FSD2051 Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000
Aineistonumero
FSD2051
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2051https://doi.org/10.60686/t-fsd2051
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS))
- Huttunen, Teppo (Clinical Research Services Turku (CRST))
Sisällön kuvaus
Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksessa kartoitettiin laajasti vastaajien terveyttä ja terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Terveydentilaa kartoitettiin kysymällä sekä todettuja sairauksia että koettua terveydentilaa. Psyykkistä terveyttä tutkittiin lisäksi GHQ12-seulan (General Health Questionnaire) ja Salli Saaren kehittämän mielenterveysseulan avulla. Jälkimmäisessä vastaajia pyydetään arvioimaan mm. otteen saamista opiskelusta, omia voimia ja kykyjä sekä mielialaa. Oireilua selvitettiin tiedustelemalla useiden erilaisten fyysisten ja psyykkisten oireiden esiintymistä, myös seksuaaliterveyden, syömishäiriöiden ja suun terveyden osalta. Lisäksi kysyttiin lääkkeiden ja lääkkeenomaisten tuotteiden käyttämisestä.
Terveyskäyttäytymistä selvitettiin mm. päihteitä, ravintoa ja liikuntaa koskevilla kysymyksillä. Vastaajilta kysyttiin tupakoinnista, nuuskaamisesta sekä huumeiden ja lääkkeiden käytöstä humaltumistarkoituksessa. Alkoholinkäytöstä tiedusteltiin käytön tiheyttä, käytetyn alkoholin määrää, sosiaalisen paineen vaikutusta alkoholinkäyttöön ja aiheutuuko alkoholin käytöstä ongelmia. Kyselylomake sisälsi AUDIT-testin (Alcohol Disorders Test). Ravintotottumuksia kartoitettiin kysymällä maito- ja viljatuotteiden, hedelmien, marjojen, vihannesten sekä sokeri- ja rasvapitoisten tuotteiden käytöstä. Lisäksi kysyttiin, noudattavatko vastaajat jotakin erityisruokavaliota. Vastaajia pyydettiin arvioimaan omaa fyysistä kuntoaan, kuinka usein ja miksi he harrastavat liikuntaa, kenen järjestämään liikuntatoimintaan he osallistuvat sekä onko liikunnan harrastamiseen riittävästi mahdollisuuksia. Kysymyksiä esitettiin myös hampaiden hoidon tottumuksista ja liikenneturvallisuuskäyttäytymisestä.
Ihmissuhteista tiedusteltiin mm. siviilisäätyä, lasten lukumäärä, lähipiirin kokoa ja sosiaalisen kanssakäymisen aktiivisuutta. Opiskelusta kysyttiin, ovatko vastaajat mielestään oikealla opiskelualalla sekä kuinka kauan opinnot arviolta kestävät. Lisäksi kysyttiin oppilaitoksen antaman opinto-ohjauksen ja -neuvonnan laatua sekä kuka on antanut tukea opintoihin liittyvissä asioissa. Taloudellista tilannetta selvitettiin kysymällä ansiotyössä käyntiä sekä arviota taloudellisesta tilanteesta.
Terveysasenteita kartoitettiin tiedustelemalla, kuinka tärkeänä vastaajat pitävät, että lainsäädännöllä säädellään esimerkiksi tupakointia työpaikoilla, alkoholin myyntiä vähittäiskaupoissa tai huumeiden käyttöä. Vastaajilta kysyttiin myös, ovatko he saaneet terveydenhuoltohenkilökunnalta suosituksia muuttaa elintapojaan ja onko lääkärin ohjeilla ollut vaikutusta elintapoihin. Lisäksi tiedusteltiin tärkeimpiä terveystiedon lähteitä.
