FSD3892 Kasvatus- ja koulutustietojen hyödyntämisen sujuvoittamisselvitys: tiedontuottajien kysely 2023
Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Kasvatus- ja koulutustietojen hyödyntämisen sujuvoittamisselvitys: tiedontuottajien kysely 2023
Aineistonumero
FSD3892
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3892https://doi.org/10.60686/t-fsd3892
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kauko, Jaakko (Tampereen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Aineistossa selvitetään kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjien näkemyksiä heidän hallussaan olevan tiedon käsittelystä ja luovuttamisesta sekä näihin liittyvistä haasteista. Kysely kohdistettiin varhaiskasvatuksen yksiköille, ensimmäisen ja toisen asteen oppilaitoksille, vapaan sivistystyön oppilaitoksille sekä muille kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjille. Lisäksi mukana oli valtakunnallisia ja alueellisia järjestöjä, jotka edustavat näitä toimijoita. Aineisto kerättiin osana opetus- ja kulttuuriministeriön selvityshanketta, jonka tarkoituksena oli tarkastella kasvatus- ja koulutustiedon hyödyntämisen sujuvoittamista.
Ensimmäisenä teemana kyselyssä käsiteltiin kasvatuksen ja koulutuksen järjestämisessä syntyvän ja siinä käsiteltävän tiedon tallentamista. Vastaajalta kysyttiin, mitä tietoja hänen edustamassaan organisaatiossa tallennetaan sisäisesti kasvatuksen tai koulutuksen järjestämistä varten. Lisäksi tiedusteltiin tietojen tallentamisesta muihin tarkoituksiin. Tämän jälkeen kysyttiin tarkemmin, mihin tietoja tallennetaan organisaatiossa ja minkälaisia ongelmia tietojen tallentamisessa on kohdattu. Vastaajalta tiedusteltiin myös, mihin organisaation tiedonkäsittelykäytännöt perustuvat, ja mistä he saavat apua mahdollisissa tiedonkäsittelyyn liittyvissä ongelmissa.
Seuraavassa osiossa käsiteltiin kasvatus- ja koulutustietojen hyödyntämistä. Vastaajalta kysyttiin, hyödyntävätkö he organisaatiossaan tuottamiaan tietoja muuhun kuin alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Vastaajan tuli myös kertoa, mitä kasvatus- ja koulutustietoja he hyödyntävät, mihin eri tarkoituksiin ja minkä sääntelyn perusteella. Lisäksi kysyttiin mahdollisista ongelmista, joita organisaatiossa on havaittu näiden tietojen hyödyntämisessä. Edelleen tiedusteltiin, luovuttaako vastaajan edustama organisaatio tuottamiaan tietoja muille toimijoille. Vastaajan tuli kertoa esimerkiksi, kenelle tietoja luovutetaan, mihin tarkoitukseen ja miten luovutus käytännössä tapahtuu. Lisäksi kysyttiin, ovatko he havainneet ongelmia tietojen luovuttamisessa. Lopuksi tiedusteltiin, hyödyntääkö organisaatio muiden toimijoiden kirjaamia ja tuottamia tietoja omassa toiminnassaan. Vastaajan tuli kuvata tätä tarkemmin ja kertoa mahdollisista havaituista ongelmista tietojen saamiseen liittyen.
Taustatietoina aineistossa ovat vastauskieli, vastaajan edustama organisaatio tai organisaation yleisnimi ja organisaation alue. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.
Asiasanat
henkilötiedot; hyödyntäminen; kasvatus; keskusjärjestöt; koulutus; kunnat; opetus; oppilaitokset; puutteet; sivistystoimi; tiedonhallinta; tiedonhankinta; tietojenluovutus; tietosuoja; varhaiskasvatus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Muut (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Tietoyhteiskunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Koulutus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).
