FSD2079 Suhtautuminen alkoholipoliittisiin rajoitteisiin 1996

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Tekijät

  • Österberg, Esa (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))

Asiasanat

alkoholijuomat, alkoholinkäyttö, alkoholipolitiikka, juomatavat, salakauppa

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten alkoholinkäyttöä ja alkoholipoliittisia mielipiteitä. Alkoholinkäyttöä kartoitettiin kysymällä aluksi, mitä juomaa vastaaja käyttää useimmiten ruokajuomana ja kuinka usein hän käyttää ruokajuomana olutta ja viiniä. Edelleen tiedusteltiin, kuinka usein hän käyttää alkoholia, kuinka paljon hän juo ja ja kuinka suuri osuus juomista on peräisin jostain muualta kuin Alkosta tai anniskeluravintoloista (esimerkiksi ulkomailta tuotua, itse valmistettua tai pimeiltä markkinoilta ostettua).

Alkoholipolitiikkaan liittyen kysyttiin, mitä mieltä hän on nykyisistä alkoholipoliittisista rajoituksista ja mistä pitäisi saada ostaa keskiolutta, A-olutta, mietoja ja väkeviä viinejä ja väkeviä alkoholijuomia. Lopuksi tiedusteltiin, mitä mieltä vastaaja on ehdotuksesta, että mietoja viinejä alettaisiin myydä elintarvikeliikkeissä samaan tapaan kuin keskiolutta.

Taustamuuttujina olivat sukupuoli, ikä, koulutus, talouden bruttotulot, perheenjäsenten lukumäärä, elinvaihe, ammattiryhmä, perheen päähenkilön ammattiryhmä, työelämään osallistuminen, asuinpaikkakunnan tyyppi, asuinlääni ja -maakunta, mitä puoluetta äänestäisi ensisijaisesti ja toissijaisesti, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, ja mitä puoluetta äänesti vuoden 1995 eduskuntavaaleissa.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.