FSD2608 Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2008

Aineiston nimi

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2008

Aineistonumero

FSD2608

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2608
https://doi.org/10.60686/t-fsd2608

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS))
  • Huttunen, Teppo (Oy 4Pharma Ltd)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin korkeakouluopiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveydentilaa, terveyskäyttäytymistä, ja näihin liittyviä tekijöitä, kuten sosiaalisia suhteita, opiskelua ja toimeentuloa, sekä terveyspalvelujen käyttöä ja mielipiteitä palvelujen laadusta. Erityisteemoina olivat seksuaaliterveys, atooppinen ihottuma, astma, akne, kiusaaminen, uupuminen, rahapelit, internetin käyttö sekä matkailu.

Terveydentilan kartoitus aloitettiin kysymyksillä lääkärin toteamista pitkäaikaissairauksista. Lisäksi tiedusteltiin käsitystä omasta terveydentilasta ja lääkärin määräämien sekä reseptittä saatavien lääkkeiden käytöstä. Kysyttiin myös unen määrästä ja riittävyydestä. Vastaajia pyydettiin lisäksi ilmoittamaan pituus, paino ja vyötärön ympärysmitta.

Lueteltiin mahdollisia ongelmia aiheuttavia asioita ja tiedusteltiin, millaisina vastaajat ne kokivat. Lisäksi lueteltiin erilaisia oireita ja tiedusteltiin, onko niitä esiintynyt viimeisen kuukauden aikana. Erikseen tiedusteltiin naisten ja miesten vaivoista ja niiden esiintymisestä. Mukana oli myös kysymyssarja (GHQ12) psyykkisestä hyvinvoinnista.

Pelaamista käsiteltiin kysymällä rahan käyttämisestä pelaamiseen sekä onko vastaaja valehdellut läheisilleen pelaamiseen käyttämästään rahamäärästä. Internetin käyttöä tutkittiin kysymällä millaisten asioiden parissa ja kuinka kauan aikaa netissä vietetään. Lisäksi kysyttiin aiheutuuko netin käytöstä ongelmia ihmissuhteissa, opiskelussa tai vuorokausirytmissä.

Liikuntatottumuksia kartoitettiin kysymällä vapaa-ajan kuntoliikunnan määrää, päivittäisen kävelyn tai pyöräilyn määrää sekä erikseen kevyen liikunnan määrää. Tiedusteltiin myös kenen järjestämään liikuntatoimintaan vastaaja osallistuu ja onko vastaaja käyttänyt tai käyttääkö nykyisin urheilusuorituksia, liikuntaa tai voimaa parantavia aineita.

Ravitsemusta koskivat kysymykset erityisruokavaliosta, ruoan terveellisyyden vaikutuksesta ostopäätökseen ja missä päivän pääateria useimmiten syödään. Kysyttiin kuinka usein ruokaan lisätään pöydässä suolaa, kuinka monta lasillista maitoa tai piimää juodaan päivässä, mitä rasvaa laitetaan leivälle ja montako viipaletta tummaa ja vaaleaa leipää syödään päivittäin. Lisäksi kysyttiin erilaisten ruoka-aineiden ja juomien käytöstä viimeksi kuluneen viikon aikana.

Huumeiden käyttöä käsiteltiin kysymällä, onko vastaaja koskaan kokeillut tai käyttänyt jotakin huumetta, lääkkeitä, tai lääkkeitä ja alkoholia yhdessä päihtymistarkoituksessa. Lisäksi kysyttiin onko huumeita käytetty viimeisen vuoden aikana. Alkoholin käyttöä kartoitettiin kysymällä juodun alkoholin määrää viikon aikana sekä kuinka usein ja montako annosta päivässä vastaaja käyttää alkoholia. Lisäksi esitettiin useita kysymyksiä alkoholin aiheuttamista haittavaikutuksista ja tapaturmista (AUDIT-kysely).

Opiskelusta kysyttiin suoritettujen opintojen sekä lukuvuosien määrää. Pyydettiin myös arviota valmistumisvuodesta, opintomenestyksestä sekä oppilaitoksen antamasta ohjauksesta ja neuvonnasta. Lisäksi kysyttiin jännittämisestä erilaisissa opintoihin liittyvissä tilanteissa. Esitettiin myös useita opiskelutilannetta kuvaavia väittämiä.

