FSD1285 Liikuntatutkimus 2001-2002: lapset ja nuoret
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja
Aineiston nimi
Liikuntatutkimus 2001-2002: lapset ja nuoret
Aineistonumero
FSD1285
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1285https://doi.org/10.60686/t-fsd1285
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Helsingin kaupunki
- Nuori Suomi
- Suomen Kuntoliikuntaliitto
- Suomen Liikunta ja Urheilu (SLU)
- Suomen Olympiakomitea
- Opetusministeriö
- Pehkonen, Juhani (Suomen Gallup)
Sisällön kuvaus
Liikuntatutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, missä määrin 13 - 18-vuotiaat lapset ja varhaisnuoret harrastavat urheilua ja liikuntaa urheiluseuroissa ja yleensä, mitä lajeja he harrastavat sekä miten ja missä yhteyksissä liikkuvat. Tutkimuksessa on selvitetty myös mielipiteitä urheiluseuratoiminnasta. Alle 12-vuotiaiden tiedot kysyttiin vanhemmilta ja 12 - 18-vuotiaat vastasivat itse heille esitettyihin kysymyksiin.
Ensin vastaajilta kysyttiin, harrastavatko he urheilua urheiluseurassa tai urheiluseuran ulkopuolella. Lisäksi kysyttiin, kuinka usein vastaajat harrastavat urheilua tai liikuntaa. Yksittäisten lajien harrastamiseen liittyviä asioita kartoitettiin sen mukaan, harrastaako vastaaja urheilua urheiluseurassa, urheiluseurassa ja seuran ulkopuolella vai vain urheiluseuran ulkopuolella.
Urheiluseurassa harrastavilta vastaajilta tiedusteltiin aluksi, mitä kaikkia lajeja he harrastavat. Voimistelua harrastavilta kysyttiin tarkemmin voimistelun lajia. Yksittäisten lajien kohdalla kysyttiin, missä seurassa ja kuinka usein vastaajat harrastavat mainitsemiaan lajeja. Lisäksi tiedusteltiin, kuinka monen kuukauden ajan vastaajat harjoittelevat lajia vuoden aikana vähintään kerran viikossa. Lopuksi kysyttiin, kuinka monta vuotta yhteensä vastaajat ovat harrastaneet lajia sekä kuinka usein he haluaisivat harjoitella kyseistä lajia tai käydä harjoituksissa urheiluseurassa.
Seuraavaksi sekä seurassa että seuran ulkopuolella urheilua harrastavilta vastaajilta kysyttiin seuran ulkopuolella harrastamiseen liittyviä asioita. Ensin kartoitettiin mitä kaikkia lajeja he harrastavat. Voimistelun maininneilta pyydettiin jälleen tarkennusta voimistelun lajista. Edelleen kartoitettiin harjoittelukertojen määrää viikossa sekä kysyttiin tahoja, joiden kanssa lapsi tai nuori harrastaa lajia urheiluseuran ulkopuolella. Lopuksi kysyttiin, ovatko vastaajat urheilunharrastajina osallistuneet viimeisen 12 kuukauden aikana osanottajina turnauksiin, otteluihin tai kilpailuihin. Vain urheiluseuran ulkopuolella liikuntaa harrastaville esitettiin samat kysymykset. Tämän jälkeen tiedusteltiin vastaajien eniten käyttämää liikuntapaikkaa. Urheiluseuran ulkopuolella harrastavilta kysyttiin lisäksi, olisivatko he kiinnostuneita harrastamaan liikuntaa urheiluseurassa ja jos olisivat, niin mitä lajeja ja kuinka usein he haluaisivat harrastaa.
Lopuksi kartoitettiin 12 - 18-vuotiaiden vastaajien mielipiteitä urheiluseuratoiminnasta yleensä. Vastaajilta tiedusteltiin esimerkiksi lajien ja kilpailujen määrään, harjoituksien ajankohtaan ja harjoituspaikkaan liittyviä asioita. 3 - 11-vuotiaiden lasten huoltajia puolestaan pyydettiin arvioimaan, mitä kaikkia asioita ja ominaisuuksia nykyisessä lasten urheiluseuratoiminnassa on liian vähän. Arvioitavina olivat esimerkiksi vapaiden iltojen ja viikonloppujen riittävyys, vaihtelevuus, lasten tai heidän vanhempiensa toiveiden kuunteleminen sekä huonompien osallistujien kannustaminen.
Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat mm. vastaajan ikä, sukupuoli, asuinkunta ja -lääni sekä alle 18-vuotiaiden lasten lukumäärä perheessä. 3 - 11-vuotiaiden puolesta vastanneilta huoltajilta kysyttiin vielä perheen eniten ansaitsevan henkilön ammattia.
Asiasanat
harjoittelu; harrastukset; joukkuepelit; kestävyysharjoittelu; lapset (ikäryhmä); liikunta; liikuntapaikat; liikuntatapahtumat; mielipiteet; nuoret; urheilu; urheilujärjestöt; urheilulajit; voimaharjoittelu
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Vapaa-aika, matkailu ja urheilu (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Fyysinen kunto ja liikunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
LiikuntatutkimuksetJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Suomen Gallup
Ajallinen kattavuus
2001 – 2002
Aineistonkeruun ajankohta
2001-03 – 2002-02
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen 3 - 18-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Monivaiheinen ositettu otanta. Tutkimusaineisto kerättiin kahdessa osassa niin, että 3 - 11-vuotiaista ja 12 - 18-vuotiaista muodostettiin erikseen otokset. Lähtökohtana otoksen muodostamisessa oli valtakunnallinen kotitalouksia koskeva puhelinnumeropankki, josta puhelinnumeroita arvottiin satunnaisesti. Alueellisen edustavuuden takaamiseksi tutkimusaineistot kiintiöitiin asuinalueen ja kuntatyypin mukaan.
Haastatteluja tehtiin vain yksi kotitaloutta kohden, vaikka perheessä olisikin ollut enemmän sopivan ikäisiä lapsia. Vastaajan valinta kotitaloudessa perustui alle 12-vuotiaiden kohdalla satunnaisuuteen. Jos taloudessa oli useampia 3 - 11-vuotiaita lapsia, niin huoltaja vastasi kysymyksiin sen lapsen puolesta, jonka syntymäpäivä oli seuraavaksi haastattelupäivästä. Varttuneempien 12 - 18-vuotiaiden kohdalla noudatettiin kiintiöpoimintaa. Vastaajien valinta kotitaloudessa tapahtui sukupuoli- ja ikäkiintiöiden puitteissa. Tutkimuslomakkeet laadittiin sekä 3 - 11-vuotiaiden että 12 - 18-vuotiaiden osalta identtisiksi.
Maaliskuusta 2001 lähtien toteutettiin vuoden aikana kuukausittain keskimäärin 500 haastattelua, heinäkuuta lukuun ottamatta. Kaikkiaan haastatteluita tehtiin 5531.
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
943 muuttujaa ja 5531 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Helsingin kaupunki & Nuori Suomi & Suomen Kuntoliikuntaliitto & Suomen Liikunta ja Urheilu (SLU) & Suomen Olympiakomitea & Opetusministeriö & Pehkonen, Juhani (Suomen Gallup): Liikuntatutkimus 2001-2002: lapset ja nuoret [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1285
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Suuri kansallinen liikuntatutkimus 2001 - 2002: lasten ja nuorten liikunta (2002). Helsinki: Nuori Suomi. Suomen Liikunnan ja Urheilun julkaisusarja; 4.
Julkaisut aineistosta
Suuri kansallinen liikuntatutkimus 2001 - 2002: lasten ja nuorten liikunta (2002). Helsinki: Nuori Suomi. Suomen Liikunnan ja Urheilun julkaisusarja; 4.
Pavelka, Béla (2006). Management Resources in Finnish Canoe Clubs. Paper presented at the World Congress of AIESEP, the International Association of Physical Education in Higher Education. 5-8 July 2006. Jyväskylä, Finland.
Pavelka, Béla (2006). Place of Canoeing in Finnish People´s Exercise Pattern. Paper presented at the 3rd Conference of the European Association for Sociology of Sport (EASS). 2-5 July 2006. Jyväskylä, Finland.
Pavelka, Béla (2011). Open water as a sportscape. Analysis of canoeing in Finland for developing sport infrastructure and services. Jyväskylä: University of Jyväskylä. Studies in sport, physical education and health; 164.
Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja. Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa. Jyväskylä: Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES. Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja 274.
Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa. Julkaisussa: Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja. Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja 6/2013, 7-17.
Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Basic information on civic activity in Finnish sports. Participation and volunteer work in sports clubs [online]. Jyväskylä: LINET research unit. http://www.likes.fi/filebank/803-Civic_activity_english_summary_112013.pdf [cited 11.12.2013]
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.