FSD3864 Vuosiluokkien 3-5 opettajien kokemuksia matematiikan opetuksesta innovatiivisissa oppimisympäristöissä 2022
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Tekijät
- Alakoski, Riikka (Helsingin yliopisto. Kasvatustieteiden laitos)
Asiasanat
kouluympäristö, luokkaopetus, luokkatyöskentely, matematiikka, opettajat, opetus, opetusmenetelmät, opetustilat, opiskeluympäristö, oppimisympäristö, oppitunnit
Sisällön kuvaus
Aineisto koostuu haastatteluista, joissa opettajat kertovat kokemuksistaan opettaa matematiikkaa avoimissa oppimisympäristöissä 3.-5.-luokkalaisilla. Osa haastatteluista toteutettiin ryhmähaastatteluina ja osa yksilöhaastatteluina.
Aluksi tiedusteltiin kuinka kauan haastateltavat ovat opettaneet avoimissa oppimisympäristöissä sekä millaisia koulun avoimen oppimisympäristön tilat ovat ja miten opetus niissä on järjestetty. Tämän jälkeen tiedusteltiin tarkemmin matematiikan opetuksesta avoimissa oppimisympäristöissä ja sitä, miten oppimisympäristö soveltuu matematiikan opettamiseen. Lisäksi kysyttiin avointen oppimisympäristöjen etuja ja haittoja verrattuna luokkamuotoiseen opetukseen. Edelleen tiedusteltiin haastateltavan sopeutumisesta opettamiseen avoimessa oppimisympäristössä matematiikan opetuksen näkökulmasta sekä pyydettiin pohtimaan ideaalia oppimisympäristöä matematiikan opetukselle. Lopuksi tiedusteltiin vielä tuesta, jota haastateltavat olivat saaneet siirryttyään opettamaan avoimeen oppimisympäristöön.
Taustatietoina on mainittu haastateltavan sukupuoli, ammatti sekä tieto oppimisympäristön tyypistä. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.