FSD2082 Suhtautuminen alkoholipoliittisiin rajoitteisiin 2000

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Österberg, Esa (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES))

Asiasanat

alkoholijuomat, alkoholinkäyttö, alkoholipolitiikka, ikärajat, juomatavat, salakauppa, tupakka

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista alkoholinkäyttöön ja alkoholipolitiikkaan. Lisäksi mukana oli tupakkatuotteita ja tupakointia koskeva osuus.

Aluksi kysyttiin, kuinka usein vastaaja käyttää alkoholia, mitä mieltä hän on nykyisistä alkoholipoliittisista rajoituksista ja mistä pitäisi saada ostaa keskiolutta, A-olutta, mietoja ja väkeviä viinejä ja väkeviä alkoholijuomia. Lisäksi kysyttiin, mitä mieltä vastaaja on ehdotuksesta, että mietoja viinejä alettaisiin myydä elintarvikeliikkeissä samaan tapaan kuin keskiolutta ja miten viinin myynti elintarvikeliikkeissä vaikuttaisi mietojen viinien lajivalikoimaan, viinien kulutukseen ja nuorten ja naisten alkoholinkulutukseen. Vastaajaa pyydettiin myös ottamaan kantaa oluen, viinin ja väkevien alkoholijuomien ostoikärajaan sekä alkoholijuomien hintatasoon.

Tupakkatuotteisiin liittyen vastaaja kertoi ensin, mitä tupakkatuotteita hän on tuonut ulkomailta viimeisen vuoden aikana (savukkeet, sätkä- tai piipputupakka, pikkusikarit, sikarit, nuuska) ja kuinka monelta ulkomaanmatkalta tai risteilyltä hän on tuonut maahan tupakkatuotteita. Vastaajalta kysyttiin myös, kuinka paljon hän polttaa tupakkaa ja kuinka suuri osuus hänen polttamistaan savukkeista on tuotu ulkomailta matkojen yhteydessä. Lisäksi kysyttiin savukkeiden katukaupasta ja salakuljetuksesta.

Taustamuuttujina olivat sukupuoli, ikä, koulutus, talouden bruttotulot, perheenjäsenten lukumäärä, elinvaihe, ammattiryhmä, perheen päähenkilön ammattiryhmä, työelämään osallistuminen, asuinpaikkakunnan tyyppi, asuinlääni ja -maakunta, mitä puoluetta äänestäisi ensisijaisesti ja toissijaisesti, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, ja mitä puoluetta äänesti vuoden 1999 eduskuntavaaleissa.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.