Toimeentuloa ja työssäkäyntiä selvitettiin kysymällä käytettävissä olevien rahojen riittävyydestä ja pyydettiin arviota taloudellisesta tilanteesta viimeisen vuoden aikana. Lisäksi tiedusteltiin ansiotyössä käymisestä ja sen määrästä viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Ihmissuhteita kartoitettiin kysymyksillä perhemuodosta, vakituisesta parisuhteesta ja avio-/avoliitosta/rekisteröidystä parisuhteesta. Lisäksi kysyttiin lasten määrää sekä montako lasta vastaaja haluaisi. Kysyttiin yhteydenpidosta ystäviin sekä yksinäisyyden tunteesta. Haluttiin tietää kokeeko vastaaja kuuluvansa joihinkin opiskeluun liittyviin ryhmiin ja miten usein hän on viimeisen vuoden aikana osallistunut jonkin yhdistyksen tai seuran toimintaan.

Selvitettiin kokemuksia YTHS:n/opiskeluterveydenhuollon palveluista. Kysyttiin myös syytä muiden kuin em. palvelujen käyttöön. Lisäksi kysyttiin millä eri palveluntuottajien tarjoamilla terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotolla vastaaja on käynyt viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Seksuaaliterveyttä kartoitettiin kysymyksillä seksuaalisesta suuntautuneisuudesta, sukupuolielämästä, käytetyistä ehkäisymenetelmistä, raskauden keskeytyksistä ja sukupuolitaudeista. Aknesta kysyttiin sen aiheuttamasta sosiaalisesta haitasta ja mitä hoitoja akneen on käytetty. Astmaa ja atooppista ihottumaa sairastaville esitettiin eri lomakkeella näitä sairauksia koskevia lisäkysymyksiä.

Taustamuuttujia olivat ikä, sukupuoli, opiskelupaikkakunta ja koulutusala.

Tutkimusta on rahoittanut YTHS:n tutkimus- ja kehittämisrahasto.

Asiasanat

akne; alkoholinkäyttö; astma; atopia; hampaidenhoito; huumeiden käyttö; internet; kiusaaminen; liikunta; matkailu; mielenterveyshäiriöt; oireet; ongelmapelaaminen; opiskelijat; opiskelu; ruokatottumukset; seksuaaliterveys; sosiaaliset suhteet; terveydentila; terveyskäyttäytyminen; terveyspalvelut; tupakointi; työssäkäynti

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö)
  • Huttunen, Teppo (Oy 4Pharma Ltd)

Tuottajat

  • Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö
  • Opetusministeriö
  • Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten liitto - SAMOK ry

Ajallinen kattavuus

2008

Aineistonkeruun ajankohta

2008-01-23 – 2008-06-27

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomalaiset alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat (poislukien Högskolan på Åland, Poliisiammattikorkeakoulu)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Tutkimuksen kohdejoukkona olivat alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat suomalaiset yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat. Yliopisto-opiskelijoiden otanta tehtiin YTHS:n asiakasrekisteristä ja ammattikorkeakouluissa opiskelevien otos saatiin oppilaitosten opiskelijarekistereistä. Mukaan otettiin opiskelijat, joiden syntymävuosi oli 1973 tai myöhempi, eli he olivat lukuvuoden 2007-2008 alkaessa alle 35-vuotiaita. Kriteerinä oli myös ilmoittautuminen läsnä olevaksi lukuvuonna 2007-2008. Otoksessa sai olla mukana ammattikorkeakouluista sekä nuorten että aikuisten koulutuksessa olevia, kunhan ikäraja täyttyi.

Yliopisto-opiskelijoiden otanta tehtiin joulukuussa 2007 ositettuna satunnaisotantana paikkakunnittain YTHS:n toimipisteiden mukaan. Ammattikorkeakouluihin lähetettiin 8.11.2007 tutkimuslupa- ja osoitetietopyyntö. Tutkimukseen pyydettiin mukaan kaikki 28 ammattikorkeakoulua, ulkopuolelle jäivät vain Högskolan på Åland ja Poliisiammattikorkeakoulu. Tiedot saatiin 27 ammattikorkeakoululta. Osittaminen tehtiin korkeakouluittain siten, että suhteellinen osuus kohdejoukosta oli näissä sama.

