FSD3852 Lasten näkemyksiä arvovallasta ja dominoinnista Kolumbiassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa 2021-2022
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Lasten näkemyksiä arvovallasta ja dominoinnista Kolumbiassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa 2021-2022
Dataset ID Number
FSD3852
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3852https://doi.org/10.60686/t-fsd3852
Data Type
Quantitative
Authors
- Sequeira, Maija-Eliina (Helsingin Yliopisto)
- Afshordi, Narges (Harvard University)
- Kajanus, Anni (Helsingin Yliopisto)
Abstract
Tutkimuksessa käsitellään lasten suhtautumista dominointiin ja arvovaltaan Kolumbiassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään 1) tunnistavatko ja erottavatko lapset dominoinnin ja arvovallan, 2) oppivatko lapset mieluummin dominoivalta vai arvovaltaiselta hahmolta, 3) osoittavatko lapset johtajuuden dominoivalle vai arvovaltaiselle hahmolle ja 4) identifioituvatko lapset itse enemmän dominoivaan vai alisteiseen hahmoon. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin käsitysten eroavaisuuksia maiden välillä. Tutkimus toteutettiin koeasetelmana, jossa lapsille näytettiin videoita ja kuvia sekä esitetiin kuhunkin videoon ja kuvaan liittyvä kysymys.
Aluksi lapselle näytettiin kaksi videota, jotka molemmat toistettiin kaksi kertaa. Ensimmäisessä videossa näytettiin dominoivan hahmon ja alisteisen päähenkilön Timan (Dimo) välinen vuorovaikutustilanne. Toisessa videossa puolestaan näytettiin arvovaltaisen hahmon ja Timan välinen vuorovaikutustilanne. Molemmissa kohtauksissa Tima mukautuu kyseiseen hahmoon piirtämällä samalla värillä kuin hän tai käyttämällä samaa eläintä kuvassaan. Kohtaukset eroavat toisistaan siten, että dominoivan hahmon kohdalla Tima oli pakotettu tekemään niin, mutta arvovaltaisen hahmon kohdalla Tima kopioi hahmoa vapaaehtoisesti. Kummankin videon jälkeen lapselta kysyttiin, kumman hahmon hän ajattelee olevan vanhempi. Lapset vastasivat kysymyksiin osoittamalla jotakin ruudulla näkyvää hahmoa. Lapselta kysyttiin lisäksi kumman viereen Tima haluaa istua, kummasta hän tykkää enemmän ja kumpaa hän pelkää enemmän. Seuraavassa osiossa Lapselle näytettiin kuva, jossa oli arvovaltainen hahmo, dominoiva hahmo ja uudenlainen esine. Lapselle kerrottiin, miten kumpikin hahmo nimittää esinettä, minkä jälkeen lapsen tuli itse nimetä esine. Kyseinen tehtävä toistettiin kolme kertaa kolmella eri joukolla uusia esineitä ja nimiä.
Seuraavassa osiossa lapselle näytettiin kuva samoista hahmoista, joilla oli erilaiset hatut päässään. Tämän jälkeen lapsen tuli osoittaa kumman hatun Tima haluaa laittaa päähänsä. Seuraavaksi kuvattiin tilanne, jossa jäljelle jää vain yksi karkki hahmojen kesken, eikä Tima osaa päättää kenen pitäisi saada se. Lapselta kysyttiin, kumman hahmoista pitäisi päättää asiasta. Edelleen kysyttiin, kumpi hahmoista osaisi ratkaista videon katsomiseen liittyvän ristiriitatilanteen paremmin. Lisäksi lapselta kysyttiin, kummasta hahmosta hän tykkää enemmän. Tämän jälkeen lapselta tiedusteltiin, kumpi hahmoista pitää karhuista ja appelsiineista sekä kumpi asuu talossa, jossa on harmaa ovi. Lopuksi lapselle näytettiin kuva kahdesta uudesta hahmosta, joista toinen oli dominoiva ja toinen alisteinen. Lapsen piti osoittaa, kumpi hahmoista hän itse olisi.
