FSD3809 STN-tutkimusohjelmien 2015-2021 loppuarviointi: sidosryhmäkysely 2022

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Suomen Akatemia. Strategisen tutkimuksen vastuualue

Asiasanat

arviointitutkimus, rahoitus, sidosryhmät, tiede, tutkijat, tutkimus, tutkimusohjelmat, vaikuttavuus, vuorovaikutus

Sisällön kuvaus

Kysely kartoitti Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamien, vuonna 2021 päättyneiden tutkimusohjelmien yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja vuorovaikutusta sekä ohjelmissa tehdyn tutkimus- ja vuorovaikutustyön merkitystä tutkimushankkeiden yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille. Vuosina 2015-2021 toimineet tutkimusohjelmat ovat Ilmastoneutraali ja resurssiniukka Suomi (PIHI), Tasa-arvoinen yhteiskunta (EQUA), Teknologiamurrokset ja muuttuvat instituutiot (TECH) sekä Muuttuvat hallinnan tavat ja aktiivinen kansalaisuus (CITIZEN, 2017-2021). Tutkimusohjelmissa oli yhteensä 20 tutkimuskonsortiota eli hankekokonaisuutta.

Vastaajilta kysyttiin, millainen rooli heillä oli tutkimusohjelmassa tai -hankkeessa, kuinka usein he olivat tekemisissä hankkeen kanssa ja mitä he tekivät käytännössä, esimerkiksi osallistuivat tutkimuksen tekemiseen, sidosryhmätilaisuuksiin, asiantuntijakuulemisiin, koulutukseen, politiikkavaikuttamiseen tai kansainväliseen yhteistyöhön. Vastaajat arvioivat näiden toimien hyödyllisyyttä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kannalta.

Lisäksi vastaajat arvioivat vuorovaikutusta tutkimusohjelman tai -hankkeen kanssa, esimerkiksi vuorovaikutuksen tavoitteellisuutta, määrää, kohderyhmien tavoittamista ja resursseja. Vastaajilta kysyttiin myös, mitä he tavoittelivat vuorovaikutuksella, esimerkiksi verkostojen rakentamista ja vahvistamista, osaamisen kehittymistä, näkyvyyttä, uusia innovaatioita tai taloudellisia hyötyjä. Vastaajat erittelivät tutkimusohjelman tai -hankkeen merkittäviä tuloksia tai ratkaisuja sekä niiden merkityksellisyyttä omalle organisaatiolle ja yleisemmin yhteiskunnalle. Lopuksi esitettiin yleisiä väittämiä strategisesta tutkimuksesta, esimerkiksi sen tavoitteiden ajankohtaisuudesta, tieteellisestä korkeatasoisuudesta, kansainvälisestä arvostuksesta, monitieteisyydestä ja tulosten hyödynnettävyydestä. Kysyttiin myös, miten strategisen tutkimuksen yhteiskunnallista merkittävyyttä ja vaikuttavuutta voisi vahvistaa entisestään.

Taustatietoina kysyttiin tutkimushanketta, jonka kanssa vastaaja on ollut vuorovaikutuksessa sekä vastaajan taustaorganisaatiota, roolia suhteessa tutkimusohjelmaan tai -hankkeeseen sekä aiempaa suhdetta ja yhteistyötä tutkimusohjelman tutkijoiden ja tutkimusorganisaatioiden kanssa.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.