Otannan koko oli YTHS:n rekisteristä 5000 opiskelijaa ja ammattikorkeakouluista 4999 opiskelijaa. Otoksesta poistettiin 32 opiskelijaa (amk 15, yo 17). Heistä osa oli ulkomailla vaihto-opiskelijoina ja joidenkin kyselylomakkeet palautuivat toistuvasti. Lopullisen otoksen koko oli 9967 opiskelijaa, miehiä 45,2 % ja naisia 54,8 %. Ammattikorkeakouluopiskelijoita oli 4984 (miehiä 46 %) ja yliopisto-opiskelijoita oli 4983 (miehiä 45 %).

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

51,1

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi ja englanti.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

516 muuttujaa ja 5099 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistoon tehty tunnisteellisuussyistä seuraavat toimenpiteet: ikä (k1) on luokiteltu 6-luokkaiseksi, opiskelupaikkakunta (k3) on karkeistettu maakunnaksi ja yliopisto-opiskelijoiden koulutusala (k4a) on karkeistettu pääpiirteittäin ISCED-luokituksen mukaiseksi. Läsnäolovuodet (k81) on luokiteltu ja tieto siitä, että on valmistunut kuluvana vuonna, on poistettu. Lisäksi lasten lukumäärän (k98) suurimmat arvot on koodattu yhteen (kahdesta lapsesta ylöspäin). Pituusmuuttujasta (k11) ja painomuuttujasta (k12) on tehty omat muuttujat miehille ja naisille (k11a, k11b, k12a, k12b) ja näiden muuttujien suurimmat ja pienimmät arvot on luokiteltu yhteen. Aineistosta on poistettu lähes kaikki avovastaukset. Jääneistä avovastauksista poistettiin tunnisteet. Tietoarkiston merkinnät on tehty [hakasulkein].

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)) & Huttunen, Teppo (Oy 4Pharma Ltd): Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2008 [data]. Dataversio 2.0 (2018-06-26). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2608; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2608

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää aineiston tekijälle yksi kappale julkaisuista (sähköisenä tai painettuna), joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on: Johtajaylilääkäri, etunimi.sukunimi@yths.fi, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, Töölönkatu 37 A, 00260 Helsinki. Tarkemmat yhteystiedot osoitteessa: https://www.yths.fi/yhteystiedot/hallinto/

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Julkaisuluettelo on saatavissa YTHS:n verkkosivustolla.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kunttu Kristina & Huttunen, Teppo (2009). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia; 45. Saatavissa: http://www.yths.fi/filebank/582-Tutkimus_2008_verkkoon.pdf [viitattu 9.3.2011].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Osaa aineistoon liittyvistä julkaisuista ei ole eritelty. Julkaisulista koskee kaikkia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus -hankkeen aineistoja.

Opiskelijaperheet ja opintotuki (2009). Helsinki: Opetusministeriö. Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2009:14.

Virtala, Aira & Vilska, Sirpa & Huttunen, Teppo & Kunttu, Kristina (2011). Childbearing, the desire to have children, and awareness about the impact of age on female fertility among Finnish university students. The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care, Early Online, 1-8. doi:10.3109/13625187.2011.553295.

Salmela-Aro, Katariina & Kunttu, Kristina (2010). Study burnout and engagement in higher education. Unterrichtswissenshaft 38(4), 318-333.

Salmela-Aro, Katariina (2009). Opiskelu-uupumusmittari SBI-9 yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoille. Helsinki: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia; 46.

Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2001). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 45.

Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2009). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2008. Helsinki: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia; 45.

Jauhiainen, Janne & Korkeaoja, Lauri & Lavikainen, Elina & Niemelä, Anna & Penttilä, Johanna (2009). Silmäyksiä perheellisten korkeakouluopiskelijoiden tilanteeseen. Helsinki: Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otus rs 32/2009.

Nieminen, Anna (2011). A comparative analysisis of questionnaires assessing mental health, stress and burnout. Brussels: Hogeschool Universiteit Brussel. Master thesis.

