FSD1278 Alueellinen hyvinvointi: Keski-Suomen kansalaiskysely 1999
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Alueellinen hyvinvointi: Keski-Suomen kansalaiskysely 1999
Aineistonumero
FSD1278
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1278https://doi.org/10.60686/t-fsd1278
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))
- Kinnunen, Petri (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))
Sisällön kuvaus
Kyselyn tarkoituksena oli saada tietoa kansalaisten hyvinvointia ja hyvinvointipalveluja koskevista mielipiteistä. Keskeisenä osana on ihmisten suhde omaan elin- ja toimintaympäristöönsä.
Vastaajaa pyydettiin arvioimaan eri tahojen (perhe, sukulaiset, ystävät, naapurit, järjestöt, yhdistykset, seurakunnat, kunta, valtio, yksityiset palvelut) merkitystä erilaisissa tukea ja apua vaativissa tilanteissa. Kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista kartoitettiin esittämällä vastaajalle luettelo erilaisista sosiaali- ja terveyspalveluista, työhallinnon, Kansaneläkelaitoksen sekä yksityisten palveluyksiköiden palveluista ja pyytämällä häntä arvioimaan palvelun toimivuutta sekä vielä tarkentamaan, mihin asioihin hän on tyytyväinen ja tyytymätön.
Kansalaistoimintaan liittyen vastaajalta tiedusteltiin, kuuluuko hän joihinkin järjestöihin tai yhdistyksiin sekä minkälaisissa tehtävissä niissä toimii. Lisäksi vastaajaa pyydettiin esittämään arvio ns. kolmannen sektorin merkityksestä harrastus- ja virkistystoiminnalle, toimeentulon turvaamiselle, työllisyyden hoidolle, palvelujen tuottamiselle, vertaistoiminnalle sekä vaikuttamismahdollisuuksien tarjoamiselle. Vastaajan nykyistä elämäntilannetta kartoitettiin kysymällä vastaajan sekä hänen mahdollisen puolisonsa työmarkkina-asemaa viimeisen vuoden aikana sekä vastaajan ammatillista koulutusta. Lisäksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan nykyistä terveydentilaansa, ihmissuhteitaan, taloudellista, työllisyys- ja asumistilannettaan, vapaa-ajanviettomahdollisuuksiaan sekä hänen vaikutusmahdollisuuksiaan suhteessa omaa elämää koskeviin asioihin. Lopuksi kysyttiin vielä, mitä asioita vastaaja haluaisi pitää ennallaan elämässään ja toisaalta mitä asioita hän haluaisi muuttaa.
Taustamuuttujina ovat mm. vastaajan sukupuoli, ikä luokiteltuna, asumismuoto, kotitalouden koko, oman asuinkunnan sosiaalis-taloudellinen tilanne ja asuinalueen parhaat ja huonoimmat puolet sekä muuttosuunnitelmat.
Asiasanat
alueelliset palveluyksiköt; alueellisuus; asuinympäristö; elinolot; hyvinvointi; julkiset palvelut; kansalaisjärjestöt; peruspalvelut; sosiaalinen tuki; sosiaalipalvelut; sosiaaliset verkostot; terveyspalvelut
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaaliturvajärjestelmä (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto
Tuottajat
- Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto
Ajallinen kattavuus
1999
Aineistonkeruun ajankohta
1999-05 – 1999-08
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Jyväskylä, Jyväskylän maalaiskunta, Jämsä, Jämsänkoski, Saarijärvi, Suonenjoki
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Kotitalous
Perusjoukko/otos
Jyväskylän (Keltinmäki, keskustan alue, Kuokkala, Huhtasuo), Jyväskylän maalaiskunnan (Palokka, Tikkakoski, Vaajakoski), Jämsän, Jämsänkosken, Saarijärven ja Suonenjoen yli 18-vuotiaat asukkaat.
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Tutkimuksen kohderyhmänä ovat kuuden kunnan asukkaat. Tutkimukseen osallistuneiden alueiden asukkaita informoitiin ennen tutkimuksen aloittamista kertomalla paikallis- ja maakuntalehdissä kuntalaisille tehtävästä kyselystä. Kyselyt tehtiin tutkimuskunnissa satunnaisesti valituille yli 18-vuotiaille henkilöille. Jyväskylässä tutkimukseen osallistui neljä kaupunginosaa ja Jyväskylän maalaiskunnassa kolme aluetta, joista jokaiselle alueelle kyselyä jaettiin 150 henkilölle. Jämsässä, Jämsänkoskella, Saarijärvellä ja Suonenjoella kyselyt jaettiin koko kunnan alueelle. Tutkimukseen pyrittiin saamaan mukaan eri ikäisiä, erilaisissa elämäntilanteissa olevia ja eri asumismuotoja käyttäviä henkilöitä.
Kyselyyn perehdytetyt henkilöt veivät lomakkeen valikoituihin kotitalouksiin, esittelivät tutkimuksen tarkoituksen ja lomakkeen sekä tarvittaessa opastivat lomakkeen täyttämisessä. Aineistonkerääjät myös noutivat henkilökohtaisesti lomakkeen takaisin. Palautettujen lomakkeiden määrä vaihteli alueittain, lopulliseen analyysiin hyväksyttiin 75% jaetuista lomakkeista. Katoon on syynä joidenkin kotitalouksien kieltäytyminen vastaamasta tai tavoittamattomuus. Katoa pyrittiin pienentämään tekemällä kysely varaosoitteisiin, mikäli alkuperäisiä kyselyn otokseen kuuluvia ei tavoitettu.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
75
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Katso myös
FSD1275 Alueellinen hyvinvointi: Oulun ja Joensuun kansalaiskysely 1995
FSD1276 Alueellinen hyvinvointi: Koillismaan ja Satakunnan kansalaiskysely 1996
FSD1277 Alueellinen hyvinvointi: Pohjois-Karjalan kansalaiskysely 1998
FSD2385 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Helsingin kansalaiskysely 2001
FSD2386 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Lapin kansalaiskysely 2000
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistolla tavoitetaan hyvin kansalaisten hyvinvointia koskevat näkemykset. Kuitenkin on syytä huomata, että tällä keräystavalla ei todennäköisimmin tavoiteta laitoksissa asuvia ja niitä, joilta puuttuu vakituinen asunto. On oletettavaa, että kaikkein huonoimmassa asemassa olevat kuntalaiset jäävät tässä aineistossa aliedustetuiksi.
Aineistosta on tunnisteellisuussyistä luokiteltu ikämuuttuja q2, joka on muodostettu syntymävuodesta.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)) & Kinnunen, Petri (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)): Alueellinen hyvinvointi: Keski-Suomen kansalaiskysely 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-01-11). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1278
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Eronen, Anne & Kinnunen, Petri & Tiermas, Paula & Wikman, Paula (2000). Hyvinvoinnin voimavaroja ja huolenaiheita: kuntalaisten kokemuksia hyvinvoinnista Jyväskylässä, Jyväskylän maalaiskunnassa, Jämsässä, Jämsänkoskella, Saarijärvellä ja Suonenjoella. Helsinki : Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Julkaisut aineistosta
Eronen, Anne & Kinnunen, Petri & Tiermas, Paula & Wikman, Paula (2000). Hyvinvoinnin voimavaroja ja huolenaiheita: kuntalaisten kokemuksia hyvinvoinnista Jyväskylässä, Jyväskylän maalaiskunnassa, Jämsässä, Jämsänkoskella, Saarijärvellä ja Suonenjoella. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.