FSD3743 Väestöryhmien väliset hyvinvointierot ja hyvinvointiongelmien paikantuminen 2020

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Väestöryhmien väliset hyvinvointierot ja hyvinvointiongelmien paikantuminen 2020

Aineistonumero

FSD3743

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3743
https://doi.org/10.60686/t-fsd3743

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Kyselyn tavoitteena oli saada kuva suomalaisten taloudellisesta toimeentulosta. Vastaajilta tiedusteltiin aluksi heidän toimeentulostaan ja tyytyväisyydestä nykyiseen elintasoon. Vastaajia pyydettiin arvioimaan, miten koronapandemia on vaikuttanut mm. heidän työllisyyteensä ja taloudelliseen tilanteeseensa.

Vastaajilta tiedusteltiin erilaisten hyödykkeiden ja palveluiden välttämättömyydestä tai tarpeettomuudesta tämän päivän suomalaiselle aikuiselle. Edelleen kysyttiin, pitääkö vastaaja tiettyjä hyödykkeitä ja palveluita itselleen välttämättöminä. Arvioitavina olivat mm. kännykkä, auto, vaatetus, ruokailu ja asunnon ominaisuudet, parturissa käyminen, kotivakuutus ja terveyspalvelut. Lapsiperheiltä kysyttiin, onko heillä esimerkiksi mahdollisuutta säännölliseen harrastamiseen tai omaan makuuhuoneeseen kouluikäisille lapsille.

Vastaajat arvioivat omaa terveydentilaansa ja tyytyväisyyttä elämäntilanteeseensa. Avo- ja avioliitossa asuvat kertoivat, miten raha-asiat heidän perheessään hoidetaan ja onko puolisoiden välillä tuloeroja. Käsityksiä toimeentulotuen saajista tutkittiin esittämällä väittämiä toimeentulotuen asiakkaista tai toimeentulotuen tarpeessa olevista. Lisäksi heiltä tiedusteltiin minimituloa yhdelle aikuiselle sekä mielipidettä siitä, onko toimeentuloturvan perusosa riittävä.

Taustatietoja aineistossa ovat syntymävuosi, sukupuoli, asumismuoto, ruokakunnan koko ja lasten lukumäärä, asuinpaikka 14-vuotiaana ja nykyisin, korkein koulutus, oma ja puolison pääasiallinen toiminta, sosioekonominen asema ja koko perheen kuukausitulot.

Asiasanat

asuminen; hyvinvointi; hyödykkeet; kulutus; köyhyys; menot; sosiaalietuudet; toimeentulo; toimeentulotuki; tulot; työllisyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Väestöryhmien väliset hyvinvointierot

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Turun yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos

Ajallinen kattavuus

2020

Aineistonkeruun ajankohta

2020-10 – 2020-11

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 18-79-vuotias väestö

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Tutkimus toteutettiin posti- ja verkkokyselynä 12 000 henkilön satunnaisotoksella. Otantakehikon muodostivat Digi- ja väestötietoviraston tietokannasta sellaiset henkilöt, joiden äidinkieli on suomi ja joilla on vakinainen osoite Suomessa. Otokseen kuuluville lähetettiin kyselylomake, jonka he saivat halutessaan täyttää paperilomakkeella tai nettikyselynä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

27,2

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkija on tunnisteellisuussyitä poistanut sukupuoli-muuttujasta vaihtoehdon "Muu". Samasta syystä alkuperäinen id-muuttuja on poistettu.

Tietoarkistossa poistettiin tarvittaessa tunnisteellista tietoa sisältävät muu, mikä -tyyppiset avomuuttujat sekä avomuuttuja "huono".

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan paino. Painokertoimet on laskettu siten, että muodostettiin kombinaatioita sukupuolen, koulutustason ja ikäluokan mukaan. Sukupuoli kattaa kaksi luokkaa: mies ja nainen, koulutustaso kolme luokkaa: perusaste, keskiaste ja korkea-aste, ikäluokka kuusi luokkaa: 18-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69 ja 70-79. Muodostettiin jokainen mahdollinen kombinaatio näiden ominaisuuksien osalta, esimerkiksi mies, perusaste, 18-29; mies, perusaste, 30-39, mies, perusaste 40-49 jne. ja yhteensä kombinaatioita muodostui kolmekymmentäyksi. Kullekin kombinaatiolle laskettiin painokerroin kaavalla k*N/n, jossa k=kombinaation osuus 18-70-vuotiaasta suomalaisväestöstä, N=aineiston tapausmäärä ja n=kombinaation tapausmäärä aineistossa.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Ritakallio, Veli-Matti (Turun yliopisto): Väestöryhmien väliset hyvinvointierot ja hyvinvointiongelmien paikantuminen 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-01-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3743

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee viitata Anttilan ym. (2022) julkaisuun Hyvinvointierot väestöryhmien välillä ja hyvinvointiongelmien paikantuminen - KONSE 2020 -tutkimusaineiston esittely ja ajallinen vertailu 1995-2020, https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-8953-9.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Anttila, Mari & Ritakallio, Veli-Matti & Mäkinen, Lauri & Forssén, Katja & Järvi, Laura & Salin, Milla (2022) Hyvinvointierot väestöryhmien välillä ja hyvinvointiongelmien paikantuminen - KONSE 2020 -tutkimusaineiston esittely ja ajallinen vertailu 1995-2020. Sosiaalitieteiden laitoksen julkaisuja 5. Turun yliopisto.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Anttila, Mari & Ritakallio, Veli-Matti & Mäkinen, Lauri & Forssén, Katja & Järvi, Laura & Salin, Milla (2022) Hyvinvointierot väestöryhmien välillä ja hyvinvointiongelmien paikantuminen - KONSE 2020 -tutkimusaineiston esittely ja ajallinen vertailu 1995-2020. Sosiaalitieteiden laitoksen julkaisuja 5. Turun yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.