FSD3925 Paikallinen koulutuseetos: yläkoulujen oppilaiden, henkilökunnan ja huoltajien haastatteluja 2019-2020

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

Asiasanat

asuinalueet, erityisopettajat, haavoittuvuus, huoltajat, koulukiusaaminen, koulukuraattorit, luokanvalvojat, monikulttuurisuus, opettajat, opinto-ohjaajat, oppilaat, peruskoulu, rehtorit, segregaatio, sosiaaliset suhteet, sosioekonominen asema, terveydenhoitajat, tuen tarve, vanhemmat, yläkoulu

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu kolmen eri koulun oppilaiden, huoltajien sekä henkilökunnan jäsenten haastatteluista, joissa haastateltava pohtivat hyvin toimivia kouluja ja koulutuksen urbaaneja haasteita eriytyvissä kaupungeissa. Kukin haastattelulitteraatti on omana tiedostonaan, yhdessä kolmesta koulukohtaisesta kansiosta. Osa haastatteluista on yksilöhaastatteluita ja osa ryhmähaastatteluita. Aineisto on kerätty osana Paikallinen koulutuseetos (LEE) -tutkimushanketta.

Huoltajien haastatteluissa käsitellään muun muassa lapsen siirtymistä alakoulusta yläkouluun ja sitä, miten siirtymä on sujunut. Lisäksi haastatteluissa keskustellaan koulusta sekä koulun henkilökunnan ja huoltajien välisistä suhteista yleisellä tasolla. Haastatteluissa oltiin myös kiinnostuneita huoltajien ajatuksista liittyen kaupunginosaan, jossa koulu sijaitsee.

Koulun johdon sekä opettajien ja muun koulun henkilökunnan haastatteluissa keskustellaan esimerkiksi koulun käytännöistä turvata yhdenvertaisuus, koulun ilmapiiristä, monikulttuurisuudesta, painotusluokista, oppilaiden erityisen tuen tarpeista sekä koulusta työyhteisönä. Lisäksi keskustellaan alueesta, jolla koulu sijaitsee.

Oppilaiden haastatteluissa sen sijaan tiedustellaan viihtyykö oppilas koulussa ja mitä yleisesti ajattelee kyseisestä koulusta. Lisäksi keskustellaan kaverisuhteista sekä suhteista koulun aikuisiin. Keskusteluissa pohditaan muun muassa kiusaamista ja siihen puuttumista. Myös koulun monikulttuurisuudesta keskustellaan sekä oppilaan vapaa-ajasta, perhesuhteista, rahasta sekä tulevaisuuden ajatuksista ja toiveista.

Taustatietoina ovat haastateltavan asema (oppilas, huoltaja, henkilöstö), sukupuoli, koulutieto (koulu 1, 2 tai 3) sekä haastatteluajankohta. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.