FSD3726 Nuorten aikuisten kokemuksia sosiaalisen median käytön omaehtoisesta rajoittamisesta 2021

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuorten aikuisten kokemuksia sosiaalisen median käytön omaehtoisesta rajoittamisesta 2021

Aineistonumero

FSD3726

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3726
https://doi.org/10.60686/t-fsd3726

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu nuorten aikuisten haastatteluista liittyen sosiaalisen median käytön omaehtoiseen rajoittamiseen.

Haastattelurunko jakaantui neljään osaan. Ensimmäiset kysymykset liittyivät ongelman tunnistamiseen ja alkuvaiheisiin. Haastateltavaa pyydettiin kertomaan muun muassa siitä, missä vaiheessa hän alkoi pitää sosiaalisen median käyttöään ongelmallisena. Kysyttiin myös, millä tavoin haastateltava pyrki alkuvaiheessa hallitsemaan ongelmaansa ja mahdollisesti hakemaan siihen apua. Toisessa teemakokonaisuudessa kysyttiin muun muassa sitä, onko haastateltavalla ollut aikaisemmin samankaltaisia ongelmia, ja onko haastateltava kuullut vastaavista ongelmista lähipiirissään tai muualla. Kolmannessa kysymysosiossa kysyttiin esimerkiksi, mikä haastateltavan omasta mielestä johti ongelmalliseen sosiaalisen median käyttöön. Haastateltavaa pyydettiin myös pohtimaan sitä, liittyikö ongelman alkamisajankohtaan omassa elämässä jotain erityistä, joka voisi osaltaan selittää ongelman kehittymistä. Lisäksi kysyttiin esimerkiksi haastateltavan mahdollisesti saamasta hoidosta ja tuesta, sekä siitä, miten ongelmaan suhtaudutaan haastateltavan lähipiirissä. Viimeisen teemakokonaisuuden kysymykset liittyivät siihen, millaisia vaikutuksia sosiaalisen median ongelmallisella käytöllä on ollut haastateltavan elämään, käsitykseen itsestään, sekä siihen, kuinka muut ihmiset häneen suhtautuvat. Käytetty haastattelurunko perustuu McGill Illness Narrative Interview (MINI) haastatteluprotokollaan.

Taustatietona mainitaan sukupuoli, ikäryhmä ja työmarkkina-asema. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Asiasanat

elämänhallinta; matkapuhelimet; mobiilisovellukset; nettiriippuvuus; riippuvuus; sosiaalinen media; sosiaalinen vuorovaikutus; sosiaaliset suhteet; verkkoviestintä; älypuhelimet

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Castrén, Sara (Helsingin yliopisto)
  • Hylkiä, Krista (Oulun yliopisto)
  • Karhulahti, Veli-Matti (Jyväskylän yliopisto)

Rahoittajat

  • Suomen Akatemia (312397)

Aineistonkeruun ajankohta

2021-06 – 2021-11

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

18-36-vuotiaat suomalaiset, jotka ovat rajoittaneet omaa somen käyttöä koetuista haitoista johtuen.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Sisäänottokriteerit potentiaalisesti täyttäviä ryhmiä lähestyttiin kutsulla.

Aineistonkeruun tekniikka

Kasvokkainen haastattelu

Verkkohaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

11 litteraatiota odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tekijä on anonymisoinut aineiston poistamalla siitä suorat tunnisteet (esim. nimet) ja useita epäsuoria tunnisteita (esim. asuinkunnat, opiskeltava ala, ammattitietoja, vaihto-opiskelupaikat, kotikunnat). Tietoarkistossa poistettiin arkistoinnin yhteydessä lisäksi tarkka ikä, joka luokiteltiin vastaamaan tekijän taustatietoihin liittämää ikäluokitusta. Lisäksi erityisesti työpaikkatietoihin tehtyä anonymisointia tarkennettiin muutamilta kohdin. Tietoarkiston tekemät anonymisoinnit on merkitty [[tuplahakasulkeilla]].

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Castrén, Sari (Helsingin yliopisto) & Hylkiä, Krista (Oulun yliopisto) & Peltonen, Aino (Oulun yliopisto) & Karhulahti, Veli-Matti (Jyväskylän yliopisto): Nuorten aikuisten kokemuksia sosiaalisen median käytön omaehtoisesta rajoittamisesta 2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-03-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3726

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Nironen, Anne (2024). ”Mun on jotenkin heti otettava esiin se puhelin ja niinku tuijottaa sitä vaik siel ei tapahdu mitään” - Tulkitseva fenomenologinen analyysi sosiaalisen median ongelmakäytöstä nuorilla aikuisilla. Maisterin tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto. 

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.