FSD3872 EVAn Arvo- ja asennetutkimus kevät 2024
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
EVAn Arvo- ja asennetutkimus kevät 2024
Aineistonumero
FSD3872
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3872https://doi.org/10.60686/t-fsd3872
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten arvoja ja asenteita. Tällä kertaa teemoina ovat Euroopan unionin talous ja laajentuminen, europarlamenttivaalit 2024, perhe ja lapset, verotus, yritysten investoinnit sekä poliittiset lakot.
Aluksi vastaajille esitettiin väittämiä yhteiskunnan eri osa-alueilta. Ne käsittelivät muiden muassa EU:ta ja sen toimielimiä, työmarkkinauudistuksia sekä ammattiyhdistysliikettä. Seuraavaksi kartoitettiin vastaajien ajatuksia perheestä, puolisosta, lapsista ja lasten hankinnasta.
Verotus-aihetta kartoitettiin useilla kysymyksillä. Kysyttiin, korottaisiko tai alentaisiko vastaaja Suomen verojärjestelmän eri veromuotoja. Tiedusteltiin myös, miten ansiotulojen verotuksen alentaminen vaikuttaisi vastaajan elämään, esimerkiksi tekisikö hän enemmän tai vähemmän töitä. Edelleen kartoitettiin, miten vastaaja suhtautuisi erilaisiin toimenpiteisiin houkutella investointeja Suomeen.
Näkemyksiä viimeaikaisista poliittisista lakoista selvitettiin. Pyydettiin esimerkiksi arviota, millaista haittaa lakot aiheuttivat arkielämään sekä taloudelle ja toimeentulolle. Kysyttiin myös yksittäisen poliittisen lakon sopivaa enimmäiskestoa.
Euroopan unioniin ja sen toimielimiin liittyen kysyttiin, aikooko vastaaja äänestää kesäkuun europarlamenttivaaleissa ja miten eri asioiden tulisi painottua EU:n komission ohjelmassa ja EU:n toiminnassa jatkossa. Kysyttiin myös mielipidettä EU:n rahoituksen lisäämisestä, EU:n mahdollisesta laajentumisesta Ukrainaan sekä kartoitettiin, miten vastaajat suhtautuisivat siihen, että esimerkiksi Albaniasta, Islannista, Isosta-Britanniasta, Israelista tai Venäjästä tulisi Euroopan unionin jäsen. Lisäksi kysyttiin, miten vastaajat suhtautuvat Nato-jäsenyyteen, EU-jäsenyyteen ja euroon. Lopuksi tiedusteltiin vastaajien tyytyväisyydestä omaan elämäänsä tällä hetkellä, mielialasta, suhtautumisesta tulevaisuuteen, ihmisiin luottamisesta sekä elämänhallinnasta.
Taustamuuttujia olivat sukupuoli, ikäryhmä, elämänvaihe, asuinkunnan koko, asuinkunta, asuinmaakunta, perus- ja ammatillinen koulutus, ammattiryhmä, työnantajatyyppi, työsuhde, toimiala, puoluekanta (mitä puoluetta äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt), ammatillinen keskusjärjestö, yhteiskuntaluokka, äidinkieli ja talouden bruttotulot.
Asiasanat
Euroopan integraatio; arvot; asenteet; elämänlaatu; europarlamenttivaalit; lakot; perheet; politiikka; työmarkkinat; verotus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Poliittinen käyttäytyminen, poliittiset asenteet ja mielipiteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Valtiovalta, julkinen hallinto, poliittiset organisaatiot, puolueet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Kansainvälinen politiikka ja järjestöt (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työmarkkinasuhteet ja -järjestöt (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
EVAn Arvo- ja asennetutkimuksetJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Taloustutkimus
Ajallinen kattavuus
2024
Aineistonkeruun ajankohta
2024-03-13 – 2024-03-21
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen 18-79-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Tutkimuksen vastaajat poimittiin Taloustutkimuksen internet-paneelista ositetulla satunnaisotannalla. Tutkimukseen vastasi 2087 henkilöä. Tutkimusaineisto painotettiin Taloustutkimuksessa edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.