Lopuksi kysyttiin terveyspalveluiden käytöstä. Vastaajilta tiedusteltiin, kuinka usein he ovat viimeisen vuoden aikana käyttäneet YTHS:n, julkisen sektorin, työterveyshuollon, armeijan tai yksityissektorin terveydenhuoltopalveluita kuten terveydenhoitajaa, yleislääkäriä, erikoislääkäriä, hammaslääkäriä tai psykiatria. Niiltä, jotka olivat käyttäneet muita kuin YTHS:n palveluita, kysyttiin miksi. Vastaajia pyydettiin arvioimaan, millaiseksi he kokivat saamansa palvelun ja hoidon suunnittelun ja opastuksen viimeisellä YTHS:n käyttökerralla. Lisäksi tiedusteltiin haluaisivatko vastaajat terveydenhuoltopalveluiden apua eri asioissa kuten stressinhallinnassa, ravinto- ja liikunta-asioissa, tupakoinnin lopettamisessa tai parisuhde- tai itsetuntoasioissa.
Taustatietoina olivat sukupuoli, syntymävuosi, opiskelujen aloitusvuosi, opiskeluala sekä opiskelupaikkakunta.
Tutkimusta on rahoittanut YTHS:n tutkimus- ja kehittämisrahasto.
Asiasanat
alkoholinkäyttö; asenteet; henkinen hyvinvointi; ihmissuhteet; liikunta; opiskelu; ravitsemuskäyttäytyminen; suun terveys; taloudellinen tila; tapaturmat; terveydentila; terveyskäyttäytyminen; terveyspalvelut; tupakointi; yliopisto-opiskelijat
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Psykologia (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Päihteiden käyttö ja tupakointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Fyysinen kunto ja liikunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Ruokavalio ja ravitsemus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksetJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö)
- Huttunen, Teppo (Clinical Research Services Turku)
Tuottajat
- Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö
- Opetusministeriö
- Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö
- Pro Sanitate Studiosorum -säätiö
Ajallinen kattavuus
2000
Aineistonkeruun ajankohta
2000-02 – 2000-09
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomalaiset alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat tiede- ja taidekorkeakoulujen opiskelijat
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Lähdeaineistot
Aineiston taustamuuttujat on saatu YTHS:n asiakasrekisteristä.
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta
Tutkimuksen otos (N=5030) tehtiin YTHS:n asiakasrekisterin opiskelijoista, joiden osoitteet olivat tiedossa ja jotka asuivat Suomessa. Otoksessa oli 2321 miestä ja 2709 naista.
Karhukierroksia tehtiin kolme. Lomakkeita palautui 3174.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
63,1
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi ja englanti.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
353 muuttujaa ja 3174 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistoon tehty tunnisteellisuussyistä seuraavat toimenpiteet: Kuntamuuttuja on poistettu ja syntymävuosi (bv2) ja opintojen aloitusvuosi (bv3) on luokiteltu. Lasten lukumäärän (q77) suurimmat arvot on koodattu yhteen (kahdesta lapsesta ylöspäin). Pituusmuuttujasta (q8) ja painomuuttujasta (q9) on tehty omat muuttujat miehille ja naisille (q8a, q8b, q9a, q9b) ja näiden muuttujien suurimmat ja pienimmät arvot on luokiteltu yhteen. Lisäksi osa "muu, mikä?" -tyyppisistä avomuuttujista on poistettu. Jääneistä avovastauksista on poistettu tunnisteet. Tietoarkiston merkinnät on tehty [hakasulkein].
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)) & Huttunen, Teppo (Clinical Research Services Turku (CRST)): Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 [data]. Dataversio 2.0 (2018-07-11). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2051; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2051
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Jatkokäyttäjien tulee lähettää aineiston tekijälle yksi kappale julkaisuista (sähköisenä tai painettuna), joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on: Johtajaylilääkäri, etunimi.sukunimi@yths.fi, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, Töölönkatu 37 A, 00260 Helsinki. Tarkemmat yhteystiedot osoitteessa: https://www.yths.fi/yhteystiedot/hallinto/
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Julkaisuluettelo on saatavissa YTHS:n verkkosivustolla.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2001). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000. Helsinki : Kansaneläkelaitos. - (Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 45)
Julkaisut aineistosta
Osaa aineistoon liittyvistä julkaisuista ei ole eritelty. Julkaisulista koskee kaikkia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus -hankkeen aineistoja.
Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (2004). Toim. Kristina Kunttu. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Virtala, Aira & Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2004). Opiskelijoiden rohdosvalmisteiden ja luontaistuotteiden käyttö. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), 85-100. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Virtala, Aira & Kunttu, Kristina (2006). Jäävätkö yliopisto-opiskelijoiden toiveet lasten saamisesta haaveeksi? Suomen Lääkärilehti 61/2007, 27-32. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/jaavatko-yliopisto-opiskelijoiden-toiveet-lasten-saamisesta-haaveeksi/ [viitattu 17.2.2025].
Saarni, Ulla-Maija & Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2004). Yliopisto-opiskelijoiden lääkäripalvelujen suurkäyttö sekä kokemukset terveyspalvelujen laadusta. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), s. 193-227. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Rönnemaa, Anna-Maija & Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2004). Allergista nuhaa ja silmäsairautta sairastavien opiskelijoiden erityispiirteitä. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), 71-84. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Rousku, M (2005). Yliopisto-opiskelijoiden terveyskäyttäytyminen. Tutkimus sukupuolten välisistä terveyseroista. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntapolitiikan seminaarityö.
Ollitervo-Peltonen, Riitta & Engblom, Päivikki & Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2004). Syömishäiriöisten yliopisto-opiskelijoiden oireilu ja elämäntavat. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), 113-134. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Lounasmaa, Jouni & Tuori, Marja-Riitta & Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2004). Opiskelukyky ja otteen saaminen opiskelusta. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), 161-191. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Leikomaa, Tuula-Maija & Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2004). Nuuskaa käyttävän opiskelijan profiili. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), 101-111. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Laaksonen, Elina (2004). Yliopisto-opiskelijoiden psyykkinen oireilu ja siihen yhteydessä olevat tekijät. Helsinki: Helsingin yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.
Laaksonen, Elina (2005). Yliopisto-opiskelijoiden psyykkinen oireilu ja siihen yhteydessä olevat tekijät. Helsinki: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia; 38/2005.
Kunttu, Kristina & Virtala, Aira & Huttunen, Teppo (2004). Yliopisto-opiskelijoiden koettu terveys ja oireilu. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), 35-53. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Kunttu, Kristina & Virtala, Aira (2005). Opiskelijaterveydenhuolto. Teoksessa: Yleislääketiede (toim. Esko Kumpusalo, Merja Ahto, Kari Eskola, Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi, Elise Kosunen, Ilkka Kunnamo & Jouni Lohi), 328-336. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2001). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 45.
Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2001). Turun ammattikorkeakoulun opiskelijaterveystutkimus 2000. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Turun ammattikorkeakoulun raportteja; 3.
Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2004). Turkulaisten yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveyden, terveyskäyttäytymisen ja terveyspalvelujen käytön erot. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), 229-252. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2004). Tutkimusten aineisto ja menetelmät. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), 13-33. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Kunttu, Kristina & Almonkari, Merja & Kylmälä, Mervi & Huttunen, Teppo (2006). Yliopisto-opiskelijoiden esiintymisvarmuus ja esiintymisjännitys opiskeluterveydenhuollon näkökulmasta. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 43(4), 320-330. https://journal.fi/sla/article/view/1833
Kunttu, Kristina (2004). Korkeakouluopiskelijoiden terveysriskit. Suomen Lääkärilehti 33/2004, 2913-2918 https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/korkeakouluopiskelijoiden-terveysriskit/ [viitattu 17.2.2025]
Kunttu, Kristina (2004). Opiskelijakulttuuri suosii alkoholinkäyttöä. Dialogi: Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen lehti 14/2004, 46-49.
Kunttu, Kristina (2005). Kaad liiveihis ryypp... Myötäote, Elämäntapaliiton mielipidelehti 3/2005, 8-9.
Koski, M & Lusenius, M & Viiri, E (2005). Yliopisto-opiskelijoiden ruokatottumuksia 2000 ja 2004. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Hoitotyön koulutusohjelma. Opinnäytetyö.
