FSD3970 Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus 2024
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
- Kuvailu on saatavilla vain tällä kielellä (tulossa: englanninkielinen)
Aineistoon liittyvät tiedostot
Tekijät
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Asiasanat
ehkäisy, hampaidenhoito, korkeakouluopiskelu, lastenhankinta, liikunta, mielenterveyshäiriöt, oireet, opiskeluterveydenhuolto, pelaaminen, päihteet, ruokailu, seksuaalinen käyttäytyminen, seksuaaliterveys, terveydentila, terveyspalvelut, tupakointi, työssäkäynti
Sisällön kuvaus
Vuoden 2024 tutkimuksessa kartoitettiin korkeakouluopiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveydentilaa, keskeisiä terveyskäyttäytymisen piirteitä sekä terveyspalvelujen käyttöä ja mielipiteitä palvelujen laadusta. Lisäksi selvitettiin terveyteen, terveyskäyttäytymiseen ja opiskelukykyyn liittyviä tekijöitä, kuten sosiaalisia suhteita, opiskelua ja toimeentuloa. Kysely on osa KOTT-aineistosarjaa, joka toistuu noin neljän vuoden välein.
Aluksi kysyttiin koetusta turvallisuudesta, tulevaisuudenuskosta ja kriisitilanteista. Seuraavat kysymykset käsittelivät terveydentilaa, mm. lääkärin toteamia sairauksia, oppimisvaikeuksia, henkistä hyvinvointia, oireita, ehkäisyä, ruokailutottumuksia ja suhtautumista ruokaan. Lisäksi tiedusteltiin, millaisia tunteita vastaajat olivat kokeneet viikon aikana ja miten vastaajat pystyvät keskittymään ja suoriutumaan tehtävistään. Terveyspalveluita tutkittiin kysymällä, mitä terveyspalveluja oli käytetty, miltä palveluntarjoajilta ne oli hankittu ja miksi.
Liikuntatottumuksia kartoitettiin kysymällä hyöty- ja kuntoliikuntaan käytettyä aikaa sekä tiedusteltiin, kuinka paljon vastaajat keskimäärin istuivat arkipäivinä. Lisäksi kysyttiin, kenen järjestämään liikuntatoimintaan vastaajat osallistuivat. Ravintoa käsittelevissä kysymyksissä tiedusteltiin vastaajien ruokavaliota ja sitä, kuinka usein he söivät lounaan opiskelijaravintolassa opiskeluviikon aikana. Kysymyksiä esitettiin myös nukkumisesta, suunterveydestä, päihteiden käytöstä, rahapelaamisesta, opiskelun ja perheen yhteensovittamisesta, perhesuunnittelusta sekä internetin käytöstä.
Kyselyssä on käytetty kansainvälisesti tunnettuja mittareita, joihin perustuvat indikaattorimuuttujat tunnistaa aineistossa muuttujan selitteestä löytyvästä lyhenteestä, esimerkiksi SCOFF = riski syömishäiriölle, MHI-5 = psyykkinen kuormittuneisuus, BMI = painoindeksi, CIUS-5 = pakonomainen internetin käyttö, AUDIT-C = alkoholia liikaa käyttävät (alco_freq, alco_amt) sekä AUDIT-1k = humalahakuinen juominen (alco_more).
Taustamuuttujina ovat muun muassa ikäryhmä, sukupuoli, korkeakoulusektori ja karkeistettu opiskeluala, pituus ja paino sekä opiskelujen aloitusvuosi.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.