FSD3662 ISSP 2021: terveys II: Suomen aineisto

Aineiston nimi

ISSP 2021: terveys II: Suomen aineisto

Aineistonumero

FSD3662

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3662
https://doi.org/10.60686/t-fsd3662

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • International Social Survey Programme (ISSP)
  • Melin, Harri (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
  • Borg, Sami (Tampereen yliopisto. Johtamisen ja talouden tiedekunta)

Muut tekijät

  • Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
  • Taloustutkimus

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa käsiteltiin terveyteen ja yleiseen suomalaiseen terveydenhuoltoon liittyviä kysymyksiä. Lisäksi kysymykset käsittelivät epidemioiden hoitoa sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä aiheita.

Terveyttä ja terveydenhuoltoa koskien vastaajille esitettiin väittämiä terveydenhoitojärjestelmästä, terveyspalveluista, terveysongelmista, vaihtoehtohoidoista ja lääkäreistä. Vastaajilta tiedusteltiin myös koetusta onnellisuudesta sekä luottamuksesta terveydenhuoltojärjestelmään. Kysyttiin myös onko oikeudenmukaista, että suurituloiset voivat ostaa paremman terveydenhoidon kuin pienituloiset. Tiedusteltiin halukkuudesta maksaa korkeampia veroja kaikkien suomalaisten terveydenhoidon parantamiseksi sekä pyydettiin mielipidettä joidenkin terveydenhoitoon liittyvien asioiden rahoittamisesta julkisin varoin.

Vastaajilta kysyttiin myös, ovatko he käyttäneet internetiä terveyteen ja hyvinvointin liittyvään tiedonhakuun. Kysyttiin myös vastaajien kokemia terveysongelmia viimeisten neljän viikon ajalta sekä kuinka usein vastaaja on käynyt lääkärin tai vaihtoehtohoitoa tarjoavan henkilön vastaanotolla viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana. Lisäksi samalta aikajaksolta haluttiin tietää, onko vastaaja jäänyt ilman tarvitsemaansa hoitoa ja kuinka todennäköisesti vastaaja saisi vakavaan sairauteen parasta mahdollista hoitoa haluamaltaan lääkäriltä.

Kysyttiin myös tyytyväisyydestä Suomen terveydenhoitojärjestelmään yleensä sekä viimeksi saatuun hoitoon lääkärissä tai vaihtoehtohoidossa. Vastaajilta kysyttiin lisäksi tupakoinnista, liikunnasta, alkoholin nauttimisesta sekä hedelmien ja kasvisten syönnistä. Vastaajilta pyydettiin myös arviota omasta terveydentilasta ja kysyttiin, onko vastaajalla jokin pitkäaikaissairaus. Lopuksi tiedusteltiin vastaajan mielipidettä siihen, miten koronapandemiaa on hoidettu Suomessa, ja miten pandemia on vaikuttanut vastaajan ja hänen kotitaloutensa työllisyyteen ja taloudelliseen tilanteeseen.

Taustamuuttujia olivat muun muassa sukupuoli, ikä, siviilisääty, koulutustaso ja koulutuksen pituus, nykyinen työmarkkina-asema, puolison nykyinen työmarkkina-asema, vastaajan ja puolison ammatti sekä perheen ja vastaajan tulot.

Asiasanat

COVID-19; Internet; hoito; hyvinvointi; luontaishoito; lääkärit; rokotteet; terveydenhoito; terveydenhuolto; terveydentila; terveys; terveyskäyttäytyminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

ISSP (International Social Survey Programme)

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus

Ajallinen kattavuus

2021

Aineistonkeruun ajankohta

2022-01-24 – 2022-04-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

15-74-vuotiaat suomalaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Otanta tehtiin väestötietojärjestelmästä yksinkertaisena satunnaisotantana. Otoskoko oli 4000 henkilöä, joista 1003 henkilöä vastasi kyselyyn. Vastaajille lähetettiin saatekirje, jonka yhteydessä oli itsetäytettävä paperinen lomake, jonka vastaaja saattoi lähettää tiedonkeruuorganisaatiolle kirjeessä, jonka postimaksu oli maksettu valmiiksi. Vastaaja pystyi myös kirjautumaan verkkolomakkeelle yksilöllisillä kirjautumistunnuksilla, jotka löytyivät saatekirjeestä. Verkkokirjautumista varten luotiin oma nettisivu www.isspkysely.fi, jonka kautta vastaaja saattoi kirjautua lomakkeelle suomeksi tai ruotsiksi. Sivustolla oli myös tietoa kyselystä ja tietosuojasta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

25,1

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

3.0

Katso myös

FSD2703 ISSP 2011: terveys: Suomen aineisto

Aineiston käytössä huomioitavaa

Vanhempien synnyinmaata koskevissa muuttujissa Q67a ja Q67b suurin osa paperilomakkeella vastanneista on jättänyt syystä tai toisesta vastaamatta. Muuttujasta Q63D (6-vuotiaiden ja nuorempien lasten määrä kotitaloudessa) on merkattu puuttuvaksi tiedoksi ruotsinkielisillä paperilomakkeilla vastanneet, sillä lomakkeessa on ollut kirjoitusvirhe.

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu etnisyyttä käsittelevä avomuuttuja q62_muu. Samasta syystä vanhempien syntymämaat q67a ja q67b on karkeistettu ja maakunta on luokiteltu NUTS2-suuralueeksi. Lisäksi alaisten määrä, tulomuuttujat ja alle kouluikäisten määrä on top-koodattu.

Aineistossa on liitteenä kaksi kyselylomaketta. Toinen on postitse lähetetty paperilomake, toinen internetlomake. Lomakkeissa kysymysosiot ovat sisällöltään samanlaiset.

Painokertoimet

Aineisto sisältää kaksi painomuuttujaa, jotka on luotu sukupuolen, iän, kaupungistumisasteen (DEGURBA) ja maakunnan pohjalta. WEIGHT1-painomuuttujassa painotettu N=väestön määrä, ja oikaisukertoimessa WEIGHT2 N=aineiston vastaajien määrä.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

International Social Survey Programme (ISSP) & Melin, Harri (Tampereen yliopisto) & Borg, Sami (Tampereen yliopisto): ISSP 2021: terveys II: Suomen aineisto [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2023-05-31). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3662

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Lisätietoja ja koko kansainvälinen aineisto (sis. englanninkielisen Suomen aineiston) on saatavana Saksan tietoarkistosta GESISistä: ZA8000 International Social Survey Programme: Health and Health Care II - ISSP 2021

Julkaisut aineistosta Tooltip

Ahtikari, Santeri (2023) Aikuisväestön luottamus Suomen terveydenhuoltojärjestelmään 2011-2021. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma. Turku: Turun yliopisto.

Segersven, Sanni (2024) Terveydelle haitallisen käyttäytymisen yhteys tuloihin Suomessa 2011-2021. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto.

Lindell, Rosa (2024). Luottamus terveydenhuoltojärjestelmään. Hyvinvointipolitiikan ja yhteiskunnan tutkimuksen pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Niemi, Valtteri (2024) Terveyden kysyntä: Grossmanin mallin empiirinen testaus ISSP 2021: terveys II: Suomen aineistolla. Itä-Suomen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta, Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos. Pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20241844

Peci, Qendresa (2024). Diverse influences on health attributions: A social psychological study in Finland. Helsinki: University of Helsinki. Faculty of Social Sciences. Master's thesis. http://hdl.handle.net/10138/578696

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.