Kuvailu on saatavilla vain suomeksi (tulossa: englanninkielinen).

FSD3921 Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: asuinyksiköt 2020

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

  • Kuvailu on saatavilla vain tällä kielellä (tulossa: englanninkielinen)

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: asuinyksiköt 2020

Aineistonumero

FSD3921

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3921
https://doi.org/10.60686/t-fsd3921

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Sisällön kuvaus

Aineisto on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamaa kyselykokonaisuutta, jonka tavoitteena oli tuottaa tietoa lastensuojelun ympärivuorokautisten yksiköiden toiminnasta, laajuudesta ja sisällöstä. Kyselykokonaisuus toteutettiin osana Lasteri-hanketta. Tämä aineisto kartoittaa asuinyksiköiden toimintaa, kohderyhmää, erityisosaamista, yksikköjen ja henkilöstön määrää, lasten terveydenhuollon ja huolenpidon palveluita, toimijoiden välistä yhteistyötä, henkilöstön koulutustasoa sekä yksikön ohjausta ja valvontaa. Kyselyssä asuinyksiköllä tarkoitetaan lastensuojelulaitoksen itsenäistä toiminnallista kokonaisuutta, jolla on oma henkilöstömitoitus ja omat, muista asuinyksiköistä erilliset tilat. Kysely sisältää useita avokysymyksiä.

Aluksi tiedusteltiin asuinyksikön tyyppiä, kokoa, sijaintia, tiloja ja vuorokausihintoja. Selvitettiin myös, minkä ikäisiä ja millä perusteella sijoitettuja lapsia ja nuoria yksikössä on. Edelleen kartoitettiin yksikön peruspalveluita ja erityisosaamista sekä arvioitiin niiden riittävyyttä. Vastaajilta kysyttiin, miten paljon lapset osallistuvat arjen sisällön ja aikataulujen suunnitteluun.

Seuraavaksi kysyttiin yksikön lasten ja nuorten koulunkäynnistä ja opiskelusta sekä yksikköön sijoitettujen perusterveydenhuollosta ja erikoislääkäripalveluista. Kysyttiin myös yksikön erityisistä tilanteista, erityisestä huolenpidosta sekä rajoitustoimien, kuten yhteydenpidon rajoittamisen, esineiden haltuunoton ja erilaisten tarkistusten, käytöstä. Vastaajat arvioivat myös yhteistyötä kunnan ja lasten asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden kanssa.

Yksikön henkilöstön määrää, koulutustasoa ja työkokemusta kartoitettiin. Kysyttiin myös, miten hoito- ja kasvatushenkilöstön työnohjaus on järjestetty. Lopuksi tiedusteltiin yksikön toimintasuunnitelmaa, ohjausta ja valvontaa. Kysyttiin esimerkiksi yksikön valvonta- ja tarkastuskäynneistä.

Taustamuuttujia ovat asuinyksikön maakunta ja paikkamäärä.

Asiasanat

ensikodit; henkilöstö; lastenhuolto; lastensuojelu; lastensuojelulaitokset; perhekodit; resurssit; sijaishuolto; sosiaalipalvelut; sosiaalityö; ympärivuorokautinen palveluasuminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Rahoittajat

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Ajallinen kattavuus

2020

Aineistonkeruun ajankohta

2020-03-23 – 2020-07-31

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Lastensuojelulaitosten ja ammatillisten perhekotien asuinyksiköt, jotka tuottavat lastensuojelulain ja perhehoitolain mukaisia ympärivuorokautisia sijais- ja avohuollon palveluja

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Kysely lähetettiin kaikkiin lastensuojelulaitoksiin - niin kuntien, kuntayhtymien, valtion, yksityisten toimintayksiköiden kuin yleishyödyllisten järjestöjen ylläpitämiin laitoksiin - sekä ammatillisiin perhekoteihin. Kyselyt kohdennettiin kunnalle/kuntayhtymälle, palveluntuottajalle, toimintayksikölle ja asuinyksikölle. Tähän kyselyyn vastasivat organisaation edustajina asuinyksiköiden vastuuhenkilöt. Kaikkiaan asuinyksiköiltä tuli 228 vastausta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Puolistrukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

203 muuttujaa ja 228 havaintoa.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3918 Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: kunnat 2020

FSD3919 Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: palveluntuottajat 2020

FSD3920 Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: toimintayksiköt 2020

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kyselyn toteuttaminen koronapandemian aikana vähensi vastausten määrää. Lomakkeiden välittyminen asuinyksikkötasolle oli tuottanut vaikeuksia.

Tutkija on poistanut aineistosta vastaajan henkilötietoja, tiedon maakunnasta sekä avovastauksista maininnat yksiköstä ja viittaukset yksikön toimintakuntaan/alueeseen.

Aineistosta on Tietoarkistossa poistettu avovastauksista yksiköiden ja laitosten nimiä sekä niihin viittaavia tunnisteellisia tietoja. Lisäksi Tietoarkistossa on poistettu avomuuttuja henkilökunnan kielivalmiuksista.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut: asuinyksiköt 2020 [data]. Dataversio 1.0 (2025-03-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3921; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3921

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Heino, Tarja, Lappalainen, Elina, Ranta, Heikki, Weckroth, Niina (2021) Lastensuojelun 24/7-yksiköt : Palvelutuotannon moninaisuus ja haasteet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Heino, Tarja; Lappalainen, Elina; Ranta, Heikki; Weckroth, Niina (2021) Lastensuojelun 24/7-yksiköt : Palvelutuotannon moninaisuus ja haasteet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki. Raportti 6/2021. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-666-4

Heino T, Weckroth N, Ranta H. (2020) Koronan vaikutukset lastensuojelun 24/7-yksiköiden toimintaan - palveluntuottajien ja toimintayksiköiden näkökulma. Tutkimuksesta tiiviisti 32/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-585-8

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.