FSD2540 Aktiivinen sairausloma 2003

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Aktiivinen sairausloma 2003

Aineistonumero

FSD2540

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2540
https://doi.org/10.60686/t-fsd2540

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Lehikoinen, Tuula (Kuntoutussäätiö)
  • Puumalainen, Jouni (Kuntoutussäätiö)
  • Vuorinen, Helena (Kuntoutussäätiö)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksen tavoite oli kartoittaa eri työpaikkojen henkilöstön mielipiteitä niin sanotusta aktiivisesta sairauslomakäytännöstä, joka mahdollistaisi osa-aikaisen sairausloman työssäkäynnin ohella. Arvioinnin pohjana käytettiin työntekijöiden omia kokemuksia pitkistä sairauslomista.

Aluksi kartoitettiin vastaajien taustatietoja. Sen jälkeen tiedusteltiin, käyttävätkö nämä terveyspalveluja tarvitessaan työnantajan järjestämää työterveyshuoltoa, ja millaisiin asioihin. Kysyttiin, kuinka pitkä on pisin yhtäjaksoinen sairausloma, jolla vastaajat ovat olleet viimeisen viiden vuoden aikana. Niiltä, joiden pisin sairausloma oli kestänyt yhtäjaksoisesti yli kolme viikkoa, kysyttiin, mikä oli pisimmän sairausloman pääasiallinen syy. Samoilta vastaajilta kysyttiin myös, olivatko työhön tai työoloihin liittyvät tekijät merkityksellisiä sairauslomalle joutumisen kannalta. Tiedusteltiin, kokivatko vastaajat sairauslomansa olleen sopivan pituinen ja jos ei, millä tavoin ei. Esitettiin vastaajille erilaisia lausumia, ja pyydettiin kertomaan, mitkä niistä tuntuvat tutuilta sairausloman ajalta. Lausumia olivat esimerkiksi "sain tilaisuuden levätä riittävästi", "tunsin syyllisyyttä poissaolostani" ja "pitkästyin kotona olemiseen". Kysyttiin vielä palasivatko vastaajat sairauslomaltaan aiempaan työhönsä, ja olisivatko nämä halunneet tehdä sairauslomansa jälkeen kevennettyä työtä.

Seuraavaksi kysyttiin kaikilta vastaajilta, toivoisivatko nämä pitkällä sairauslomalla ollessaan, että työpaikalta pidettäisiin heihin yhteyttä. Kysyttiin myös kenen vastaajat haluaisivat pitävän yhteyttä työpaikalta. Tiedusteltiin, voisivatko vastaajat ajatella palaavansa pitkältä sairauslomalta osa-aikaiseen tai kevennettyyn työhön hoitavan lääkärin luvalla, jos tämä olisi mahdollista. Kysyttiin myös millaisia järjestelyjä vastaajat pitäisivät tärkeinä tällä tavoin töihin palattuaan (esimerkiksi joustavat työhön tulo- ja lähtöajat tai työpaikan ilmapiirin parantaminen). Lisäksi tiedusteltiin, millainen kokonaisansion (palkka + mahdollinen sairauspäiväraha) tulisi olla, että vastaajat voisivat palata kevyempään tai osa-aikaiseen työhön pitkältä sairauslomalta. Kartoitettiin myös vastaajien yleistä suhtautumista osa-aikaiseen sairauslomaan ja asteittaiseen työhön palaamiseen. Kysyttiin, miten vastaajat suhtautuisivat työtoveriin, joka tulisi lääkärin luvalla kesken sairauslomansa tekemään työtehtäviä, joihin pystyy.

Seuraavat kysymykset osoitettiin yksinomaan työpaikkojen esimiehille. Kysyttiin montako työntekijää heidän johtamissaan yksiköissään työskentelemään, ja millainen työterveyshuolto työpaikoilla on järjestetty. Tiedusteltiin otetaanko sairastuneen työntekijän tilalle sijainen, ja kauanko sairausloman pitää kestää, että sijainen otetaan. Kysyttiin myös, olisivatko esimiehet valmiita järjestämään sairauslomalla oleville, paluuhalukkaille työntekijöille tarvittaessa kevyemmän tai osa-aikaisen työn, ja olisivatko he halukkaita maksamaan osan "osasairauslomalaisen" palkasta. Kysyttiin olisiko työnantajilla erityistoiveita, jotka helpottaisivat heidän haluaan palkata "osasairauslomalaisia" työhön, ja olisivatko erityisjärjestelyt työpaikoilla ylipäätään mahdollisia.

