Kuvailu on saatavilla vain suomeksi (tulossa: englanninkielinen).

FSD3921 Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: asuinyksiköt 2020

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

  • Kuvailu on saatavilla vain tällä kielellä (tulossa: englanninkielinen)

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Asiasanat

ensikodit, henkilöstö, lastenhuolto, lastensuojelu, lastensuojelulaitokset, perhekodit, resurssit, sijaishuolto, sosiaalipalvelut, sosiaalityö, ympärivuorokautinen palveluasuminen

Sisällön kuvaus

Aineisto on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamaa kyselykokonaisuutta, jonka tavoitteena oli tuottaa tietoa lastensuojelun ympärivuorokautisten yksiköiden toiminnasta, laajuudesta ja sisällöstä. Kyselykokonaisuus toteutettiin osana Lasteri-hanketta. Tämä aineisto kartoittaa asuinyksiköiden toimintaa, kohderyhmää, erityisosaamista, yksikköjen ja henkilöstön määrää, lasten terveydenhuollon ja huolenpidon palveluita, toimijoiden välistä yhteistyötä, henkilöstön koulutustasoa sekä yksikön ohjausta ja valvontaa. Kyselyssä asuinyksiköllä tarkoitetaan lastensuojelulaitoksen itsenäistä toiminnallista kokonaisuutta, jolla on oma henkilöstömitoitus ja omat, muista asuinyksiköistä erilliset tilat. Kysely sisältää useita avokysymyksiä.

Aluksi tiedusteltiin asuinyksikön tyyppiä, kokoa, sijaintia, tiloja ja vuorokausihintoja. Selvitettiin myös, minkä ikäisiä ja millä perusteella sijoitettuja lapsia ja nuoria yksikössä on. Edelleen kartoitettiin yksikön peruspalveluita ja erityisosaamista sekä arvioitiin niiden riittävyyttä. Vastaajilta kysyttiin, miten paljon lapset osallistuvat arjen sisällön ja aikataulujen suunnitteluun.

Seuraavaksi kysyttiin yksikön lasten ja nuorten koulunkäynnistä ja opiskelusta sekä yksikköön sijoitettujen perusterveydenhuollosta ja erikoislääkäripalveluista. Kysyttiin myös yksikön erityisistä tilanteista, erityisestä huolenpidosta sekä rajoitustoimien, kuten yhteydenpidon rajoittamisen, esineiden haltuunoton ja erilaisten tarkistusten, käytöstä. Vastaajat arvioivat myös yhteistyötä kunnan ja lasten asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden kanssa.

Yksikön henkilöstön määrää, koulutustasoa ja työkokemusta kartoitettiin. Kysyttiin myös, miten hoito- ja kasvatushenkilöstön työnohjaus on järjestetty. Lopuksi tiedusteltiin yksikön toimintasuunnitelmaa, ohjausta ja valvontaa. Kysyttiin esimerkiksi yksikön valvonta- ja tarkastuskäynneistä.

Taustamuuttujia ovat asuinyksikön maakunta ja paikkamäärä.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.