Taloustutkimuksen internet-paneeli on satunnaisotannalla Suomen väestöstä poimittu joukko 15-79-vuotiaita, jotka ovat paneeliin rekisteröityessään kertoneet demo- ja sosiografiset taustatietonsa sekä suostuneet siihen, että Taloustutkimus saa kutsua heitä erilaisiin markkinatutkimuksiin. Vastaaminen yksittäiseen tutkimukseen on panelisteille aina kuitenkin täysin vapaaehtoista ja paneelista voi erota milloin tahansa.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Itsetäytettävä lomake: tekstiviesti- tai mobiililaitelomake (SMS tai MMS)
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kommentti-avovastaukset tunnisteellisuussyistä. Lisäksi Tietoarkisto poisti kuntamuuttujasta alle 4000 asukkaan kunnat
Painokertoimet
Aineisto sisältää painomuuttujan (paino), jonka avulla aineisto voidaan painottaa edustamaan 18-79-vuotiasta väestöä vastaajan iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA): EVAn Arvo- ja asennetutkimus kevät 2024 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-08-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3872
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Kujanpää, Emmiliina (2024). Suomalaiset haluavat hyvinvointivaltion, mutta kustannukset voisi mieluusti maksaa joku muu [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 24.8.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/08/24/suomalaiset-haluavat-hyvinvointivaltion-mutta-kustannukset-voisi-mieluusti-maksaa-joku-muu/ [viitattu 30.8.2024].
Laakso, Mikko (2024). Tervetuloa Eurooppaan, Ukraina! - Enemmistö suomalaisista katsoo Ukrainan sopivan EU:hun, vaikka se maksaa paljon [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 137. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2024/08/eva-analyysi-no-137.pdf [viitattu 30.8.2024].
Metelinen, Sami (2024). Euroopan liikekannallepano. Suomalaiset odottavat EU:n panostavan omavaraisuuteen ja puolustusteollisuuteen [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 136. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2024/07/eva-analyysi-no-136.pdf [viitattu 30.8.2024].
Kujanpää, Emmiliina (2024). Ansiotuloverotuksen keventäminen innostaisi keskiluokkaa säästämään - neljännes suomalaisista kasvattaisi myös työpanostaan [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 19.6.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/06/19/ansiotuloverotuksen-keventaminen-innostaisi-keskiluokkaa-saastamaan-neljannes-suomalaisista-kasvattaisi-myos-tyopanostaan/ [viitattu 30.8.2024].
Haavisto, Ilkka (2024). Virkistyvät eurovaalit. Suomalaiset suuntaavat vaaliuurnille aiempaa runsaslukuisemmin [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 135. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2024/06/eva-analyysi-no-135.pdf [viitattu 30.8.2024].
Metelinen, Sami (2024). Suomalaiset tyytyväisiä euroon - poliitikot halutaan pitää loitolla rahapolitiikasta [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 4.6.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/06/04/suomalaiset-tyytyvaisia-euroon-poliitikot-halutaan-pitaa-loitolla-rahapolitiikasta/ [viitattu 3.9.2024].
Kujanpää, Emmiliina (2024). Suomalaiset eivät lämpene Euroopan unionin rahoituksen kasvattamiselle - uusi yhteisvelka torjutaan [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 28.5.2024.https://www.eva.fi/blog/2024/05/28/suomalaiset-eivat-lampene-euroopan-unionin-rahoituksen-kasvattamiselle-uusi-yhteisvelka-torjutaan/ [viitattu 3.9.2024].
Haavisto, Ilkka (2024). Viimeinen taisto. Poliittiset lakot söivät lakko-oikeuden arvostusta [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 132. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2024/04/eva-analyysi-no-132-3.pdf [viitattu 3.9.2024].
Kujanpää, Emmiliina (2024). Suomalaiset eivät lämpene veronkiristyksille, mutta pakkoraossa valitsevat mieluummin kulutusverot kuin palkkaverot [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 16.4.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/04/16/suomalaiset-eivat-lampene-veronkiristyksille-mutta-pakkoraossa-valitsevat-mieluummin-kulutusverot-kuin-palkkaverot/ [viitattu 3.9.2024].
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.