Kuvailu on saatavilla vain suomeksi (tulossa: englanninkielinen).

FSD3714 Robottien hyväksyminen, sosiaaliset prosessit ja tunteet: Yhdysvallat 2020

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

  • Kuvailu on saatavilla vain tällä kielellä (tulossa: englanninkielinen)

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Robottien hyväksyminen, sosiaaliset prosessit ja tunteet: Yhdysvallat 2020

Aineistonumero

FSD3714

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3714

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Oksanen, Atte (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
  • Savela, Nina (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
  • Latikka, Rita (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)

Sisällön kuvaus

Aineisto käsittelee yhdysvaltalaisten mielipiteitä ja suhtautumista robotteihin sekä sitä, miten vuorovaikutus muuttuu, kun ihminen korvataan robotilla. Aineisto kerättiin osana tutkimushanketta Robotit yhteiskunnassa (Robots in Society). Hankkeessa tutkitaan vuorovaikutusprosesseja ja yhteiskunnallista ymmärrystä ihmisten ja robottien kohtaamisista.

Aluksi vastaajilta kysyttiin taustatietoja ja tiedusteltiin heidän persoonallisuudenpiirteitänsä. Heiltä kysyttiin myös työstä ja teknologian käytöstä. Seuraavaksi vastaajat jaettiin satunnaisesti neljään eri koeryhmään. Vastaajia pyydettiin kuvittelemaan itsensä hypoteettiseen työtilanteeseen. Kokeessa muunneltiin työhön liittyvän sosiaalisen ryhmän kokoonpanoa sisällyttämällä kuviteltuun tilanteeseen neljä robottia tai kuvailemalla pelkästään ihmisistä koostuva ryhmä. Kokeessa muunneltiin myös sitä, puhuttiinko työtiimistä vai viitattiinko yksittäisiin työnhakijoihin. Tämän jälkeen vastaajia pyydettiin kirjoittamaan lyhyt eläytymisteksti ensimmäisestä päivästään uudessa työssä kyseisen ryhmän kanssa.

Toisessa koeasetelmassa vastaajat jaettiin neljään ryhmään. Vastaajia pyydettiin kuvittelemaan tilanne, jossa vastaaja saa toisilta ihmisiltä robotin käyttöön liittyvää tietoa. Kokeessa muunneltiin tiedonantajan läheisyyttä vastaajaan nähden ja tiedon positiivisuutta. Kokeen jälkeen vastaajilta kysyttiin robotin käytön minäpystyvyyttä, yleistä asennetta robotteihin ja robotin käytön koettua hyödyllisyyttä. Koeasetelmien jälkeen vastaajilta kysyttiin heidän aiemmista kokemuksistansa robottien kanssa, sekä teknologiaan ja robotteihin liittyvistä asenteista ja minäpystyvyydestä.

Aineistossa on käytetty seuraavia mittareita ja muuttujien nimissä niiden lyhenteitä: BF = Big Five Inventory (persoonallisuuspiirteet neuroottisuus, ekstroversio, openness, sovinnollisuus ja tunnollisuus), SIAS = SIAS-6 Social Interaction Anxiety (sosiaalinen ahdistus), TE3-TE4 = Social Identification (sosiaalinen identifioituminen), TE5-TE7 = Perceived Technology Support (koettu sosiaalinen tuki teknologian käyttöön), RS = Robot Self-Efficacy RUSH-3 (koettu robotin käytön minäpystyvyys), SE1-SE3 = Robot Self-Efficacy RUSH-3 koeasetelmassa, SE4-SE7 = Perceived Robot Usefulness koeasetelmassa (robotin käytön koettu hyödyllisyys) ja ANX = Anxiety toward robots (ahdistus robotteja kohtaan).

Aineiston taustamuuttujina ovat esimerkiksi sukupuoli, ikäluokka, asuinalue, asumismuoto, koulutus, tulotaso ja päätoimi.

Asiasanat

asenteet; eläytyminen; ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus; käsitykset; mielipiteet; robotiikka; robotit; samaistuminen; tekoäly; tiimit; tiimityö; työ; yhteistyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Oksanen, Atte (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
  • Savela, Nina (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
  • Latikka, Rita (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)

Rahoittajat

  • Suomen Kulttuurirahasto

Ajallinen kattavuus

2020

Aineistonkeruun ajankohta

2020-04-29 – 2020-04-30

Maa

Yhdysvallat

Kohdealue

Yhdysvallat

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

18-79-vuotiaat yhdysvaltalaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta

Vastaajapaneeli ja kiintiöpoiminta. Tutkimusryhmä rekrytoi vastaajat Amazon Mechanical Turk -joukkohankintasivustolta, jonka käyttäjät ovat ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi vastaamaan kyselyihin. Sukupuolikiintiöillä pyrittiin varmistamaan, että aineiston sukupuolijakauma vastaisi Yhdysvaltojen populaation sukupuolijakaumaa (U.S. Census Bureau). Lopullinen havaintojen lukumäärä on 1059, josta on aineiston laatutarkistuksen yhteydessä pudotettu tutkijan toimesta 78 vastaajaa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Osallistujatehtävä

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

108 muuttujaa ja 1059 havaintoa.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3712 Robottien hyväksyminen ja sosiaaliset prosessit: Yhdysvallat, tammikuu 2019

FSD3713 Robottien hyväksyminen ja sosiaaliset prosessit: Yhdysvallat, huhtikuu 2019

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tunnisteellisuuden vuoksi tutkija on luokitellut iän ja asuinalueen.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Oksanen, Atte (Tampereen yliopisto) & Savela, Nina (Tampereen yliopisto) & Latikka, Rita (Tampereen yliopisto): Robottien hyväksyminen, sosiaaliset prosessit ja tunteet: Yhdysvallat 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-01-04). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3714

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Robotit yhteiskunnassa. Tampereen yliopisto.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Savela, N., Oksanen, A., Pellert, M, & Garcia, D. (2021) Emotional reactions to robot colleagues in a role-playing experiment. International Journal of Information Management, 60(102361). https://doi.org/10.1016/j.ijinfomgt.2021.102361

Savela, N. (2022). Ready for Robot Colleagues? Affective Attitudes and Prejudice Toward Sharing the Work Domain with Robots [Doctoral dissertation, Tampere University]. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2445-2

Latikka, R., Savela, N., & Oksanen, A. (2023). Perceptions of Assistive Robots at Work: An Experimental Approach to Social Influence. International Journal of Social Robotics, 15(9), 1543-1555. https://doi.org/10.1007/s12369-023-01046-5

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.