FSD2177 KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 1997

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 1997

Aineistonumero

FSD2177

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2177
https://doi.org/10.60686/t-fsd2177

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Korttila, Kirsi (Vaasan yliopisto)
  • Kukkanen, Leea (Vaasan yliopisto)

Sisällön kuvaus

Tämä tutkimus on osa KuntaSuomi 2004 -tutkimusohjelman Sosiaali- ja terveyspalvelujen tutkimusta. Tutkimuskohteina ovat kuntien perusterveydenhuollon ohjaus ja johtaminen, palvelutuotanto, tapahtuneet muutokset sekä kehittämispolitiikka. Kyselyyn vastaajat olivat tutkimuskuntien terveyskeskuksien ja niiden terveysasemien johtajia ja vastuuhenkilöitä. Perusterveydenhuoltoa on tutkittu myös vuosina 2000 ja 2003.

Terveydenhuollon perustietoja selvitettiin kysymällä, onko terveyskeskuksen terveyspalvelut keskitetty yhteen toimipisteeseen vai onko niitä hajautettu, onko kunta jaettu väestövastuualueisiin ja onko terveyskeskuksessa käytössä omalääkärijärjestelmä. Tiedusteltiin myös, peritäänkö kunnassa terveyskeskusmaksua ja mitkä ryhmät saavat maksuttomia hammashuollon palveluja. Perusterveydenhuollon palveluihin liittyen kysyttiin myös, mitkä tahot järjestävät palvelut, onko palvelujen tuottajia kilpailutettu sekä mikä taho tekee päätöksen kunnassa/kuntayhtymässä siirtymisestä ostopalveluiden käyttöön terveydenhuoltopalveluissa ja kuka päättää, miltä tuottajalta palvelut ostetaan.

Kyselyn toinen osa käsitteli perustietoja terveysasemasta. Kysyttiin, miten terveysasema on sijoittunut kunnan alueella, päivystääkö terveysasema, millainen on terveysaseman toimitilojen omistuspohja sekä maksaako terveysasema vuokraa käytössään olevista tiloista. Vastaajaa pyydettiin myös arvioimaan terveysaseman sijoittumista eri ominaisuuksien osalta verrattaessa sitä muihin Suomen terveysasemiin. Kysyttiin myös terveysaseman työntekijöiden lukumäärää eri tehtävissä 31.12.1996. Perusterveydenhuollon palvelutuotantoa kartoitettiin kysymällä, mitä palveluja terveysasema tuottaa sekä arvioimaan niiden toimivuutta.

Seuraavaksi kysely käsitteli perusterveydenhuollon ohjausta ja johtamista. Kysyttiin mm. mikä luottamuselin pääasiassa käsittelee kunnan tasolla terveysaseman palveluihin liittyviä asioita sekä pyydettiin vastaajaa arvioimaan edellä mainitun luottamushenkilöelimen jäsenrakenteeseen liittyviä ominaisuuksia. Tiedusteltiin myös, mille tai kenelle kuuluu kunnassa/kuntayhtymässä päätösvalta erilaisissa terveysaseman toimintaan vaikuttavissa asioissa ja miten vastaaja arvioisi eri tahojen vaikutusta terveysaseman toimintaan. Tämän osion lopuksi kysyttiin, onko terveysasemalla toteutettu asiakastyytyväisyyskyselyjä ja onko terveysasemalla käytössä asiakaspalautejärjestelmä.

Toiminnan tuottavuus ja taloudellisuus sekä palvelun laatu ja vaikuttavuus olivat seuraavan osion aiheena. Vastaajalta kysyttiin, onko terveysasemalla otettu käyttöön palvelun laatua tai vaikuttavuutta kuvaavia tulosmittareita ja arviointijärjestelmiä tai muita tulosarviointiin liittyviä tunnuslukuja. Seuraavaksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan, mitkä tekijät estävät tai edistävät tulosmittauksen käyttöönottoa perusterveydenhuollossa ja miten tarpeellisena vastaaja näkee tuloksellisuuden mittaamisen tuottaman tiedon käyttömahdollisuudet eri toimintojen kehittämisessä. Tiedusteltiin myös, mitkä tekijät estävät ja edistävät palvelujen ja palveluyksiköiden välistä kilpailuttamista kunnassa.