Engblom, Päivikki & Ollitervo-Peltonen, Riitta & Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2004). Syömishäiriöisten yliopisto-opiskelijoiden kokema stressi ja voimavarat. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), 135-159. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Castrén, Johanna & Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2004). Niska-hartiaoireisen opiskelijan profiili. Teoksessa: Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000 -aineistosta (toim. Kristina Kunttu), 55-70. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 63.
Opiskeluterveys (2011). Toim. Kunttu, Kristina & Komulainen, Anne & Makkonen, Katri & Pynnönen, Päivi. Helsinki: Duodecim.
Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa. Julkaisussa: Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja. Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja 6/2013, 7-17. https://www.liikuntaneuvosto.fi/wp-content/uploads/2019/09/Liikunnan-kansalaistoiminta_tietopohja.pdf [viitattu17.2.2025]
Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Basic information on civic activity in Finnish sports. Participation and volunteer work in sports clubs [online]. Jyväskylä: LINET research unit. http://www.likes.fi/filebank/803-Civic_activity_english_summary_112013.pdf [cited 11.12.2013]
Hentilä A. & Miettinen I. & Kunttu K. & Tammelin T. & Venojärvi, M. & Korpelainen R. (2015). Muutokset korkeakouluopiskelijoiden kunto- ja hyötyliikunnassa vuosina 2000-2012. Liikunta & Tiede 2015:52(1), 64-69.
Lagström, Hanna (2011). Opiskelijoiden ruokatottumukset. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011:190-194.
Miettinen, I. & Kunttu, K. (2011). Korkeakouluopiskelijoiden liikunta. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 198-201.
Puusniekka, Riikka & Kunttu, K. (2011). Miltä opiskelukyky näyttää tutkimusten valossa? Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 36-40.
Tipuri Marjo, Vuorinen A, Pesonen T, Huttunen T, Kunttu K. (2020) Korkeakouluopiskelijoiden suun terveystottumukset. Suomen hammaslääkärilehti 2020;27(9):22-28.
Kunttu Kristina (2012). Suomalaisten yliopisto-opiskelijoiden tupakointi vuosina 1958-2008. Suomen Lääkärilehti 2012; 67(22):1742-1748. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/suomalaisten-yliopisto-opiskelijoiden-tupakointi-vuosina-1958-2008/ [viitattu 17.2.2025]
Kunttu Kristina, Ansala J. (2021) Korkeakouluopiskelijoiden liikunta. 2021:214-216. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Kosola S, Seilo N, Väyrynen T. (toim.) Opiskeluterveys (2. uudistettu painos). Kustannus Oy Duodecim.
Lagström Hanna (2021) Opiskelijoiden ruokatottumukset. 2021:203-206. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Kosola S, Seilo N, Väyrynen T. (toim.) Opiskeluterveys (2. uudistettu painos).
Virtala Aira, Klemetti R. (2021) Perheelliset korkeakouluopiskelijat. 2021:32-35. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Kosola S, Seilo N, Väyrynen T. (toim.) Opiskeluterveys (2. uudistettu painos). Kustannus Oy Duodecim.
Virtala Aira, Klemetti R. (2018) Perheelliset korkeakouluopiskelijat. Teoksessa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online-versio). Kustannus Oy Duodecim. Artikkelin tunnus ote 00002 (001.002)
Virtala, A. & Vilska, S. & Huttunen, T. & Kunttu, K. (2012). The desire for children and awareness about the impact of age on female fertility. Gynaecology Forum Vol. 17, No. 3, 2012.
Pörhölä, Maili (2016). Do the roles of bully and victim remain stable from school to university? Theoretical considerations. In Bullying Among University Students : Cross-national perspectives (eds. Helen Cowie & Carrie Anne Myers), 35-46. Abingdon: Routledge.
Pörhölä M.: Kiusaaminen opiskelijoiden keskuudessa. Julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2017 (ote00046).
Lehtonen K, Hakonen H. (2013). Basic information on civic activity in Finnish sports: Participation and volunteer work i sports clubs. English summary. LIKES -Researsh Center for Sport and Health Sciences, Jyväskylä, Finland. Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja, Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa
Nieminen A. A comparative analysisis of questionnaires assessing mental health, stress and burnout. Master thesis, Hogeschool Universiteit Brussel, May 2011.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.