FSD3695 Perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon henkilökunnan kokemuksia potilaiden työkyvyn tukemisesta 2020-2021

The dataset is (C) available for research only (including Master's, doctoral and Polytechnic/University of Applied Sciences Master's theses). The dataset may not be used for teaching, study (e.g. seminar papers, essays) or other theses (Bachelor's theses or equivalent).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Authors

  • Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto. Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta)
  • Siukola, Anna (Tampereen yliopisto. Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta)

Keywords

arviointi, arviointimenetelmät, kehittäminen, perusterveydenhuolto, terveydenhuoltohenkilöstö, terveyspalvelut, tiedonkulku, tiedonvälitys, tukimuodot, työhyvinvointi, työkyky, työkyvyttömyys, työterveys, työterveyshuolto, yhteistyö

Abstract

Aineisto kattaa perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon henkilökunnan kokemuksia työkyvyn tuen tarpeessa olevista potilaista sekä työkyvyn tuen palveluista. Aineisto koostuu kahdeksasta alkuhaastattelusta ja viidestä loppuhaastattelusta, joihin on osallistunut lääkäreitä ja hoitajia. Jotkut haastateltavat osallistuivat sekä alkuhaastatteluun että loppuhaastatteluun. Aineisto on kerätty osana TYKYTUO (Työkyvyn tuella pidempiä työuria ja tuottavuutta - Toimintamallit monialaiseen yhteistyöhön) -hanketta, jota hallinnoi Sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Haastattelulitteraateissa käsitellään potilaiden ohjautumista jatkotoimenpiteisiin, henkilökunnan asenteita, ohjautumiskäytäntöjä, työkyvyn tuen palvelupolun kehittämistä sekä yhteistyötä perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon välillä. Ensin haastateltavilta tiedusteltiin, kuinka työkyvyttömyys ja työkyvyttömyysriski näyttäytyy perusterveydenhuollossa ja omassa työssä. Heiltä kysyttiin esimerkiksi, ovatko he havainneet potilaiden käyttävän perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon palveluita ristiin tai hoitavan samaa vaivaa yhtä aikaa useassa paikassa. Seuraavaksi selvitettiin jatkotoimenpidekäytäntöjä sekä olemassa olevia palveluita. Haastateltavilta kysyttiin työkyvyn tuen palveluiden toimivuudesta sekä niiden kehittämisestä. Lopuksi tiedusteltiin sektorien välisestä yhteistyöstä työkykyasioihin liittyen. Haastateltavilta kysyttiin siitä, kenellä on vastuu työkyvyn tuen tarpeen tunnistamisesta ja potilasohjauksesta. Lisäksi keskusteltiin myös Kanta-palvelusta ja tiedonvaihdosta.

Taustatietoina aineistossa on päivämäärä, haastattelutilanne, haastateltavan sukupuoli ja ammatti. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.