FSD2356 EVAn EU-asennetutkimus 2007

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

EVAn EU-asennetutkimus 2007

Aineistonumero

FSD2356

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2356
https://doi.org/10.60686/t-fsd2356

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA)
  • Yhdyskuntatutkimus

Sisällön kuvaus

Tässä aineistossa kartoitetaan suomalaisten näkemyksiä EU-jäsenyydestä, ulkopolitiikasta ja sen hoitamisesta, Suomen ja Venäjän suhteista sekä mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Aluksi kysytään, kuinka kiinnostuneita vastaajat ovat EU-jäsenyyteen liittyvistä asioista ja kuinka hyvin he katsovat tuntevansa niitä. Seuraavaksi esitetään runsaasti EU-jäsenyyttä ja kansainvälisiä kysymyksiä koskevia väitteitä. Väitteissä käsitellään esimerkiksi EU:n jäsenmaksuja, yleisestä asevelvollisuudesta luopumista Suomessa, puolustuspolitiikkaa, Suomen suhteita muihin Pohjoismaihin, globalisaatiota, eri EU-jäsenmaaehdokkaita ja ilmastopolitiikkaa.

Sen jälkeen arvioidaan Suomen ulkopolitiikkaa. Vastaajille luetellaan ajankohtaisia kansainvälisiä asioita ja he pohtivat, minkä verran Suomen ulkopolitiikan tulisi keskittyä kuhunkin kysymykseen. Arvioitavia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi suhteet Venäjään ja Baltian maihin, pohjoismainen puolustusyhteistyö, kehitysyhteistyön määrärahojen lisääminen, kansainvälisten kriisien sovittelu ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Lisäksi vastaajat antavat arvosanan Suomen ulkopolitiikan hoidosta siitä vastuussa oleville henkilöille ja tahoille (muun muassa presidentti, pää-, ulko-, ja puolustusministeri sekä kolme viimeisintä hallitusta).

Seuraavaksi tarkastellaan EU:n toimintaa. Vastaajilta tiedustellaan, onko EU:n toiminta muuttunut heistä jollakin tavalla viime aikoina koskien esim. Suomen vaikutusvaltaa, EU:n vahvuutta taloudellisena toimijana maailmassa tai unionin avoimuutta/läpinäkyvyyttä. Vastaajilta kysytään myös mielipidettä Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin liittyvistä ajankohtaisista asioista ja kuinka tärkeänä he pitävät niiden ratkaisua. Arvioitavana ovat muun muassa Venäjän puutullit ja muut kaupan esteet sekä Pietarin alueen Itämerelle aiheuttama ympäristökuormitus. Sen jälkeen vastaajat pohtivat Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksia eri asioihin, kuten kansainväliseen vaikutusvaltaan, puolustusmenojen osuuteen budjetista ja henkilökohtaiseen turvallisuudentunteeseensa.

Lopuksi vastaajat arvioivat globalisaation vaikutusta omaan työhönsä ja kertovat kuinka he suhtautuvat nykyisin EU-jäsenyyteen, euroon siirtymiseen ja keväällä 2004 tapahtuneeseen EU:n laajentumiseen.

Taustamuuttujia ovat sukupuoli, ikäryhmä, asuinkunnan koko, peruskoulutus, ammatillinen koulutus, toimiala, maakunta, ammattiryhmä, ammatillisen keskusjärjestön jäsenyys ja jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta vastaaja äänestäisi.

Asiasanat

Euroopan integraatio; Euroopan unioni; NATO; Venäjä; asenteet; globalisaatio; kansainväliset suhteet; puolustuspolitiikka; turvallisuus; ulkopolitiikka

Tieteenala/Aihealue

Sarja

EVAn EU-asennetutkimukset 1992-2012

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Yhdyskuntatutkimus

Tuottajat

  • Elinkeinoelämän valtuuskunta

Ajallinen kattavuus

2007 – 2008

Aineistonkeruun ajankohta

2007-11-28 – 2008-01-23

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 18 - 70 -vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Tutkimuksen pohjana on satunnaisotos koko maan 18-70-vuotiaasta suomen- ja ruotsinkielisestä väestöstä. Näyte on demografisesti, alueellisesti ja sosiaalisesti kohdettaan edustava. Lomake lähetettiin 3000:lle henkilölle. Kyselyyn vastasi 1187 henkilöä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

39,6

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

153 muuttujaa ja 1187 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto ei sisällä kommentteja-avokysymystä.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) & Yhdyskuntatutkimus: EVAn EU-asennetutkimus 2007 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2356

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Haavisto, Ilkka & Kiljunen, Pentti (2008). Kenen joukoissa seisot? EVAn Suomi, EU ja maailma -asennetutkimus 2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustieto. EVA-raportti. http://www.eva.fi/files/2166_kenen_joukoissa_seisot.pdf [viitattu 9.7.2008]

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kotiranta, Annu (2008). Kuka pelkää globalisaatiota? Suomalaisten pelot ja toiveet sekä toteutuneet vaikutukset. Helsinki: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos. ETLA Keskusteluaiheita nro 1167.

Haavisto, Ilkka & Kiljunen, Pentti (2008). Kenen joukoissa seisot? EVAn Suomi, EU ja maailma -asennetutkimus 2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustieto. EVA-raportti. Saatavissa: http://www.eva.fi/files/2166_kenen_joukoissa_seisot.pdf [viitattu 9.7.2008]

Laakso, Mikko (2024). Tervetuloa Eurooppaan, Ukraina! - Enemmistö suomalaisista katsoo Ukrainan sopivan EU:hun, vaikka se maksaa paljon [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 137. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2024/08/eva-analyysi-no-137.pdf [viitattu 30.8.2024].

Haavisto, Ilkka (2024). Virkistyvät eurovaalit. Suomalaiset suuntaavat vaaliuurnille aiempaa runsaslukuisemmin [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi 135. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2024/06/eva-analyysi-no-135.pdf [viitattu 30.8.2024].

Metelinen, Sami (2024). Suomalaiset tyytyväisiä euroon - poliitikot halutaan pitää loitolla rahapolitiikasta [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 4.6.2024. https://www.eva.fi/blog/2024/06/04/suomalaiset-tyytyvaisia-euroon-poliitikot-halutaan-pitaa-loitolla-rahapolitiikasta/ [viitattu 3.9.2024].

Kujanpää, Emmiliina (2024). Suomalaiset eivät lämpene Euroopan unionin rahoituksen kasvattamiselle - uusi yhteisvelka torjutaan [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Artikkeli 28.5.2024.https://www.eva.fi/blog/2024/05/28/suomalaiset-eivat-lampene-euroopan-unionin-rahoituksen-kasvattamiselle-uusi-yhteisvelka-torjutaan/ [viitattu 3.9.2024].

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.