Lopuksi tiedusteltiin vielä kaikilta vastaajilta, tulisiko työterveysasemien heidän mielestään tarjota erityispalveluja pitkillä sairauslomilla oleville, ja pitävätkö he tärkeänä sitä, että pitkällä sairauslomalla oleva henkilö voisi pitää yhteyttä työpaikalle poissaoloaikanaan.

Taustamuuttujia tutkimuksessa olivat mm. vastaajan ikä, sukupuoli, asema työpaikalla ja työpaikan toimiala.

Asiasanat

ansiotulot; osa-aikatyö; sairastuminen; sairausloma; sairauspäivärahat; toipuminen; työkyky; työolot; työterveyshuolto; yhdyshenkilöt

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Lehikoinen, Tuula (Kuntoutussäätiö)
  • Puumalainen, Jouni (Kuntoutussäätiö)
  • Vuorinen, Helena (Kuntoutussäätiö)

Tuottajat

  • Kuntoutussäätiö
  • Työsuojelurahasto

Ajallinen kattavuus

2003

Aineistonkeruun ajankohta

2003-02-20 – 2003-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Etelä-Karjala

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Etelä-Karjalan alueen yhdentoista työpaikan henkilöstö. Työpaikat edustivat maan kolmea suurinta toimialaa: teollisuutta, kauppaa ja yhteiskunnallisia palveluja.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Kysely toteutettiin yhdellätoista työpaikalla, jotka työllistävät yhteensä yli 6000 työntekijää. Otokseen poimituista yrityksistä yksi jäi pois; syynä yrityksen pieni koko ja vähäiset poissaolot.

Tutkimuksen otoskoot määritettiin siten, että suurimmilta toimialoilta tuli otokseen mukaan suhteellisesti enemmän henkilöitä kuin pienemmiltä. Lisäksi haluttiin, että julkisen työnantajasektorin osuus työllisistä olisi lähellä koko maan vastaavaa osuutta. Kyselyn otoksen poiminta ja toteutus tehtiin yhteistyössä työpaikkojen henkilöstöhallinnon kanssa. Tutkijat määrittivät otoskoot kullekin työpaikalle otoksen poimintaa varten. Alle 30 hengen yrityksistä tutkimukseen tuli työpaikkojen koko henkilöstö ja yli 30 henkilön työpaikkojen henkilöstöstä poimittiin otos satunnaispoiminnalla.

Kyselylomakkeen sai yhteensä 554 henkilöä. Kyselyyn vastattiin nimettömänä. Tutkimuksessa oli mukana sekä maalais- että kaupunkikunnissa sijaitsevia työpaikkoja, joiden henkilöstön koko vaihteli alle kymmenestä yli 3000 henkilöön. Kyselyn vastausprosentti oli alkuvaiheessa 55 %. Tämän jälkeen tehtiin uusintakysely vastaamatta jääneille henkilöille. Lopulta kyselyyn vastanneita oli 388, jolloin kadoksi jäi 166 henkilöä (30 %).

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

70

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

(Havainto)aineistosta on poistettu henkilötiedot sekä kuntia ja yrityksiä koskevat tiedot ja avovastaukset. Datasta puuttuvat vastaukset avokysymyksiin. Joitakin luokiteltuja avovastausmuuttujia on kuitenkin säilytetty.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Lehikoinen, Tuula (Kuntoutussäätiö) & Puumalainen, Jouni (Kuntoutussäätiö) & Vuorinen, Helena (Kuntoutussäätiö): Aktiivinen sairausloma 2003 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2540

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Vuorinen, Helena & Puumalainen, Jouni & Lehikoinen, Tuula (2003). Sairaana töissä? Kysely työpaikoille osasairauslomista. Helsinki: Kuntoutussäätiö. Kuntoutussäätiön työselosteita; 25.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Vuorinen, Helena & Puumalainen, Jouni & Lehikoinen, Tuula (2003). Sairaana töissä? Kysely työpaikoille osasairauslomista. Helsinki: Kuntoutussäätiö. Kuntoutussäätiön työselosteita; 25.

Vuorinen, Helena & Puumalainen, Jouni & Lehikoinen, Tuula (2003). Voisiko sairauslomalla olla osittain työssä? Kuntoutus 26 (4), 3-19.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.