FSD3786 Lastensuojelu lapsen etuna: haastattelut 2021-2022
Katso täydellinen teemarunko tai kirjoitusohjeet
aineistokuvailun
liitteistä.
Valitse kysymys
Ammattilaisille suunnatut kysymykset: Tämän kuvitteellisen tilanteen pohjalta teidän tulisi arvioida, miten tämä tilannetieto todennäköisesti ohjaisi arvioinnin suuntaa organisaatiossanne.
Kenen asiassa ryhtyisitte tekemään arviointia ja kenen nimellä arviointi (jos sellainen tehdään) aletaan tehdä?
Kuka tai ketkä arviointia tekisi(vät) organisaatiossanne?
Millaisessa roolissa ko. henkilöiden esimies olisi tämän arvioinnin tekemisessä?
Keitä pyrkisitte ottamaan arviointiin (sen prosessissa) mukaan em. ammattilais/ten lisäksi?
Olisiko käytössänne joku arviointimalli tai ohjeistus, jonka pohjalta toimisitte? Jos kyllä, niin mikä se on/mitä ne ovat?
Kuinka paljon työaikaa tämän tilanteen arvioinnin tekeminen veisi tunneissa?
Mitä tekisitte aivan ensimmäiseksi tuon ensitiedon saatuanne?
Aiemmin kysyimme, onko organisaatiossanne käytössä arviointimallia tai ohjeistusta, jonka pohjalta Eliaksen, Annan ja perheen tilanteen kaltaista yhteydenottoa käsiteltäisiin. Nyt tarkennamme sitä: Millaisilla teoreettisilla lähestymistavoilla organisaatiossanne orientoiduttaisiin arvioinnin tekemiseen?
Kuinka jaettuja em. teoreettiset lähestymistavat, arviointimallit ja ohjeistukset ovat teidän arviointityötä tekevien keskuudessa?
Miten arviointiin ja tulkintaan vaikuttaisi organisaatiossanne se, että vastuutyöntekijä on noviisi alalla ja hänellä ei ole kokemusta tämänkaltaisista tehtävistä? Mikä ero olisi kokeneen työntekijän toimintaan?
Pyydämme teitä kuvittelemaan sitä, millainen tieto / millaisia asioita koskeva tieto vahvistaisi sitä, että tässä asiassa: työskennellään lapsi- ja perhepalveluissa (sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut) / työskennellään lastensuojelussa (avohuollossa) / tilanne vaatisi välitöntä puuttumista ja kiireellistä sijoitusta?
Vaikuttaisiko orientoitumiseenne sosiaalihuolto- tai lastensuojelulain (lapsiperheiden sosiaalityö/lastensuojelu) mukaisiin palveluihin se, että joku muu osapuoli olisi ottanut yhteyttä tai lapset tai vanhemmat vetäytyisivät arviointiprosessista?
Millä kielillä organisaatiossanne tehdään arviointeja? Missä tilanteissa arvioinnin aikana käytetään tulkkeja ja millä perusteella päätös tulkin tilaamisesta tehdään? Miten toimisitte, jos osa perheenjäsenistä puhuu suomea ja osa ei? Entä millaista informaatiota palveluista ja millaisia asiakirjoja tai lomakkeita teillä on muilla kielillä kuin suomen tai ruotsin kielellä?
Palataan alkuperäiseen tilannekuvaukseen. Nyt pyydämme teitä arvioimaan sitä, kuinka paljon käytössä olevat palvelut vaikuttavat siihen, päädytäänkö tilanteessa sosiaalihuoltolain vai lastensuojelulain mukaisiin palveluihin.
Kuvitellaan tilanne niin, että lapsen edun mukaisesta ratkaisusta arvioinnin lopputulemana on erilaisia näkemyksiä. Miten tilannetta ratkaistaan organisaatiossanne?
Miten kertoisitte Eliakselle ja Annalle siitä, mihin arvioinnissa on päädytty?
Arvioinnin aikana on tullut esiin asioita, joita kertoja haluaisi pitää salassa muilta perheenjäseniltä. Miten tuolloin toimittaisiin? Entä silloin, jos salaisuuksia on suhteessa muihin viranomaisiin?
Kuvitellaan tilanne, että hyvinvointialueellanne on otettu käyttöön tietynlainen sovittu strukturoitu arviointiprosessi kaikille asiakkaille. Millaisia vaikutuksia sillä olisi arvioinnin tekemiseen?
Kuvitellaan tilanne, että hyvinvointialueella on otettu käyttöön tekoälyyn perustuva arviointimenetelmä, jossa tekoäly arvioi riskitekijöitä lapsen kasvulle ja kehitykselle. Miten suhtautuisitte sen tarjoamaan näkemykseen tässä tilanteessa?
Miten pyrkisitte varmistamaan sen, että arviointi tehtäisiin lapsen edun mukaisesti? Mitkä tekijät saattavat haastaa lapsen edun mukaista arviointia? Mitä monialainen ammatillinen ryhmä toisi lisää lapsen edun mukaiseen arviointiin?
Onko jotakin muuta, jota meidän pitäisi tietää palvelu- ja lastensuojelutarpeen arvioinnista tai sosiaalihuolto- ja lastensuojelulain mukaisista palveluista organisaatiossanne?
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.