FSD2048 Nuorten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet paikallistasolla 2004

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

Nuorten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet paikallistasolla 2004

Aineistonumero

FSD2048

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2048
https://doi.org/10.60686/t-fsd2048

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
  • Suomen Kuntaliitto

Sisällön kuvaus

Kyselyssä kartoitettiin 15 - 30-vuotiaiden nuorten suhtautumista paikallisdemokratiaan. Vastaajien suhtautumista kunnallispolitiikkaan, puoluepolitiikkaan ja kunnallisiin palveluihin tiedusteltiin väitelausein. Väittämien avulla kartoitettiin myös mielipiteitä eriarvoisuudesta, maahanmuuttajista sekä poliittisista vaikuttamistavoista ja -kanavista. Vastaajilta kysyttiin, kuinka hyvin luonnehdinnat, kuten paikallinen kansalainen ja globaalin yhteisön jäsen, kuvaavat vastaajia. Edelleen tiedusteltiin äänestäisivätkö he seuraavissa kunnallisvaaleissa, jos heillä olisi äänioikeus. Vastaajilta, jotka eivät äänestäisi, kysyttiin äänestämättä jättämisen syitä ja vastaajilta, jotka äänestäisivät, tiedusteltiin puolestaan, mitkä seikat vaikuttaisivat ehdokkaan valintaan. Lisäksi kysyttiin, mitä puoluetta he äänestäisivät syksyn 2004 kunnallisvaaleissa ja mitä puolueita voisivat äänestää, jos vaalit olisivat nyt.

Vastaajilta kysyttiin toimiiko kunnassa, ja jos toimii niin kuinka, jokin nuorten edustuksellinen ryhmä ja nuoria aktivoivia projekteja. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan, kuinka paljon eri tahoilla - kunnanvaltuustosta mediaan - on valtaa. Mielipiteitä kunnallispolitiikkasta kartoitettiin edelleen väitelausein, joiden teemoina olivat mm. kuntalaisten mahdollisuudet vaikuttaa kunnallispolitiikkaan, nuoret ja kunnallispolitiikka sekä vastaajien kunnallispoliittinen aktiivisuus ja osallistumishalukkuus. Nuorten aktiivisuutta selvitettiin myös kysymällä, ovatko he osallistuneet tai olisivatko kiinnostuneet osallistumaan organisaatioiden ja järjestöjen, esimerkiksi oppilaskunnan ja luonto- tai eläinsuojeluyhdistyksen, toimintaan tai erilaisiin toimenpiteisiin kuten kunnallisaloitteeseen. Lisäksi tiedusteltiin, kuinka paljon vastaajat luottaisivat eri toimijoihin, kuten kavereihin ja kansainvälisiin kansalaisjärjestöihin, jos he olisivat poliittisesti aktiivisia. Lopuksi tiedusteltiin, kuinka tyytyväisiä vastaajat ovat nuorten kannalta kunnan toimintaan eri toimenpidealueilla ja palveluissa, kuten asumisasioissa ja kulttuuripalveluissa, sekä haluaisivatko he osallistua näitä toimenpidealueita ja palveluita koskevaan valmisteluun ja päätöksentekoon.

Taustatietoina olivat vastaajan sukupuoli, ikä, mahdollinen opiskelupaikka ja -ala sekä mahdollinen työskentelysektori ja -ala.

Asiasanat

julkiset palvelut; kansalaistoiminta; kunnallispolitiikka; nuoret; poliittinen osallistuminen; vaikuttaminen; äänestäminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
  • Suomen Kuntaliitto

Tuottajat

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
  • Suomen Kuntaliitto

Ajallinen kattavuus

2004

Aineistonkeruun ajankohta

2004-04 – 2004-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Savitaipale, Jalasjärvi, Pieksänmaa, Loviisa, Puolanka, Janakkala, Kaustinen, Viitasaari, Anjalankoski, Kolari, Lempäälä, Mustasaari, Kitee, Oulu, Kiuruvesi, Hollola, Pori, Espoo, Salo

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Kyselyyn valittujen paikkakuntien 15 - 30-vuotias väestö

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Jokaisesta Suomen maakunnasta, lukuunottamatta Ahvenanmaata, otettiin kyselyyn mukaan yksi kunta. Kuntien valintaa ohjasi Stakesin kuntien hyvinvointiluokittelu viiteen segretaatioluokkaan. Valitut kunnat edustivat melko tasaisesti näitä segretaatioluokkia. Kuhunkin kuntaan lähetettiin kyselylomakkeita kunnan väestömäärän suhteellisen osuuden mukaisesti. Henkilö-, osoite- ja äidinkielitiedot hankittiin väestörekisterikeskukselta. Noin 1250 lomaketta tavoitti kyselyyn valitun henkilön. Kaiken kaikkiaan palautui 537 lomaketta, joista 25 jouduttiin hylkäämään. Osa vastauksista saatiin muiden tutkimuskontaktien kautta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

43

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD2049 Nuorten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet paikallistasolla 2004: vaikuttajaryhmien nuoret

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja. Siitä puuttuvat myös avokysymyksiin liittyvät muuttujat. Aineisto sisältää 13. kysymyksestä (Asioiden tärkeysjärjestys asuinkunnassa) muuttujan vain tärkeimmästä asiasta, ja syntymävuosimuuttujan tilalla on luokiteltu ikämuuttuja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura & Suomen Kuntaliitto: Nuorten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet paikallistasolla 2004 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2005-03-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2048

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Nuorten ääni ja kunnantalon heikko kaiku : nuoret kunnallisessa demokratiassa ja paikallisissa vaikuttajaryhmissä (2004) [verkkodokumentti]. Toim. Kari Paakkunainen. Helsinki : Opetusministeriö & Suomen kuntaliitto & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasian neuvottelukunta. - (Nuorisoasian neuvottelukunta, julkaisuja; 29 & Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja; 46) Saatavissa: http://www.minedu.fi/nuora/julkaisut/nuortenaanijakunnant.pdf [viitattu 04.03.2005]

Julkaisut aineistosta Tooltip

Nuorten ääni ja kunnantalon heikko kaiku: nuoret kunnallisessa demokratiassa ja paikallisissa vaikuttajaryhmissä (2004). Toim. Kari Paakkunainen. Helsinki: Opetusministeriö & Suomen kuntaliitto & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasian neuvottelukunta. Nuorisoasian neuvottelukunta, julkaisuja; 29 & Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja; 46.

Paloniemi, Riikka & Vainio, Annukka (2011). Why Do Young People Participate in Environmental Political Action? Environmental Values 20(3), 397-416. doi: 10.3197/096327111X13077055166108

Vainio Annukka & Paloniemi Riikka (2013). Arvot, luottamus ja kompetenssi nuorten ympäristöpoliittisen osallistumisen selittäjinä. Psykologia, 48, 17-31.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.