FSD3820 Kulttuuri ja vapaa-aika Suomessa 2018
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Kulttuuri ja vapaa-aika Suomessa 2018
Aineistonumero
FSD3820
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3820https://doi.org/10.60686/t-fsd3820
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Purhonen, Semi (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
Sisällön kuvaus
Kulttuuri ja vapaa-aika Suomessa -kysely kartoittaa laajasti suomalaisten kulttuurimakua ja elämäntyylejä. Aineistossa käsitellään esimerkiksi vastaajan mieltymyksiä liittyen televisioon, elokuviin, musiikkiin, ruokaan, kirjoihin ja taiteeseen. Lisäksi selvitetään muun muassa vapaa-ajanviettotapoja, harrastuksia ja internetin käyttöä. Kysely toteutettiin hankkeessa The Dynamics of Cultural Stratification: How Cultural Classifications, Hierarchies and Tastes Change. Kysely noudattelee laajaa brittiläistä tutkimushanketta Cultural Capital and Social Exclusion ja vastaa aiemmin kerättyä aineistoa FSD2953 Kulttuuri ja vapaa-aika Suomessa 2007.
Television katsomiseen liittyen kysyttiin ensin, kuinka usein vastaaja katsoi mitäkin kanavia ja kuinka monta tuntia hän katsoi televisiota päivässä. Tämän jälkeen tiedusteltiin, millaisista televisio-ohjelmista, kuten uutisista tai ajankohtaisohjelmista, komedioista, urheiluohjelmista tai elokuvista vastaaja piti eniten, toiseksi eniten ja vähiten sekä mistä luetelluista televisiosarjoista vastaaja piti eniten. Lopulta kysyttiin kiinnostusta seurata televisiosta televisioituja tapahtumia, kuten jalkapallon MM-kisoja, Itsenäisyyspäivän juhlia tai Euroviisuja.
Elokuviin liittyen kysyttiin, minkä tyyppisistä elokuvista, kuten toiminta-, komedia- tai fantasiaelokuvista vastaaja piti eniten, toiseksi eniten ja vähiten. Lisäksi kartoitettiin kiinnostusta katsoa eri elokuvaohjaajien elokuvia. Lukemisesta kysyttiin, mitä sanomalehtiä ja aikakaus- ja muita lehtiä vastaaja luki, millaisista kirjoista hän piti, mitä kirjoja vastaaja oli lukenut tai kiinnostunut lukemaan sekä montako kirjaa hän oli vuoden aikana lukenut. Musiikkiin liittyen tiedusteltiin mieltymystä eri musiikin lajeihin sekä sävellyksiin ja lauluihin. Kuvataidetta koskien kartoitettiin, mistä taiteellisista suuntauksista, kuten maisemamaalauksista ja modernista taiteesta, vastaaja piti eniten sekä mitä mieltä tämä oli eri kuvataiteilijoiden teoksista.
Seuraavaksi käsiteltiin kulttuurin ja kielten harrastamista kysymyksin siitä, oliko vastaaja joskus opiskellut säännöllisesti esimerkiksi musiikkia tai valokuvausta, kuuluiko tämä johonkin harrastekerhoon sekä mitkä olivat olleet hänen vanhempiensa kiinnostuksenkohteita hänen ollessa lapsi. Kieliin liittyen kysyttiin vastaajan äidinkieltä sekä muita osaamia kieliä. Myös internetin ja sosiaalisen median käyttötottumuksia kartoitettiin. Vapaa-aikaan ja lomanviettoon liittyen tiedusteltiin osallistumista erilaisiin tapahtumiin ja suhtautumista erilaisiin lomanviettotapoihin, kuten laivaristeilyihin tai mökkeilyyn.
Seuraavana aihealueena oli urheilu ja liikunta. Vastaajalta kysyttiin, paljonko hän harrastaa liikuntaa ja millaisia liikuntamuotoja. Tämän jälkeen käsiteltiin ulkonäköä ja terveyttä. Kysymyksiä esitettiin muun muassa siitä, oliko vastaaja koskaan rei'ittänyt korviaan, ottanut tatuointia tai noudattanut dieettiä. Lisäksi kysyttiin pukeutumistyylistä sekä siitä, millaisena vastaaja piti terveyttään. Seuraavaksi kysyttiin ruokailutottumuksiin liittyen, kuinka usein vastaaja käy ulkona syömässä, minkä tyyppisissä ravintoloissa tämä mieluiten ja vähiten mieluiten söi sekä millaisista ruuista hän piti. Kodinsisustukseen ja tavaroihin liittyen tiedusteltiin, mitä laitteita, kuten auto, DVD-laite tai espressokeitin, vastaajalla oli sekä paljonko tällä oli esimerkiksi musiikkiäänitteitä, kirjoja ja taide-esineitä. Lisäksi kysyttiin, millainen olisi vastaajan toiveiden mukainen koti.
