FSD1294 Työelämän suhteet, luottamus ja työorganisaatioiden suorituskyky 1999

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Työelämän suhteet, luottamus ja työorganisaatioiden suorituskyky 1999

Aineistonumero

FSD1294

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1294
https://doi.org/10.60686/t-fsd1294

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Ilmonen, Kaj (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)
  • Jokivuori, Pertti (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)
  • Juuti, Pauli (Johtamistaidon Opisto (JTO))
  • Kevätsalo, Kimmo (Tietopalvelu Käyttötieto)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa tarkastellaan 21 erilaisen työpaikan henkilöstön näkemyksiä työsuhteen ehtojen paikallisesta sopimisesta, työnjohdon, työntekijöiden ja ay-edustajien luottamussuhteista sekä työelämän muutoksista. Aluksi kysyttiin perustietoja vastaajien työtehtävistä ja työorganisaatiosta (mm. henkilöstöryhmä, pääasialliset työtehtävät, työsuhteen laatu, säännöllinen työaika, palkkaus ja työssäoloaika nykyisen työnantajan palveluksessa). Seuraavaksi tiedusteltiin työssä tapahtuneita parannuksia tai heikennyksiä kuluneiden kolmen vuoden aikana (mm. palkkataso, työn varmuus ja vastuullisuus) sekä todennäköisiä muutoksia seuraavien kahden vuoden aikana (mm. siirto muuhun työhön, irtisanominen tai palkan alentaminen).

Asenneväittämin kartoitettiin vastaajien käsityksiä muun muassa omista vaikutusmahdollisuuksista työhön liittyvissä asioissa, työpaikan työnorganisoinnista, ilmapiiristä sekä työntekijöiden määrästä. Edelleen tiedusteltiin työpaikan tiedonvälityksen ajantasaisuudesta, avoimuudesta ja luotettavuudesta. Työssä viihtymistä heikentäviä (mm. työn yksitoikkoisuus, arvostuksen puute, työajat ja suhteet esimiehiin) sekä lisääviä tekijöitä (esim. työn mielenkiintoisuus, kiireettömyys, työsuhteen varmuus, aikaansaamisen ja hyödyllisyyden tunne) pohdittiin myös. Vastaajilta kysyttiin, esiintyykö työyksikössä kilpailuhenkeä ja eri henkilöstöryhmien välisiä tai sisäisiä ristiriitoja. Sitoutumista työpaikkaan tiedusteltiin myös.

Ammattiyhdistystoimintaa kartoitettiin kysymällä ensin vastaajan mahdollista ammattiliittojäsenyyttä, jäsenyysvuosia ja luottamustehtäviä. Seuraavaksi kartoitettiin väittämien avulla mielipiteitä mm. vastaajan ja ammattiliiton arvojen ja näkemysten samanlaisuudesta, liittoon kuulumisen tärkeydestä, työpaikan luottamussuhteista, palkansaajien yhteistoiminnasta sekä henkilöstöryhmien välisestä ja sisäisestä yhteenkuuluvuudesta. Vastaajilta kysyttiin edelleen, mistä työtä koskevista asioista voitaisiin päättää paikallisesti ja mitkä pitäisi ratkaista keskusjärjestötasolla. Lisäksi kartoitettiin, missä asioissa päätösvaltaa on jo siirretty ja missä sitä pitäisi vielä siirtää joko liittotasolta työpaikkatasolle tai yksityisen työntekijän ja työnantajan edustajan välille.

Työpaikan luottamussuhteita kartoitettiin lopuksi väitelauseilla esim. miten yksikön johto ja paikalliset ay-edustajat huomioivat henkilöstön jaksamisen tai toiveet työtehtävien ja työorganisaation kehittämishankkeissa. Edelleen kysyttiin vastaajien näkemyksiä työnjohdon ja paikallisen ammattiosaston keskinäisistä yhteistoimintasuhteista. Vastaajat arvioivat myös työnjohdon, lähimmän esimiehen ja ay-edustajan luotettavuutta sekä pätevyyttä yksikön talouden hoitoon ja henkilöstöasioihin liittyvissä kysymyksissä. Taustamuuttujia ovat yrityksen tai organisaation osaston tai toimipisteen nimi, sukupuoli, syntymävuosi, siviilisääty sekä perus- ja ammattikoulutus.

Asiasanat

ammattiyhdistystoiminta; edunvalvonta; luottamus; luottamushenkilöt; muutos; organisaatiot; paikallinen sopiminen; pienet ja keskisuuret yritykset; päätösvalta; työelämän suhteet; työnjohto; työntekijät; työpaikat; työviihtyvyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Jokivuori, Pertti (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)

Tuottajat

  • Työsuojelurahasto

Ajallinen kattavuus

1999

Aineistonkeruun ajankohta

1999-02 – 1999-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

12 suurehkon organisaation (kaksi sairaalaa julkiselta kuntasektorilta, kaksi pankin konttoria ja kaksi suurehkoa myymälää yksityiseltä palvelusektorilta, kaksi metalliyritystä vientiteollisuudesta, kaksi seurakuntayhtymää ja kaksi kunnallista koulutusyhtymää) sekä 9 talouden eri sektoreita edustavan pk-yrityksen henkilöstö

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Kokonaistutkimus muiden kuin sairaaloiden ja metallialan yritysten osalta. Sairaaloissa ja metallialan yrityksissä ositettu otanta: jokainen johtoon kuuluva ja henkilöstön edustaja sai kyselylomakkeen ja muusta henkilöstöstä otettiin yksinkertainen, tasavälinen satunnaisotanta henkilöstörekisteristä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

Vastausprosentti vaihteli 17 prosentin (kauppa 1) ja 100 prosentin (pk-yritys 6) välillä.

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto ei sisällä kysymysten alakohtien muu, mikä -avovastauksia.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Ilmonen, Kaj (Jyväskylän yliopisto) & Jokivuori, Pertti (Jyväskylän yliopisto) & Juuti, Pauli (Johtamistaidon Opisto (JTO)) & Kevätsalo, Kimmo (Tietopalvelu Käyttötieto): Työelämän suhteet, luottamus ja työorganisaatioiden suorituskyky 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1294

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Ilmonen, Kaj & Jokivuori, Pertti & Kevätsalo, Kimmo & Juuti, Pauli (2000). Luottamus ja paikallinen sopiminen. Jyväskylä : Jyväskylän yliopisto. - (Jyväskylän yliopiston sosiologian julkaisuja; 66)

Julkaisut aineistosta Tooltip

Ilmonen, Kaj & Jokivuori, Pertti & Kevätsalo, Kimmo & Juuti, Pauli (2000). Luottamus ja paikallinen sopiminen. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Jyväskylän yliopiston sosiologian julkaisuja; 66.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.