FSD1130 Sosiaalibarometri 1995

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Sosiaalibarometri 1995

Aineistonumero

FSD1130

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1130
https://doi.org/10.60686/t-fsd1130

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Sosiaaliturvan keskusliitto (STKL)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa vastaajina olivat kuntien sosiaalitoimien ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen johtavissa asemissa olevat työntekijät. Kuntakyselyn vastaajilta pyydettiin arviota kunnan sosiaalistaloudellisesta tilanteesta sekä talousarvion muutoksista vuodesta 1994 vuoteen 1995. Heiltä pyydettiin myös arviota sosiaalitoimen ja toimeentulotuen menoista sekä mahdollisuuksista turvata palvelut nykyisillä voimavaroilla. Vastaajilta tiedusteltiin mahdollisista palvelumaksujen muutoksista, palveluseteleiden käytöstä sekä onko kunnassa keskusteltu, mitä peruspalveluita kunnan kuuluu järjestää. Kuntakyselyssä kartoitettiin kuntalaisten yleistä hyvinvointia, eri väestö- tai asiakasryhmien, kuten köyhät, päihdeongelmaiset, hyvinvoinnin ja sosiaalisen turvallisuuden muutoksia sekä sosiaalipalveluiden ja sosiaalietuuksien määrien ja laatutason muutoksia. Vastaajilta kysyttiin myös onko organisaatiossa tapahtunut tai suunnitteilla toimintatapojen muutoksia kuten palvelujen vähentäminen.

Järjestökyselyn vastaajilta tiedusteltiin järjestön toiminnallis-taloudellista tilannetta sekä vuoden 1994 bruttomenoja ja vuoden 1995 budjettia. Heiltä tiedusteltiin myös rahoituksen muutosten merkitystä järjestön toiminnalle, kuinka järjestö on yrittänyt sopeutua näihin muutoksiin sekä kuinka muutokset ovat vaikuttaneet paikallistoimintaan, vapaaehtoistoimintaan ja jäsenistösuhteisiin. Lisäksi järjestöjen vastaajilta kysyttiin, mikä on tärkein tehtävä toiminnan kehittämisessä.

Sekä kunta- että järjestökyselyssä vastaajilta kysyttiin henkilöstömäärän muutoksen suuruudesta. Kyselyissä kartoitettiin myös ostopalvelusopimusten määrien ja kestojen muutoksia, eri tahojen, kuten omaishoidon ja seurakuntien, merkitystä hyvinvointipalvelujen tuottajina sekä eri tekijöiden (mm. kansainvälistyminen, eriarvoisuuden lisääntyminen) merkitystä kunnan tai järjestön tulevaisuudelle. Vastaajilta kysyttiin myös alueellisen sosiaalipoliittisen kehityssuunnitelman tarpeellisuudesta sekä EU-jäsenyyden vaikutuksesta asiakkaiden hyvinvointiin. Lopuksi vastaajilta tiedusteltiin tunnelmia ja mielialoja koskien vallitsevaa muutostilannetta sekä alkanutta vuotta. Taustamuuttujina olivat vastaajan virka-asema tai -nimike tai tehtävänimike ja kunnan sijaintilääni.

Asiasanat

hyvinvointi; järjestöt; kolmas sektori; sosiaalipalvelut; sosiaalipolitiikka; sosiaalitoimi; sosiaaliturva; terveyspalvelut; terveyspolitiikka

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Sosiaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Sosiaaliturvan keskusliitto

Tuottajat

  • Sosiaaliturvan keskusliitto

Ajallinen kattavuus

1994

Aineistonkeruun ajankohta

1995-01

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Suomen kuntien sosiaalitoimet ja sosiaali- ja terveysjärjestöt (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Sosiaalibarometri 1995 -kyselyt lähetettiin Ahvenanmaata lukuun ottamatta kaikkien kuntiin. Järjestökysely kohdistettiin Sosiaaliturvan Keskusliiton ja YTY:n jäsenliitoille.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

66

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja ja järjestömuuttujat. Avokysymysten vastaukset puuttuvat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Sosiaaliturvan keskusliitto (STKL): Sosiaalibarometri 1995 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2002-02-04). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1130

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Rönnberg, Leif (2002). Sosiaalibarometrin kehitys: Tuntosarvista tutkimukseksi. Sosiaali- ja terveysviesti 2002(2), 17-18.

Kinnunen, Petri (1998). Hyvinvoinnin ruletti: tutkimus sosiaalisen tuen verkostojen jäsentymisestä 1990-luvun lopun Suomessa. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Eronen, Anne & Eskelinen, Marjut & Kinnunen, Petri & Tiermas, Paula (1997). Erilaistuvat alueet - eriytyvät kehitystarpeet: maakunnallisen sosiaalipolitiikan mahdollisuus. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.