Björklund, Katja & Heiskanen, Maria & Kokko, Marjo (2011). Opiskelija internetissä. Kuin kala vedessä vai kiinni verkossa. Korkeakouluopiskelijoiden rahapelaaminen ja internetin käyttö. Helsinki: YTHS ja THL. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportteja; 16/2011.

Opiskeluterveys (2011). Toim. Kunttu, Kristina & Komulainen, Anne & Makkonen, Katri & Pynnönen, Päivi. Helsinki: Duodecim.

Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa. Julkaisussa: Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja. Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja 6/2013, 7-17. https://www.liikuntaneuvosto.fi/wp-content/uploads/2019/09/Liikunnan-kansalaistoiminta_tietopohja.pdf [viitattu17.2.2025]

Ala-Venna, Suvi (2015). Korkeakouluopiskelijoiden kuntoliikuntatottumukset ja opiskelu-uupumus. Tampere: Tampereen yliopisto. Terveystieteiden yksikkö. Hoitotieteen pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201505131421

Almonkari, M. & Kunttu, K. (2012). Korkeakouluopiskelijoiden jännittämiskokemusten yhteys opiskelukykyyn. Prologi. Puheviestinnän vuosikirja 2012:7-27.

Heiskanen H. (2013). Livelihood and physical activity among Finnish higher education students. Master's Thesis, University of Jyväskylä, Department of Sport Sciences.

Hentilä A. & Miettinen I. & Kunttu K. & Tammelin T. & Venojärvi, M. & Korpelainen R. (2015). Muutokset korkeakouluopiskelijoiden kunto- ja hyötyliikunnassa vuosina 2000-2012. Liikunta & Tiede 2015:52(1), 64-69.

Lagström, Hanna (2011). Opiskelijoiden ruokatottumukset. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011:190-194.

Miettinen, I. & Kunttu, K. (2011). Korkeakouluopiskelijoiden liikunta. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 198-201.

Oksanen, A.-M. & Laimi, K. & Löyttyniemi, E. & Kunttu, K. (2014). Trends of weekly musculoskeletal pain from 2000 to 2012: National study of Finnish university students. European Journal of Pain 2014; Early view Online 30 MAR 2014. DOI: 10.1002/j.1532-2149.2014.492.x

Pirskanen, M. & Pietilä, A.-M. (2011). Päihteiden käyttö ja päihteettömyyden edistäminen. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 179-88.

Puusniekka, Riikka & Kunttu, K. (2011). Miltä opiskelukyky näyttää tutkimusten valossa? Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 36-40.

Pörhölä M. (2011). Kouluaikaisten kiusaamiskokemusten vaikutus nuoren aikuisen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 46-48.

Rönnemaa, A.-M. (2011). Rokotukset ja matkailuneuvonta. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 117-119.

Virtala, A. & Vilska, S. & Huttunen, T. & Kunttu, K. (2012). The desire for children and awareness about the impact of age on female fertility. Gynaecology Forum Vol. 17, No. 3, 2012.

Paajanen, Pirjo & Kunttu, Kristiina & Rönnemaa, Anna-Maija & Huttunen, Teppo (2015). Astmaa sairastavien korkeakouluopiskelijoiden hoitotasapaino sekä lääkkeiden ja palvelujen käyttö. Yleislääkäri 30(7), 29-34.

Tossavainen, Marjo (2015). Rahapeliongelmien riskit ja erityispiirteet korkeakouluopiskelijoilla. Teoksessa Rahapeliriippuvuus (toim. Hannu Alho & Pekka Heinälä & Kalervo Kiianmaa & Tuuli Lahti & Antti Murto). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Oksanen A, Laimi K, Björklund K, Löyttyniemi E, Kunttu K.: A 12-year trend of psychological distress: National study of Finnish university students. Cent Eur J Public Health 2017; 25(2):113-119. doi:10.21101/cejph.a4438

Salmela-Aro K, Read S.: Study engagement and burnout profile in higher education. Burnout Research 2017; 7: 21-28.

