FSD3818 Improvisaatiomenetelmä opettajankoulutuksessa: ennakkotehtävät ja oppimispäiväkirjat 2017-2018

The dataset is (C) available for research only (including Master's, doctoral and Polytechnic/University of Applied Sciences Master's theses). The dataset may not be used for teaching, study (e.g. seminar papers, essays) or other theses (Bachelor's theses or equivalent).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Improvisaatiomenetelmä opettajankoulutuksessa: ennakkotehtävät ja oppimispäiväkirjat 2017-2018

Dataset ID Number

FSD3818

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3818
https://doi.org/10.60686/t-fsd3818

Data Type

Qualitative

Authors

Abstract

Aineisto koostuu Helsingin yliopiston opettajaopiskelijoiden tuottamista ennakkotehtävistä, oppimispäiväkirjoista sekä oppimispäiväkirjojen vertaispalautteista, joissa he käsittelevät improvisaatiota ja improvisaatiomenetelmiä sekä vuorovaikutus- ja esiintymistilanteita. Aineisto on kerätty Helsingin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa järjestetyn ”Improvisaatiolla itsevarmuutta opetukseen” -opintojakson aikana toteutetun tutkimuksen yhteydessä. Opintojaksolle osallistuminen edellytti tutkimukseen osallistumista. Tutkimukseen sisältyi myös neurotieteellinen osallistujien psykofysiologisia vasteita mittaava osuus, mikä asetti ehtoja opintojaksolle osallistuville. Tämä aineisto sisältää osallistujien tuottamat kirjoitukset.

Opintojakso järjestettiin kahteen kertaan, joista ensimmäiselle toteutukselle osallistuneet muodostivat tutkimuksen interventioryhmän ja jälkimmäiselle osallistuneet kontrolliryhmän. Interventioryhmä koosti kurssin aikana ennakkotehtävän, oppimispäiväkirjan sekä kaksi vertaispalautetta oppimispäiväkirjoista, kun taas kontrolliryhmä koosti ennakkotehtävän sekä oppimispäiväkirjan.

Ennakkotehtävissä osallistujat pohtivat suhdettaan esiintymiseen, esiintymisjännitykseen sekä opettajuuteen. Lisäksi ennakkotehtävässä tiedusteltiin ajatuksia improvisaatiosta sekä odotuksista kurssin suhteen. Oppimispäiväkirjoissa sen sijaan osallistujat pohtivat kurssin aikana oppimaansa liittyen improvisaatioon ja esiintymisharjoitteisiin sekä niiden soveltamista käytännön opetus- ja esiintymistilanteisiin. Osallistujat pohtivat myös erilaisia arjen vuorovaikutustilanteita opintojaksolla esiintuotujen harjoitteiden ja käsitteiden kautta. Lisäksi osallistujat pohtivat olivatko saaneet apua esiintymisjännitykseen sekä myös yleisesti sitä, missä kokivat kehittyneensä, vahvistuneensa tai toisaalta mitä olisivat halunneet oppia lisää. Oppimispäiväkirjojen vertaispalautteissa kirjoittajat puolestaan peilaavat vapaamuotoisesti oppimiskokemuksiaan suhteessa muiden ajatuksiin, kuten mitä koki samoin tai eri tavoin kurssin aihealueista.

Taustatietoina on mainittu vastaajan ryhmä tutkimuksessa sekä tutkittaville muodostettu koodi. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Keywords

esiintyminen; esiintymisjännitys; esiintymispelko; esiintymistaito; improvisointi; jännittäminen; kielellinen vuorovaikutus; opettajankoulutus; opetus; opetustaito; sosiaalinen vuorovaikutus; vuorovaikutus

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Data Collector

  • Seppänen, Sirke (Helsingin yliopisto)

Funders

  • Työsuojelurahasto

Time Period Covered

2017 – 2018

Collection Dates

2017 – 2018

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Helsingin yliopiston opettajaopiskelijat (excluding ne henkilöt, jotka ovat vasenkätisiä, raskaana tai joilla on jokin krooninen sairaus tai terveydenhuollon määrittelemä mielenterveyden tai päihteiden käytön ongelma tai jos tupakoi. Lisäksi opintojaksolle osallistuminen edellytti, että ei ole harrastanut improvisaatiota aikaisemmin.)

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kurssi-ilmoitus ja tieto tutkimuksesta oli avoinna kaikille Helsingin yliopiston opettajaopiskelijoille. Tutkimukseen valikoituivat ne henkilöt, jotka sitoutuivat interventiotutkimukseen ja täyttivät valintakriteerit.

Collection Mode

Oma kirjoitus tai päiväkirja: verkon kautta saatu

Research Instrument

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Data Files

104 kirjoitusta odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Data File Language

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

Qualitative data are available in their original language only and are not translated.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Interventio- ja kontrolliryhmän ennakkotehtävät, oppimispäiväkirjat sekä vertaispalautteet ovat kaikki omissa alikansioissaan Data-kansion sisällä.

Tutkija on muodostanut kullekin tutkittavalle koodin kirjainten ja juoksevan numeron yhdistelmänä. Muut tunnisteelliset tiedot, kuten opettajien nimet on poistettu myös tutkijan toimesta.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Seppänen, Sirke (Helsingin yliopisto): Improvisaatiomenetelmä opettajankoulutuksessa: ennakkotehtävät ja oppimispäiväkirjat 2017-2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-04-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3818

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Seppänen, S. (2022). 'What would happen if I said 'Yes”?' Measuring the immediate and long-term impact of improvisation training on student teachers' subjective, neuroendocrine and psychophysiological responses [Helsingin yliopisto]. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-8512-9

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.