Kyselyn viimeinen osio käsitteli perusterveydenhuollon kehittämispolitiikkaa. Vastaajalta kysyttiin, millä toimintaa ja sen laajuutta kuvaavilla osa-alueilla on tapahtunut muutoksia vuoden 1992 jälkeen ja mitä muutoksia terveysasemalla on toteutettu. Vastaajaa pyydettiin myös antamaan arvio erilaisista terveysaseman toimintaan liittyvistä tekijöistä sekä arvioimaan eri resursointikohteiden tärkeyttä toiminnan kehittämisessä tällä hetkellä. Lopuksi kysyttiin, millaisiin asioihin kunnan/kuntayhtymän perusterveydenhuollon kehittämisen tulisi lähivuosina kohdistua sekä mikä vastaajan mielestä terveysaseman toiminnassa on hyvää ja missä on parantamisen varaa.

Asiasanat

hajautus; kilpailuttaminen; kunnat; kuntayhtymät; palvelut; perusterveydenhuolto; resurssit; terveyskeskukset; toimintamallit; tuottajat

Tieteenala/Aihealue

Sarja

KuntaSuomi 2004

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Kauppi, Ulla (Vaasan yliopisto)

Tuottajat

  • Suomen Kuntaliitto

Ajallinen kattavuus

1997

Aineistonkeruun ajankohta

1997

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Poliittis-hallinnollinen alue (Kunta)

Perusjoukko/otos

Suomen kunnat (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Kaksivaiheinen ositettu otanta KuntaSuomi-projektikuntien valinnassa.

Kuntaotokset valittiin erikseen alle 10000 asukkaan kunnista (28 kuntaa) ja yli 10000 asukkaan kunnista (19 kuntaa). Valinnassa pyrittiin edustavuuteen kummankin kuntajoukon sisällä suhteessa kokoluokan kaikkiin kuntiin. Suurten kuntien lukumäärä on tapausjoukossa suurempi kuin niiden osuus kaikista kunnista, koska niissä asuu 70 prosenttia maan väestöstä. Edustavuuskriteereinä käytettiin lisäksi mm. alueellista sijaintia, väestön ikä- ja koulutusrakennetta, elinkeinorakennetta ja kuntatalouden tunnuslukuja, poliittisia voimasuhteita sekä kunnan toimintapolitiikkaa kuvaavia muuttujia. Ahvenanmaan kunnat jätettiin valinnan ulkopuolelle niiden maakunnallisesta itsehallinnosta johtuvien erityispiirteiden takia.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD2178 KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 2000: itsenäisen perusterveydenhuollon kunnat

FSD2179 KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 2000: kuntayhtymiin kuuluvat kunnat

FSD2180 KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 2003: itsenäisen perusterveydenhuollon kunnat

FSD2181 KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 2003: kuntayhtymiin kuuluvat kunnat

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Korttila, Kirsi (Vaasan yliopisto) & Kukkanen, Leea (Vaasan yliopisto): KuntaSuomi 2004: perusterveydenhuolto 1997 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2177

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Korttila, Kirsi & Kukkanen, Leea (1999). Erilaistuuko kunnallinen perusterveydenhuolto?. Helsinki : Kuntaliitto - (KuntaSuomi2004 -tutkimuksia; nro 18 & Acta nro 112).

Julkaisut aineistosta Tooltip

Korttila, Kirsi & Kukkanen, Leea (1999). Erilaistuuko kunnallinen perusterveydenhuolto?. Helsinki: Kuntaliitto - (KuntaSuomi2004 -tutkimuksia; nro 18 & Acta nro 112).

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.