Tämän jälkeen käsiteltiin sosiaalisia verkostoja. Vastaajilta kysyttiin, kuinka usein hän oli yhteydessä läheisiinsä ja tunsiko hän eri ammateissa toimivia henkilöitä. Lisäksi tiedusteltiin osallistumista esimerkiksi poliittisten puolueiden, ammattiliiton tai urheiluseuran toimintaan, uskonnon tärkeyttä elämässä sekä äänestämistä vaaleissa. Lopuksi esitettiin vielä mielipideväittämiä nykypäivän Suomea koskien.
Aineiston taustamuuttujia ovat muun muassa vastaajan sukupuoli, ikä, siviilisääty, kotitalouden koko, asumismuoto, koulutus, tulot, ammatti ja työsuhteen tyyppi. Lisäksi aineisto sisältää vanhempien ja puolison koulutus- ja ammattitiedot.
Asiasanat
Internet; ajankäyttö; elokuvat; harrastukset; järjestötoiminta; kielitaito; kirjallinen kulttuuri; kulttuuri; kulttuuriharrastukset; kulttuurinen pääoma; kuvataide; lukeminen; mediankäyttö; mieltymykset; musiikki; populaarikulttuuri; ruokakulttuuri; sisustus; sosiaaliset verkostot; taide; televisio (joukkoviestimet); vapaa-aika
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Kulttuuritoiminta ja -osallistuminen, mielipiteet kulttuurista (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vapaa-aika, matkailu ja urheilu (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Tilastokeskus
Rahoittajat
- Suomen Akatemia (309181)
Ajallinen kattavuus
2018
Aineistonkeruun ajankohta
2018-02-22 – 2018-05-14
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
18-74 -vuotiaat Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Otos poimittiin helmikuun alussa 2018 satunnaisotantana Tilastokeskuksen Suomen väestöä koskevasta tietokannasta. Perusjoukkona olivat 18-74 -vuotiaat Suomen kansalaiset pois lukien Ahvenanmaa. Otoskoko oli 3 500 havaintoa.
Kaikkia vastaajia lähestyttiin kolme kertaa postitse. Tämän lisäksi lähetettiin kolme sähköpostimuistutusta ja tekstiviestimuistutus niille, joille saatiin sähköpostiosoite tai puhelinnumero. Push to web -menetelmä: aluksi postitettiin verkkovastauskirje (paperinen kutsukirje osallistua kyselyyn), joka sisälsi linkin verkkolomakkeeseen. Verkkovastauskirje lähetettiin uudestaan, ja vasta kolmannessa postituksessa oli mukana paperilomake linkin ohella. Näin toimien 74.5% vastaajista vastasi itsetäytettävällä verkkolomakkeella ja 25.5% itsetäytettävällä paperilomakkeella.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
40,8
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD2953 Kulttuuri ja vapaa-aika Suomessa 2007
Aineiston käytössä huomioitavaa
Verkkolomakkeiden numerointi poikkeaa paperilomakkeista. Datan muuttujanimet vastaavat paperilomakkeita.
Tunnisteellisuussyistä Tietoarkistoon toimitettu aineisto ei sisältänyt aluetietoja vastaajista.
Tietoarkistossa aineistosta poistettiin palaute kyselystä -avomuuttuja sekä kolme muu, mikä -tyyppistä avomuuttujaa.
Painokertoimet
Tilastokeskus on laskenut aineistoon painokertoimet (otospaino ja analyysipaino) vastauskadon epätasaisen jakautumisen huomioimiseksi. Painotus toteutettiin hyödyntäen Tilastokeskuksen käytössä olevia rekisteritietoja otoksen ja väestön jakaumista seuraavien taustatietojen mukaan: sukupuoli, ikä, koulutusaste, äidinkieli, asuinalue ja kuntaluokitus.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Purhonen, Semi (Tampereen yliopisto): Kulttuuri ja vapaa-aika Suomessa 2018 [data]. Dataversio 1.0 (2024-04-15). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3820; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3820
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Sirkka Ossi & Purhonen Semi (2021) Homofilia, homologia ja kulttuurisen maun laajuus: miten sosiaaliset verkostot ovat yhteydessä makuun nyky-Suomessa? Sosiologia 58(2): 134-159.
Sivonen Sara & Purhonen Semi (2021) Politiikka ja kulttuuriosallistuminen: puoluekanta, konservatiivisuus ja korkea- ja populaarikulttuurinen osallistuminen Suomessa. Sosiologia 58(4): 355-380.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.