FSD3668 Päätöksentekokoe usean kierroksen yhteisvarantopelistä 2020

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Päätöksentekokoe usean kierroksen yhteisvarantopelistä 2020

Aineistonumero

FSD3668

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3668
https://doi.org/10.60686/t-fsd3668

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu päätöksentekolaboratoriossa kerätystä koeasetelmasta, jossa koehenkilöiden tehtävänä oli tietokoneella tehtävässä kokeessa sekä sijoittaa koevaluuttaa yhteisvarantoon että nostaa valuuttaa yhteisvarannosta.

Kokeessa osallistujat jaettiin kolmen henkilön ryhmiin arpomalla. Ryhmän jäsenet merkittiin päätöksentekojärjestystä vastaavin numeroin yhdestä kolmeen. Kokeessa oli kymmenen kierrosta, joilla jokaisella kierroksella osallistuja sai alkupääomaksi 10 yksikköä koevaluuttaa. Jokaisella kierroksella tehtiin kaksi päätöstä, joista ensimmäinen päätös koski, paljonko osallistuja sijoittaa alkupääomastaan yhteiseen varantoon ja paljonko hän jättää sitä itselleen. Toinen päätös koski sitä, paljonko osallistuja nostaa koevaluuttaa yhteisestä varannosta. Yhteisestä varannosta nostetut rahat lisättiin osallistujan oman alkupääoman osuuteen. Suurin summa, jonka osallistuja pystyi nostamaan kullakin kierroksella, oli 30 koevaluuttaa, mikäli yhteisvaranto oli osallistujan päätöksentekovuorolla vähintään tämän suuruinen. Käytettävissä olevat resurssit eivät siirtyneet kierrosten välillä, vaan alkupääoma ja yhteisvaranto nollaantuivat.

Ryhmän jäsenet tekivät sijoituspäätöksensä samanaikaisesti, mutta nostopäätökset tehtiin järjestysnumeroiden määräämässä järjestyksessä. Ennen omien sijoitus- ja nostopäätöksensä tekemistä ryhmien jäsenet pystyivät viestimään keskenään chatin avulla. Chat-keskusteluun liittyi joitakin sääntöjä, kuten se, että sijoituksia ja nostoja koskevat ehdotukset piti perustella ja viesteissä ei saanut olla tietoja, joilla ryhmän jäsenen olisi voinut tunnistaa.

Koevaluutta muunnettiin kokeen lopuksi euroiksi, jolloin yksi koevaluutta vastasi 50 senttiä. Kokeesta saatu palkkio määräytyi sen perusteella, paljonko osallistuja oli pitänyt alkupääomastaan ja paljonko oli nostanut ryhmän yhteisvarannosta. Varsinaisen kokeen loputtua arvottiin kullekin osallistujalle yksi palkkion määräävä kierros. Osallistujille maksettiin palkkiona kokeesta se summa, jonka osallistuja oli ansainnut kyseisellä kierroksella.

Aineisto ei sisällä taustatietoja osallistujista.

Asiasanat

käyttäytymistaloustiede; palkkiot; pelit; päätöksenteko; roolit

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Päätöksentekolaboratorioiden kokeet ja kyselytutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Kerääjät

  • PCRClab kokeellisen päätöksenteon laboratorio

Rahoittajat

  • Suomen Akatemia. Strategisen tutkimuksen neuvosto (326662)

Ajallinen kattavuus

2019 – 2020

Aineistonkeruun ajankohta

2019-11-19 – 2020-03-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Perusjoukko/otos

Päätöksentekoa tutkittiin otoksella, joka koostui Turun yliopiston päätöksentekolaboratorion (PCRClab) koehenkilötietokannan vapaaehtoisista koehenkilöistä

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Tutkittavat kuuluvat Turun yliopistossa toimivan kokeellisen päätöksenteon laboratorion, PCRClabin ORSEE-osallistujarekisteriin. Kokeeseen poimittiin satunnaisotannalla rekisterin jäseniä.

PCRClabin osallistujarekisteriin voi rekisteröityä kuka tahansa. Rekisteröityneet osallistujat ovat pääosin opiskelijoita. Rekisterissä on yli 2000 henkilöä. Koetilaisuuteen osallistumisesta maksetaan rahapalkkio. Laboratoriossa on kerralla tilaa 20 osallistujalle, joista jokaiselle on varattu oma pöytä ja tietokone. Jotta koeosallistujia on varmasti parillinen määrä, yksittäiseen kokeeseen rekrytoidaan yleensä 21 henkilöä, joista yksi on varahenkilö. Jos kaikki tulevat paikalle, varahenkilön ei tarvitse osallistua ja hän saa varallaolopalkkion.

Keruumenetelmä

Kontrolloitu koe: laboratoriokoe

Keruuväline tai –ohje

Osallistujatehtävä

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

59 muuttujaa ja 1710 havaintoa.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3692 Satakunta 2050 -kansalaiskeskustelu 2020

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Herne, Kaisa (Tampereen yliopisto) & Lappalainen, Olli (Turun yliopisto) & Kuyper, Jonathan (Queens University Belfast): Päätöksentekokoe usean kierroksen yhteisvarantopelistä 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-09-04). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3668

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

PCRClab kokeellisen päätöksenteon laboratorion nettisivut

Tietoarkiston tiedossa ei ole julkaisuja, joissa aineistoa olisi käytetty.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.