liittyviä tekijöitä. Kyselyn on toteuttanut Veikkaus Oy pyrkimyksenään tuottaa ajantasaista tietoa rahapelaamisen tuottamien terveyshaittojen laajuudesta, sekä arvioida suunnittelemiensa vastuullisuustoimien vaikuttavuutta.

Aluksi kysyttiin, olivatko vastaajat pelanneet elämänsä aikana jotain rahapeliä. Myöntävästi vastanneilta kysyttiin, olivatko he pelanneet jotain rahapeliä viimeisen 12 kuukauden aikana. Tämän jälkeen kartoitettiin, pelattiinko rahapelejä internetissä, ja pelattiinko kotimaisten vai ulkoimaisten palveluntarjoajien pelejä. Lisäksi tiedusteltiin syitä ulkomaisten rahapelien pelaamiseen. Seuraavaksi kysyttiin, kuinka usein erilaisia rahapelejä, kuten nettipokeria, arvontapelejä ja vedonlyöntipelejä pelattiin, ja pyydettiin arvioimaan kuinka paljon rahaa rahapeleihin käytettiin keskimäärin yhden viikon aikana.

Kyselyn loppuosa käsitteli vastaajien suhdetta rahapelaamiseen. Kartoitettiin, kuinka usein hävittyjä rahoja yritettiin voittaa takaisin, ja oliko omasta menestyksestä rahapelaamisessa valehdeltu muille ihmisille. Lisäksi kysyttiin, oliko pelejä pelattu enemmän kuin oli alkuperin ollut aikomus, ja oliko pelaaminen aiheuttanut syyllisyydentunteita. Kysyttiin myös, oliko rahapelaamiseen liittynyt lopettamisen vaikeutta, poissaoloja töistä tai opiskelusta, pelaamisen piilottelua läheisiltä, tai kiistelyä rahankäytöstä läheisten kanssa.

Rahankäyttöön liittyen kysyttiin myös, oltiinko rahapelien pelaamista varten lainattu rahaa läheisiltä, pankilta tai muilta luottolaitoksilta, myyty omaa tai perheen omaisuutta tai otettu pikavippejä. Lisäksi kysyttiin, koettiinko oma rahapelaaminen ongelmalliseksi, ja oliko kukaan ulkopuolinen puuttunut pelaamiseen. Lopuksi pyydettiin kertomaan, millaisten pelien pelaamisen koettiin aiheuttavan ongelmia pelaamisen hallinnan kanssa. Tutkimuksessa on käytetty Suomen oloihin sovitettua, ongelmapelaamista kuvaavaa South Oaks Gambling Screen (SOGS-R)-mittaria.

Taustamuuttujina aineistossa ovat ikäryhmä, sukupuoli, tilastollinen kuntaryhmä, maakunta, suuralue, koulutusaste, pääasiallinen toiminta ja keskimääräiset kuukausitulot.

Asiasanat

hyvinvointi; läheiset; nettipokeri; ongelmapelaaminen; pelaaminen; rahapelit; riippuvuus; vedonlyönti; veikkauspelit; velat

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus Oy

Ajallinen kattavuus

2021

Aineistonkeruun ajankohta

2021-08-26 – 2021-11-29

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

15-74-vuotiaat suomalaiset (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Väestökyselyn otoksen hankkimisesta vastaa Bisnode Oy. Otos muodostetaan satunnaisotannalla Väestötietojärjestelmästä, jonka jälkeen Bisnode Oy hakee otokseen puhelinnumerot. Vajaakuntoiset henkilöt rajataan otoksen ulkopuolelle. Samoin otoksen ulkopuolelle rajautuvat ne, joille ei ole löydettävissä puhelinnumeroa, tietojensa luovuttamisen kieltäneet henkilöt, laitoksissa asuvat, salaiset puhelinnumerot sekä turvakiellon hankkineet henkilöt.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

116 muuttujaa ja 5003 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tunnisteellisuussyistä aineistosta on poistettu Tietoarkistossa vastaajien postinumerot sekä jatkuva ikämuuttuja (T1). Samasta syystä kuntakoodi on muutettu tilastolliseksi kuntaryhmäksi.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painokertoimen, joka painottaa aineiston sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan Manner-Suomen väestöä vastaavaksi.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Veikkaus Oy: Rahapelaaminen Suomessa 2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-04-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3651

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Turja, Tuomo (2022). Rahapelaaminen Suomessa 2021. Väestökysely 2021 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustutkimus. https://cms.veikkaus.fi/site/binaries/content/assets/dokumentit/vastuullisuus/rahapelaaminen-suomessa-2021-vaestokysely.pdf [viitattu 26.5.25023]

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.