Tossavainen M.: Haitallinen netinkäyttö ja rahapelaaminen julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Kustannus Oy Duodecim 7.4.2017

Halme N, Kunttu K. (2018). Miltä suomalaisten opiskelijoiden opiskelukyky näyttää tutkimuksen valossa? Julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. Saatavissa Internetissä, vaatii käyttäjätunnuksen. Artikkelin tunnus: ote00009 (003.004).

Julin, Veera (2021) Sänkta priser och bättre tillgänglighet - ökade konsumtionen? : En empirisk studie av hur finska universitetsstuderande påverkats av alkoholpolitiska åtgärder i början av millennieskiftet. Pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021051730170.

Oksanen Airi, Laimi K, Löyttyniemi E, Kunttu K. (2021) Prospective study of pain and psychological symptoms of first year university students. J Nov Physiother Rehabil. 2021; 5: 001-004. https://doi.org/10.29328/journal.jnpr.1001038

Tipuri Marjo, Vuorinen A, Pesonen T, Huttunen T, Kunttu K. (2020) Korkeakouluopiskelijoiden suun terveystottumukset. Suomen hammaslääkärilehti 2020;27(9):22-28.

Pörhölä Maili, Almonkari M, Kunttu K. (2019) Bullying and social anxiety experiences in university learning situations. Social Psychology of Education 2019; 22: 723-742. https://doi.org/10.1007/s11218-019-09496-4

Kunttu Kristina (2012). Suomalaisten yliopisto-opiskelijoiden tupakointi vuosina 1958-2008. Suomen Lääkärilehti 2012; 67(22):1742-1748. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/suomalaisten-yliopisto-opiskelijoiden-tupakointi-vuosina-1958-2008/ [viitattu 17.2.2025]

Kunttu Kristina, Ansala J. (2021) Korkeakouluopiskelijoiden liikunta. 2021:214-216. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Kosola S, Seilo N, Väyrynen T. (toim.) Opiskeluterveys (2. uudistettu painos). Kustannus Oy Duodecim.

Lagström Hanna (2021) Opiskelijoiden ruokatottumukset. 2021:203-206. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Kosola S, Seilo N, Väyrynen T. (toim.) Opiskeluterveys (2. uudistettu painos).

Virtala Aira, Klemetti R. (2021) Perheelliset korkeakouluopiskelijat. 2021:32-35. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Kosola S, Seilo N, Väyrynen T. (toim.) Opiskeluterveys (2. uudistettu painos). Kustannus Oy Duodecim.

Virtala Aira, Klemetti R. (2018) Perheelliset korkeakouluopiskelijat. Teoksessa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online-versio). Kustannus Oy Duodecim. Artikkelin tunnus ote 00002 (001.002)

Saari Juhani, Villa T. (2017) Opiskelua ristipaineessa - yliopisto-opiskelijoiden hyvinvointivajeet, niiden kasautuminen ja yhteys psyykkiseen oireiluun. Julkaisussa Kunttu K, Pesonen T, Saari J. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016. YTHS:n tutkimuksia 48, 2017:107-126. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus (KOTT) - YTHS. https://www.yths.fi/app/uploads/2020/01/KOTT_2016-1.pdf [viitattu 17.2.2025]

Kunttu Kristina, Makkonen K. (2011) Opiskelijoiden sairaudet ja koettu terveys. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim. 2011: 208-212

Pörhölä Maili (2011) Kiusaaminen opiskeluyhteisöissä. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim. 2011:166-168.

Kunttu Kristina (2009) Yhteisöt terveyden tukena (kolumni). Aikalainen N:o 8/8.5.2009.

Pörhölä, Maili (2016). Do the roles of bully and victim remain stable from school to university? Theoretical considerations. In Bullying Among University Students : Cross-national perspectives (eds. Helen Cowie & Carrie Anne Myers), 35-46. Abingdon: Routledge.

Pörhölä M.: Kiusaaminen opiskelijoiden keskuudessa. Julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2017 (ote00046).

Lehtonen K, Hakonen H. (2013). Basic information on civic activity in Finnish sports: Participation and volunteer work i sports clubs. English summary. LIKES -Researsh Center for Sport and Health Sciences, Jyväskylä, Finland. Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja, Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa

Nieminen A. A comparative analysisis of questionnaires assessing mental health, stress and burnout. Master thesis, Hogeschool Universiteit Brussel, May 2011.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.