FSD3748 Suomalaisten arvot ja arkielämä 2005
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Suomalaisten arvot ja arkielämä 2005
Aineiston rinnakkainen nimi
Arvot, asenteet ja ajankuva (A3) 2005
Aineistonumero
FSD3748
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3748https://doi.org/10.60686/t-fsd3748
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Puohiniemi, Martti (Limor Oy)
Muut tekijät
- Falk,Pasi
- Koskinen, Sinikka (Helsingin kaupunginkirjasto)
- Puohiniemi, Sami (Deimos Information Systems Oy)
- Rabin, Eyal
- Schwartz, Shalom H.
Sisällön kuvaus
Aineisto kartoittaa suomalaisten arkea, arvoja, asenteita ja ajan ilmiöitä.
Vuoden 2005 aineiston alussa kysyttiin vastaajien harrastuksista ja vapaa-ajan viettotavoista. Seuraavaksi kartoitettiin vastaajien arvoja eli elämää ohjaavia periaatteita ja toimintatapoja. Aineisto sisältää Schwartzin 57-osioisen arvomittarin (Schwarz Value Survey, SVS).
Seuraavaksi tiedusteltiin, miten vastaajat suhtautuvat sataan ajankohtaiseen asiaan, kuten Euroopan unioniin, pakolaisten vastaanottoon, tasa-arvoon, eutanasiaan ja kauppojen aukioloaikojen vapauttamiseen. Työelämää, työmotivaatiota, työssä jaksamista, hyvän työnantajan ominaisuuksia ja eläkeasioita tarkasteltiin. Myös vastaajien kokemuksia hyvinvoinnista, turvallisuudesta, onnellisuudesta, peloista, iloista ja toiveista kartoitettiin useilla kysymyksillä.
Vastaajat arvioivat neljää moraalista ongelmaa ratkaisuehdotuksineen. Ne liittyivät peruspalveluihin ja vanhusten hoitoon, vainajan uskonnollisen vakaumuksen kunnioittamiseen, sananvapauteen ja yksilön suojaan sekä varastamiseen ja Kiina-ilmiöön.
Maailman ja yhteiskunnan muuttumista ja muutoksen suuntaa selvitettiin useilla kysymyksillä. Kysyttiin esimerkiksi, mitkä kansainvälistymiseen liittyvät asiat ovat muuttuneet hyvään tai huonoon suuntaan ja mihin suuntaan kansallinen turvallisuus ja maamme talous ovat kehittymässä lähivuosina. Vastaajat kuvasivat myös itseään kuluttajina, arvioivat erilaisten tuote- ja palvelualueiden merkitystä sekä vastasivat vähittäiskauppaa koskeviin väittämiin.
Vastaajien joukkoviestinten seuraamista ja mediankäyttöä tiedusteltiin myös. Kysyttiin sanoma- ja aikakauslehtien lukemisesta, television katselusta ja radion kuuntelusta. Vastaajat arvioivat, kuinka kauan he käyttävät päivittäin aikaa eri medioiden parissa ja kertoivat, mitä lehtiä he lukevat ja ohjelmia katsovat tai kuuntelevat. Kysyttiin myös, omistavatko vastaajat jo digisovittimen tai digitv:n. Lisäksi eri viestimien kiinnostavuutta ja tarpeellisuutta selvitettiin. Seuraavaksi tiedusteltiin vastaajien musiikki- ja kirjallisuusmakua ja kysyttiin, kuinka tärkeänä vastaajat pitävät musiikin kuuntelemista ja kirjojen lukemista. Vastaajien erilaisia kiinnostuksen kohteita, kuten autoilu, politiikka, taide, uutiset, tiede, lastenhoito ja muoti, kartoitettiin.
Tietotekniikkaan liittyen kysyttiin vastaajan digitaidoista ja tiedusteltiin, mitä laitteita vastaaja käyttää tai mahdollisesti aikoo hankkia. Edelleen kartoitettiin, kuinka usein vastaajat käyttävät matkapuhelinta ja internetiä. Tiedusteltiin myös vastaajan internetin ja matkapuhelimen käyttötavoista, tehdyistä nettiostoksista sekä suhteesta matkapuhelin- ja internet-operaattoreihin.
Nykyajan ilmiöitä tarkasteltiin väittämien avulla, jotka käsittelivät esimerkiksi uutta teknologiaa, uutisten seuraamista, kaupallisuutta, suomalaisuutta, kansainvälistymistä ja uusia viestintävälineitä ja -tapoja. Liikenteestä, liikenneturvallisuudesta, ajokortista, autoilusta ja liikennerikkomuksista kysyttiin myös. Lopuksi kysyttiin terveydestä, tasa-arvosta, ikäkäsityksistä, ystävistä, perheestä ja uskonnollisuudesta.
