FSD3952 Amisbarometri 2022

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Amisbarometri 2022

Aineistonumero

FSD3952

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3952
https://doi.org/10.60686/t-fsd3952

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus)
  • Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry

Sisällön kuvaus

Amisbarometri on tutkimus, jonka tavoitteena on saada kattavaa ja monipuolista tietoa Suomen ammattiin opiskelevista. Kyselyn keskeisiä teemoja ovat koulutukseen hakeutuminen, kokemukset opiskelusta ja opetuksesta, opintojen edistyminen ja kiinnittyminen opintoihin, opiskelijoiden työssäkäynti, asuminen ja toimeentulo, näkemykset työelämästä ja tulevaisuudesta sekä opiskelijoiden hyvinvointi ja vapaa-aika. Kyselyaineiston toteutuksesta ovat vastanneet Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (OTUS) yhteistyössä Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry:n kanssa. Tutkimusta on rahoittanut SAKKI ry, joka sai rahoituksen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Aluksi kyselyssä tiedusteltiin vastaajien nykyisistä opinnoista kysymällä opiskellusta tutkintotyypistä, alasta ja siitä, miten he rahoittavat opintonsa. Seuraavaksi kartoitettiin koulutukseen hakeutumista. Vastaajilta kysyttiin muun muassa perheen kannustuksesta hakea ammatillisen koulutuksen ja syitä, miksi olivat hakeutuneet nykyiselle koulutusalalleen. Esillä olivat myös nykyisiä opintoja edeltävä elämänvaihe sekä opintomenestys aiemmissa opinnoissa.

Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin opiskeluun käytetystä ajasta ja nykyisten opintojen eri osa-alueiden, kuten lähiopetuksen, etäopetuksen ja työssäoppimisen määrästä opinnoissa. Opiskelijoilta kysyttiin lisäksi opintojen haastavuudesta, oppilaitoksesta saadusta opetuksesta ja ohjauksesta sekä yleisiä kokemuksia oppilaitokseen liittyen. Tutkittaville esitettiin myös henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaa sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista koskevia väittämiä. Edelleen kysyttiin opintojen edistymisestä sekä opintoja hidastavista tekijöistä ja syitä opintojen keskeyttämisen harkitsemiseen.

Lisäksi vastaajilta kysyttiin työssä käymisestä opintojen aikana, asumismuodosta ja taloudellisesta tilanteesta. Työelämää ja tulevaisuudenodotuksia tiedusteltiin kysymällä näkemyksiä valmistumisen jälkeisestä ajasta sekä työelämään siirtymisestä. Vastaajat myös arvioivat oman osaamisensa riittävyyttä työelämässä ja omia uratoiveita. Lisäksi kysyttiin, aikomuksista jatkaa opiskelua nykyisten opintojen jälkeen. Vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyen kysyttiin vastaajien kaveri- ja lähipiiristä, kokemuksista kiusatuksi tulemisesta ja seksuaalisesta häirinnästä, tyytyväisyyden tunteesta sekä internetin ja sosiaalisen median käytöstä.

Taustamuuttujina ovat muun muassa oppilaitoksen kuntatyyppi, maakunta ja AVI-alue sekä vastaajan koulutusala, ikäluokka, sukupuoli, äidinkieli, asumisaika Suomessa ja vanhempien työllisyystilanne ja koulutustausta.

Asiasanat

ammatillinen koulutus; ammatilliset oppilaitokset; ammattikoululaiset; ammattitutkinnot; hyvinvointi; koulutus; opetus; opinnot; opiskelijat; opiskelu; oppilaitokset; tulevaisuudenodotukset; työelämä; valmistuminen; vapaa-aika

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Amisbarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö
  • Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto

Rahoittajat

  • Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM/2/521/2021)
  • Osuuskunta Tradeka

Ajallinen kattavuus

2022

Aineistonkeruun ajankohta

2021-11-22 – 2022-03-01

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat Suomessa asuvat opiskelijat (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Tutkimuksessa ei muodostettu otantaa yksittäisistä vastaajista. Kaikki OKM:n alaiset toisen asteen koulutusta tarjoavat oppilaitokset kutsuttiin osallistumaan tutkimukseen. Oppilaitokset järjestivät vastaamistilanteen parhaaksi katsomallaan tavalla tai välittivät kyselylinkin opiskelijoilleen. Kysely suunnattiin kaikille nuorille ja aikuisopiskelijoille, jotka opiskelivat tiedonkeruuhetkellä ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa tai valmentavia koulutuksia, oppivelvollisuuden täyttäviä koulutuksia, tutkinnon osia tai muita koulutuksia (esimerkiksi VALMA, TELMA, korttikoulutukset). Vastauksia saatiin yhteensä 80 koulutuksen järjestäjältä (56 %) ja 89 oppilaitoksesta. Kyselyyn vastasi 14 460 opiskelijaa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Oppilaitoksen toimipaikan perusteella on laskettu opiskelupaikkakunnan maakuntaa, AVI-aluetta ja kuntaryhmää kuvaavat muuttujat t_toimipaikka_kuntaryhma, t_toimipaikka_maakunta ja t_toimipaikka_avi, ja niille ei ole suoraa vastinetta kyselylomakkeessa.

Tutkijat ovat anonymisoineet aineiston. Aineistosta on tunnisteellisuussyistä luokiteltu asumisaikaa Suomessa kuvaava muuttuja (h75_luokiteltu), äidinkieltä kuvaava muuttuja (h74_luokiteltu), opiskeluaikaa kuvaava muuttuja (a5_luokiteltu), ikää kuvaava muuttuja (t_ika_5), asumisjärjestelyjä kuvaava muuttuja (e53_luokiteltu) sekä koulutusalaa kuvaava muuttuja (Koulutusala1).

Tietoarkistossa poistettiin kaikki avovastaukset tunnisteellisuussyistä.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan (paino_ika3_sp_kieli), joka painottaa aineiston vastaajan ikäluokan, sukupuolen ja äidinkielen mukaan. Ositteiden jakaumia verrattiin OPH:n rekisteriaineistoon (Vipunen-tietokanta, opiskelijamäärä vuodet 2015 ja 2017, netto-opiskelijamäärä vuosi 2019 ja vuoden 2022 tammi-helmikuu).

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus) & Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry: Amisbarometri 2022 [data]. Dataversio 1.0 (2025-03-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3952; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3952

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Amisbarometri 2022. Poimintoja tuloksista [verkkodokumentti]. Viitattu 24.3.2025.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Virve Murto, Jukka-Pekka Jänkälä (2023). Amisbarometri toisen asteen ammatillisten aikuisopiskelijoiden kuvaajana. Aikuiskasvatus 3/2023, Vol 43 Nro 3 (Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) ja Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura). https://doi.org/10.33336/aik.130395

Varjo, Janne, Helander, Jaakko, Kalalahti, Mira, Murto, Virve (toim.) (2024). Elontila : Elinikäisen ohjauksen kansallinen arviointi 2023-2024. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2024:42. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-774-8

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.