Kerääjät
- Kauko, Jaakko (Tampereen yliopisto)
Tuottajat
- Opetus- ja kulttuuriministeriö
Rahoittajat
- Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM016:00/2023)
Ajallinen kattavuus
2023
Aineistonkeruun ajankohta
2023-05-29 – 2023-11-03
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Organisaatio
Tapahtuma/prosessi/toiminta
Perusjoukko/otos
Kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjät, oppilaitokset ja näitä edustavat valtakunnalliset järjestöt ensimmäisellä ja toisella asteella sekä vapaassa sivistystyössä (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Otoksen muodostamisperusteena oli pyrkimys monipuolisuuteen. Valtakunnallisten organisaatioiden ja keskusjärjestöjen osalta otettiin mukaan suurimmat alan toimijat, joista vastauksen jättivät kahdeksan. Lisäksi vastaajissa oli yksityiseen varhaiskasvatukseen liittyvä alueellinen tai valtakunnallinen toimija. Keskeisiä kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjiä ovat kunnat, joita valittiin kyselyn otokseen monipuolisesti. Mukaan on otettu yhdeksän asukasluvultaan suurinta kuntaa. Jäljelle jääneistä 300 kunnasta otettiin mukaan kymmenen: yksi kunta kustakin väkiluvun mukaisesta desiilistä. Otosta varten kuntia tasapainotettiin tilastollisen kuntaryhmityksen, maakunnan ja kielellisen monipuolisuuden mukaisesti. Oppilaitosten ja päiväkotien valinnassa tehtiin toinen poiminta painottaen samoja monipuolisuustekijöitä kuin kuntien valinnassa. Ensimmäisen asteen, toisen asteen ja vapaan sivistystyön oppilaitoksista sekä varhaiskasvatuksen yksiköistä haettiin monipuolisuutta ottamalla mukaan erikoisoppilaitokset ja erityisoppilaitokset. Kuntien lisäksi koulutuksen järjestäjänä voi olla yksityinen toimija, valtio tai koulutuskuntayhtymä.
Kyselylinkki Webropol-alustalle lähetettiin opetus- ja kulttuuriministeriöstä saatekirjeineen otokseen kuuluville 49 toimijalle 29.5.2023. Vastausaikaa jatkettiin alkuperäisestä, koska vastauksia ei saatu määräajassa tarpeeksi. Muistutuksia lähetettiin Webropol-alustan kautta. Lisäksi osaan vastaajista otettiin yhteyttä yksilöllisesti sähköpostitse tai puhelimitse, jotta voitiin kannustaa vastaamiseen ja avustaa mahdollisissa kysymyksissä. Kysely suljettiin lopulta 3.11.2023. Vastauksia saatiin yhteensä 32, ja vastausprosentti oli 64%. Valtakunnallisten toimijoiden ja kuntien osoitteet löytyivät opetus- ja kulttuuriministeriön tietokannoista ja muiden toimijoiden osoitteet hankittiin julkisista lähteistä. Kuntiin kysely lähti kirjaamoiden kautta, mikä aiheutti vaihtelua siinä, kuka lopulta sai kyselyn sähköpostiinsa. Usein kirjaamo oli lähettänyt viestin usealle henkilölle sivistystoimessa. Otos kasvoi yhdellä, koska yhdessä tapauksessa vastauslinkki oli kulkenut oppilaitokseen asti, vaikka vastaajaksi tavoiteltiin kuntaa.
Aineistonkeruun tekniikka
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoimaton lomake
Aineiston määrä
21 vastaajan vastaukset erillisissä txt-tiedostoissa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi, ruotsi ja monikielinen.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Merkittävin puute kattavuuden kannalta on se, että vain yksi päiväkoti vastasi kyselyyn. Kuntien maantieteellisen kattavuuden osalta edustamatta jäi kolme maakuntaa.
Tunnisteellisuussyistä tutkijat ovat poistaneet aineistosta kaikki suorat tunnistetiedot, kaupunkien ja kuntien nimiä sekä organisaatioita yksilöiviä tietoja. Aineistosta on poistettu myös kaikki osiot, jotka oli luvattu vain selvitysryhmän käyttöön. Avovastauksiin tehdyt poistot on merkitty [hakasulkein]. Vastaajien järjestys on lisäksi satunnaistettu anonymisoinnin jälkeen.
Alkuperäinen aineisto sisälsi 32 vastausta, joista 21 arkistoitiin Tietoarkistoon. Arkistoitavasta kokonaisuudesta puuttuu 11 vastaajan vastaukset, koska niiden arkistointiin ei saatu lupaa. Mikäli vastaaja ei ollut vastannut lainkaan johonkin kysymykseen, kyseiseen kohtaan on merkitty viiva (-).
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kauko, Jaakko (Tampereen yliopisto): Kasvatus- ja koulutustietojen hyödyntämisen sujuvoittamisselvitys: tiedontuottajien kysely 2023 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-11-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3892
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.