FSD3676 Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2022: kevät
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2022: kevät
Aineistonumero
FSD3676
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3676https://doi.org/10.60686/t-fsd3676
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta (MTS)
Sisällön kuvaus
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) kevään 2022 suppeassa tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten mielipiteitä maanpuolustustahdosta, maan sotilaallisesta liittoutumattomuudesta, Nato-jäsenyydestä, eri tahojen vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen, luottamuksesta Puolustusvoimien kykyyn torjua sotilaallisia uhkia, sotilaallisesta tilanteesta Suomen lähialueella sekä Suomen sotilaallisesta yhteistyöstä.
Taustamuuttujina olivat muiden muassa sukupuoli, ikä, työelämään osallistuminen, ammatti/asema, koulutus, elämäntilanne, kotona asuvien lasten iät ja lukumäärä, perheen tuloluokka, ruokakunnan koko, asunnon tyyppi, aluemuuttujia sekä puoluekanta.
Asiasanat
hyökkäys; kansainväliset suhteet; liittoutumattomuus; maanpuolustustahto; puolustus; puolustusvoimat; sotilaallinen yhteistyö; turvallisuus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Konfliktit, turvallisuus ja rauha (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Kansainvälinen politiikka ja järjestöt (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimuksetJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Taloustutkimus
Ajallinen kattavuus
2022
Aineistonkeruun ajankohta
2022-04-07 – 2022-05-03
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen 15-79-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta
Otos muodostettiin kiintiöpoiminnalla, jossa kiintiöinä ovat valtakunnallinen ikä-, sukupuoli-, suuralue- ja kuntatyyppijakautuma. Otos on painotettu kohderyhmää vastaavaksi.
Koronatilanteen takia tutkimus toteutettiin yhdistelmänä Omnibustutkimuksen henkilökohtaisia haastatteluja sekä Taloustutkimuksen internet-paneelissa, kuten vuosina 2020 ja 2021. Henkilökohtaisia haastatteluja tehtiin 501 ja paneelivastauksia kertyi 501.
Henkilökohtaiset haastattelut tehtiin 7.4.-3.5.2022. Haastattelutyöhön osallistui 20 Taloustutkimus Oy:n koulutettua tutkimushaastattelijaa. Paneeliosion vastaukset kerättiin 19.-29.4.2022.
Keruumenetelmä
Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
42 muuttujaa ja 1002 havaintoa.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Alle 50-vuotiaat ovat aineistossa jonkin verran aliedustettuina ja yli 65-vuotiaat yliedustettuina. Yli- ja aliedustukset voi korjata painotuksella.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä pudotettu tunnisteellisuussyistä kuntamuuttuja sekä top-koodattu kotona asuvien lasten ja ruokakunnan lukumäärää koskevat muuttujat (bv11, bv13). Lisäksi lasten lukumäärää ikävuosittain (0-17) kuvaavat muuttujat on luokiteltu Tietoarkistossa kahdeksi uudeksi muuttujaksi: 0-6-vuotiaat (bv10a) ja 7-17-vuotiaat (bv10b).
Painokertoimet
Aineisto sisältää painomuuttujan (paino). Painotetut N-luvut vastaavat Suomen 15-79-vuotiasta väestöä tuhansina (SVT 31.12.2020).
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta (MTS): Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2022: kevät [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-08-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3676
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta (2022). Helsinki: Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS. Tiedotteita ja katsauksia 2022:1. Toukokuu 2022.
Julkaisut aineistosta
Pihlajamäki, Roosa (2023). Katsaus suomalaisten näkemykseen Suomen turvallisuuspolitiikasta sekä maanpuolustuksesta vuosina 2021 ja 2022. Matematiikan kandidaatin tutkielma. Oulu: Oulun yliopisto.
Weckman, Albert (2023) Public opinion and NATO: How different security environments influence the support for NATO in Finland. Nordic Review of International Studies 1, 4-24.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.