Taustamuuttujina olivat vastaajan sukupuoli, ikä, siviilisääty, koulutus, ammatti, työssäkäynti, työnantaja, asuinpaikkakuntatyyppi, asuinlääni, kotitalouden koko ja alle 18-vuotiaiden lasten lukumäärä sekä perheen tuloluokka ja toisen huoltajan ammatti.
Asiasanat
arvot (käsitykset); asenteet; digitaaliset taidot; harrastukset; internet; kirjallisuusmaku; kulutus; matkapuhelimet; mediankäyttö; musiikkimaku; terveys; tietokoneet; työelämä; vapaa-aika; yhteiskunnallinen muutos
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Kulttuuritoiminta ja -osallistuminen, mielipiteet kulttuurista (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Yhteiskunnallinen ja sosiaalinen muutos (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Joukkoviestimet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tietotekniikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tietoyhteiskunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Suomalaisten arvot ja arkielämäJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- TNS Gallup Oy
- Haastattelukeskus Oy
Ajallinen kattavuus
2005
Aineistonkeruun ajankohta
2005-02 – 2005-05
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Manner-Suomessa asuvat suomenkieliset 15-75-vuotiaat
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Tutkimuksen näyte muodostettiin väestörekisteristä ja vastaajat rekrytoitiin puhelimitse. Vastaajat saivat postitse palautettavan kyselylomakkeen. Hyväksyttyjä vastauksia saatiin 1293. Gallup keräsi aineistosta 98 prosenttia ja Haastattelukeskus 2 prosenttia.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
62
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
1504 muuttujaa ja 1293 havaintoa.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Vuoden 2005 aineiston kirjallisuus- ja musiikkimakumuuttujat eivät ole vertailukelpoisia vuoden 2015 kysymyssarjan kanssa, koska patteristojen sijainti vuoden 2015 kyselylomakkeessa muutettiin keskiosasta alkuun ja niiden kysymykset esitettiin ennen arvomittausta (ks. Taustatietoa-dokumentti, bgF3748_1_fin.pdf). Muuttujat Tur423 (Tunnen että minuun luotetaan) ja Tur424 (Tunnen tekeväni tärkeää työtä) ovat datatiedostossa eri päin kuin kyselylomakkeessa.
Ennen arkistointia aineistoista on poistettu yritysten liikesalaisuuksia käsittelevät ja epäonnistuneiksi osoittautuneet kysymykset.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä tunnisteellisuussyistä top-koodattu kotona asuvien lasten lukumäärää ja kotitalouden kokoa koskevat muuttujat (T_Lapset, T_TaloudenKoko).
Tietoarkistoon tallennettu aineiston kyselylomake ja data eivät sisällä yritysten arvoihin liittyvää osiota.
Painokertoimet
Aineisto sisältää WeightSAE-painomuuttujan, joka painottaa aineiston sukupuolen, iän ja koulutuksen perusteella väestörakennetta vastaavaksi (ks. Taustatietoa-dokumentti, bgF3748_2_fin.pdf).
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Puohiniemi, Martti (Limor Oy): Suomalaisten arvot ja arkielämä 2005 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-04-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3748
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Lisätietoja Martti Puohiniemen kotisivulla.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Lisätietoa tutkimushankkeesta, päätutkijasta, mittareista ja aineistonkeruusta: Puohiniemi, Martti (2024). Suomalaisten arvot ja arkielämä 1991-2015 -aineisto Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. 8.5.2024. (ks. Taustatietoa-dokumentti, bgF3748_1_fin.pdf)
Julkaisut aineistosta
Puohiniemi, Martti (2024). Suomalaisen arvomaailman muutos, globalisaatio ja ajan henki. Kolmas painos. Helsinki: BoD.fi.
Puohiniemi, Martti, & Helkama, Klaus (2018). Privacy Changed Its Meaning in Finland 1999-2015. In Klaus Helkama (Editor): Values Knowledge and Morality. Publications of the Faculty of Social Sciences 98. Helsinki University Printing House.
Puohiniemi, M. (2011): Arvot, asenteet ja ympäristönsuojelu. Teoksessa Harju-Autti, Neuvonen, Hakkarainen: Ympäristötietoisuus. Suomalaiset 2010-lukua tekemässä. Ympäristöministeriö. Rakennustieto. Helsinki.
Puohiniemi, M. (2006): Täsmäelämän ja uusyhteisöllisyyden aika. Limor kustannus.
Puohiniemi, M. & Selosmaa, J. (2009): Murrosajan arvot. Limor kustannus.
Rajalin, S., Pöysti, L. & Puohiniemi, M. (2008): Ovatko kuljettajan arvot ja minäkuva turvallisuustekijöitä. Liikenneturvan tutkimuksia 122.
Puohiniemi, M., & Nyman, G. (2007): Mies. Arvot, roolit ja tunteet. Limor kustannus.
Puohiniemi, Martti (2023). Suomalaisen arvomaailman muutos, globalisaatio ja ajan henki. Kolmas painos. Helsinki: BoD.fi.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.