FSD2209 Tampereen yliopiston sosiaalityön ja psykologian opiskelijoiden kokemuksia kansainvälisestä opiskelijavaihdosta 2006
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Tampereen yliopiston sosiaalityön ja psykologian opiskelijoiden kokemuksia kansainvälisestä opiskelijavaihdosta 2006
Aineistonumero
FSD2209
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2209https://doi.org/10.60686/t-fsd2209
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Parkkonen, Hanna (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin kansainvälisessä vaihdossa olleiden Tampereen yliopiston sosiaalityön ja psykologian opiskelijoiden kokemuksia ja ajatuksia vaihto-opiskeluun liittyen. Kysymykset oli jaoteltu neljään osioon: vaihtoon lähteminen, vaihdon vaikutuksista yleensä, vaihdon vaikutukset työelämässä ja ajatuksia vaihtoon lähteville.
Vaihtoon lähtemiseen liittyen kysyttiin, mitä asioita kansainvälisestä vaihdosta tulee ensimmäisenä mieleen, mitkä asiat saivat lähtemään vaihtoon, miten vastaajille tärkeät ihmiset suhtautuivat vaihtoon ja missä määrin vastaajien lähipiireissä on henkilöitä, jotka ovat asuneet tai viettäneet aikaa paljon ulkomailla. Vaihdon vaikutuksista tiedusteltiin, miten merkittävinä vaihtokokemuksia pidetään elämässä, mihin vaihto vaikutti myönteisesti ja mihin kielteisesti, muuttuiko vastaajan suhtautuminen joihinkin asioihin vaihdon myötä sekä miten vaihto vaikutti vastaajan sosiaalisiin suhteisiin.
Seuraavaksi selvitettiin vaihdon vaikutuksia työelämässä. Tähän liittyen kysyttiin vastaajan työkokemuksesta ja tiedusteltiin näkemyksiä vaihdon myönteisistä ja kielteisistä vaikutuksista työelämän suhteen. Lisäksi kysyttiin, miten vastaajat kokivat kehittyneensä vaihdon aikana asioissa, kuten kielitaito, päätösten tekemisen taito, kyky sietää epävarmuutta, erilaisuuden ymmärtäminen, itsenäisyys, taloudenpito ja vastoinkäymisistä selviäminen. Viimeisessä osiossa kysyttiin muun muassa, mitä vastaajat haluaisivat sanoa vaihtoa suunnittelevalle opiskelijalle ja mitä sellaista he ovat vaihdosta saaneet, mitä eivät muuten olisi uskoneet saavansa. Lisäksi tiedusteltiin millaisissa tilanteissa vaihtokokemukset ovat nousseet esiin ja tekisivätkö vastaajat vaihtonsa suhteen nyt jotain toisin.
Taustatietoina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, vaihtomaa ja ajankohta sekä pääaine.
Asiasanat
kansainvälisyys; opiskelijat; opiskelijavaihto; opiskelu ulkomailla; sosiaaliset suhteet; työelämä; vaihto-opiskelijat
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Toisen ja korkea-asteen koulutus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Parkkonen, Hanna (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
Tuottajat
- Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos
Ajallinen kattavuus
1994 – 2006
Aineistonkeruun ajankohta
kevät 2006 ( 2006 )
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Kansainvälisessä vaihdossa vuosina 1994-2006 olleet Tampereen yliopiston sosiaalityön ja psykologian opiskelijat
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Tutkimuksen kohderyhmänä olivat kaikki yhteystietonsa tutkimustarkoituksiin luvanneet, opiskelijarekisteristä löytyvät ja sen mukaan jonkinlaisessa kansainvälisessä vaihdossa tai muulla vastaavalla ulkomaanjaksolla olleet sosiaalityön ja psykologian opiskelijat vuosina 1994-2006. Lisäksi tutkimukseen otettiin mukaan sosiaalityön ja psykologian ne vaihdossa olleet sivuaineopiskelijat, jotka olivat suorittaneet edellä mainituista aineista vähintään 20 opintoviikkoa 5.4.2006 mennessä. Kokonaisuudessaan tutkittavien joukko koostui siten 67:stä psykologian pääaineopiskelijasta, 64:stä sosiaalityön pääaineopiskelijasta ja 93 sivuaineopiskelijasta.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: sähköpostilomake
Keruuväline tai –ohje
Puolistrukturoitu lomake
Vastausprosentti
31
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto ei sisällä alkuperäisiä vastauksia kysymyslomakkeen avokysymyksiin. Sen sijaan avovastaukset ovat aineistossa alamuuttujiin luokiteltuina ja kvantifioituina.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Parkkonen, Hanna (Tampereen yliopisto): Tampereen yliopiston sosiaalityön ja psykologian opiskelijoiden kokemuksia kansainvälisestä opiskelijavaihdosta 2006 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2209
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Parkkonen, Hanna (2007). Sosiaalityön ja psykologian opiskelijoiden kokemuksia kansainvälisestä opiskelijavaihdosta. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.
Julkaisut aineistosta
Parkkonen, Hanna (2007). Sosiaalityön ja psykologian opiskelijoiden kokemuksia kansainvälisestä opiskelijavaihdosta. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.