Dominoivissa kohtauksissa käytettiin esimerkiksi aggressiivista äänensävyä ja mielipiteen pakottamista, kun taas arvovaltaa esittävissä kohtauksissa käytettiin ystävällistä äänensävyä ja mielipiteen jakamista vain silloin, kun sitä kysytään. Ensimmäinen kysymyssarja (tunnistaminen ja erottaminen) sekä viimeinen kysymys (itsetunnistus) ovat peräisin aiemmin tehdyistä tutkimuksista. Toinen kysymyssarja (oppiminen ja johtaminen) kehitettiin tätä tutkimusta varten.
Taustatietoina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli ja ikä sekä tieto maasta, jossa koe on suoritettu.
Keywords
auktoriteetti; hierarkia; kokeet (tutkimustoiminta); käsitykset; lapset (ikäryhmät); sosiaalinen kognitio; vaikuttaminen; vaikutusvalta; valta; video; vuorovaikutus
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Lapset (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDA Topic Classification)
Series
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Sequeira, Maija-Eliina (Helsingin Yliopisto)
Funders
- Helsingin Yliopisto
- Harvard University
- Sylff Association
Time Period Covered
2021 – 2022
Collection Dates
- 2022-03 – 2022-04
- 2021-12 – 2022-03
- 2021-10 – 2022-10
Nation
Suomi, Kolumbia, Yhdysvallat
Geographical Coverage
Suomi, Kolumbia, Santa Marta, Yhdysvallat
Analysis/Observation Unit Type
Henkilö
Universe
4-11-vuotiaat lapset Suomessa, Kolumbiassa ja Yhdysvalloissa
Time Method
Poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Kolumbiassa lapset rekrytoitiin Santa Martan kaupungin alueella sijaitsevassa julkisessa koulussa maalis-huhtikuussa 2022. Koe toteutettiin koululla, ja siihen osallistui yhteensä 160 lasta. Suomessa lapsia rekrytoitiin Heurekan tiedemuseossa ja Luomuksen luonnontieteellisessä museossa joulukuusta 2021 maaliskuuhun 2022. Museoissa toteutettuihin kokeisiin osallistui yhteensä 172 lasta. Yhdysvalloissa lapset rekrytoitiin Harvard Laboratory for Developmental Studies -tietokannasta. Tietokanta sisälsi lasten kehitystutkimukseen osallistumisesta kiinnostuneita perheitä. Tutkimukseen osallistuneita lapsia oli yhteensä 164, ja heidän kokeet toteutettiin verkossa Zoom-videotapaamisalustan kautta vuoden 2021 lokakuusta vuoden 2022 lokakuuhun. Englanninkieliset videokäsikirjoitukset ja kokeen kysymykset käännettiin suomeksi ja espanjaksi.
Tavoitteena oli saada mukaan 20 osallistujaa kustakin iästä neljän ja yhdentoista vuoden välillä. Tutkija pyrki myös saavuttamaan tasapainoisen sukupuolijakauman kussakin iässä.
Collection Mode
Kontrolloitu koe: virtuaalinen koe
Research Instrument
Tekniset keruuvälineet
Osallistujatehtävä
Strukturoitu lomake
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: English.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
23 variables and 496 cases.
Data Version
1.0
Completeness of Data and Restrictions
Muuttuja Order on poistettu arkistoinnin yhteydessä puutteellisen dokumentaation vuoksi. Muuttujalla ei myöskään ollut vaikutusta dataan. Arkistoitu kokonaisuus ei sisällä kokeessa käytettyjä videoita.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Sequeira, Maija-Eliina (Helsingin Yliopisto) & Afshordi, Narges (Harvard University) & Kajanus, Anni (Helsingin Yliopisto): Lasten näkemyksiä arvovallasta ja dominoinnista Kolumbiassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa 2021-2022 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-10-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3852
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Other Material
See downloadable files at the top of the page.
Ensimmäiseen kysymyssarjaan (tunnistaminen ja erottaminen) liittyvien videoiden käsikirjoitukset sekä yksityiskohtainen kuvaus dominointi- ja arvovaltavihjeistä
Viimeisen kysymyksen taustalla oleva koe
Related Materials
Related Publications
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.