FSD2677 Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010: korkeakoulut
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010: korkeakoulut
Aineistonumero
FSD2677
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2677https://doi.org/10.60686/t-fsd2677
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Korkeakoulujen arviointineuvosto
Muut tekijät
- Nokso-Koivisto, Aleksis (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus))
- Penttilä, Johanna (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus))
Sisällön kuvaus
Tutkinnonuudistuksen arvioinnin pääkohteena ovat kaksiportainen tutkintorakenne eli alemmat ja ylemmät korkeakoulututkinnot sekä ammattikorkeakoulututkinnot ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot. Tutkinnonuudistuksen arviointi on jaettu kolmeen pääteemaan. Pääteemat ovat tutkintorakenteen toimivuus, liikkuvuus sekä tutkintojen tuottama osaaminen ja suhde työelämään.
Tutkintorakenteen toimivuutta kartoitettiin kysymyksillä alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon asemasta erillisinä tutkintoina mukaan lukien maisteriohjelmat, ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon asemasta sekä tutkintorakenteen luomista mahdollisuuksista ja esteistä opiskelijoiden valmistumiselle määräajassa. Lisäksi kysymykset käsittelivät tutkintorakenteen selkeyttä, tutkintojen muutosta (pakollisuuden ja valinnaisuuden osuus ja monialaisuus), alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytetyön roolia tutkintorakenteessa, tutkinnonuudistukseen liitettyjä korkeakoulukohtaisia tavoitteita sekä tutkinnonuudistuksen kansallisten tavoitteiden seurantaa ja raportointia korkeakoulutasolla.
Liikkuvuutta käsiteltiin erikseen opiskelijoiden kotimaisen ja kansainvälisen liikkuvuuden osalta. Kotimaista liikkuvuutta käsittelivät kysymykset siirtymisestä alemmasta ylempään tutkintoon, liikkuvuudesta korkeakoulusektorin ja alojen sisällä ja korkeakoulusektorien välillä sekä tutkintorakenteen luomista mahdollisuuksista ja esteistä kotimaiselle liikkuvuudelle. Kansainvälistä liikkuvuutta käsittelivät kysymykset kansainvälisen liikkuvuuden määrällisestä kehityksestä tutkinnonuudistuksen jälkeen, tutkintorakenteen luomista mahdollisuuksista ja esteistä kansainväliselle liikkuvuudelle sekä tutkinnonuudistuksen vaikutuksista suomalaisten ja kansainvälisten korkeakoulujen väliseen liikkuvuusyhteistyöhön.
Tutkintojen tuottama osaaminen ja suhde työelämään oli jaettu edelleen kolmeen osaan. Nämä olivat koulutuksen suunnittelu, toteutus ja arviointi. Koulutuksen suunnittelu sisälsi kysymyksiä osaamistavoitteiden ja työllistymisen huomioinnista opetussuunnitelmatyössä, opintojen mitoituksen toimivuudesta ja tutkintojen sisäisestä muutoksesta. Koulutuksen toteutusta kartoitettiin kysymällä opiskelijoiden opinto- ja urasuunnittelun tukemisesta sekä työelämäyhteistyöstä ja kumppanuuksista tutkintokoulutuksen toteutuksessa. Koulutusta arvioitiin kysymällä tutkintojen kuormittavuuden ja opiskelijoiden ajankäytön seurannasta sekä tutkintojen laadun ja tutkintojen tuottaman osaamisen seurannasta ja hyödyntämisestä koulutuksen kehittämisessä.
Asiasanat
Bolognan prosessi; ammattikorkeakoulut; ammattikorkeakoulututkinnot; korkeakoulupolitiikka; korkeakoulut; korkeakoulututkinnot; liikkuvuus; tutkinnonuudistus; tutkinnot; tutkintojärjestelmät; tutkintovaatimukset; yliopistot
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Koulutuspolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Korkeakoulujen arviointineuvosto
Tuottajat
- Korkeakoulujen arviointineuvosto
Ajallinen kattavuus
2002 – 2010
Aineistonkeruun ajankohta
2010-03-01 – 2010-03-31
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Organisaatio
Perusjoukko/otos
Opetusministeriön toimialaan kuuluvat korkeakoulut ja Maanpuolustuskorkeakoulu
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Korkeakoulut saivat itse päättää, miten ne organisoivat vastauksen laadintaprosessin. Arviointiryhmä toivoi ohjeistuksessaan, että korkeakoulun laatima vastaus olisi yhteisesti tuotettu.
Kaksi kolmasosaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista keräsi ensin näkemyksiä keskeisiltä viiteryhmiltä, kuten tiedekunnilta tai koulutusohjelmilta, keskushallinnon opintohallinnolta ja yksiköiden opiskelijapalveluilta sekä joissain tapauksissa opetuksen suunnittelijoilta, amanuensseilta ja kansainvälisten palveluiden edustajilta. Niiden pohjalta laadittiin korkeakoulun yhteinen vastaus. Tämän jälkeen korkeakoulun yhteistä vastausta käsiteltiin johtoryhmässä tai opetusneuvostossa opetuksesta vastaavan vararehtorin johdolla. Yksi viidesosa korkeakouluista toteutti vastausprosessin siten, että koordinoiva taho laati ensin alustavat vastaukset, joihin pyydettiin kommentteja viiteryhmiltä.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Puolistrukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD2678 Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010: tiedekunnat
FSD2680 Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010: koulutusalat
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Korkeakoulujen arviointineuvosto: Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010: korkeakoulut [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2011-10-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2677
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Niemelä, Jari & Ahola, Sakari & Blomqvist, Carita & Juusola, Henna & Karjalainen, Merja & Liljander, Juha-Pekka & Mielityinen, Ida & Oikarinen, Kerttu & Moitus, Sirpa & Mattila, Johanna (2011). Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010. Korkeakoulujen arviointineuvoston julkaisuja 17:2010 [verkkodokumentti]. Saatavissa: http://www.kka.fi/files/1217/KKA_1710.pdf [viitattu 14.10.2011].
Julkaisut aineistosta
Niemelä, Jari & Ahola, Sakari & Blomqvist, Carita & Juusola, Henna & Karjalainen, Merja & Liljander, Juha-Pekka & Mielityinen, Ida & Oikarinen, Kerttu & Moitus, Sirpa & Mattila, Johanna (2011). Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010. Korkeakoulujen arviointineuvoston julkaisuja 17:2010.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.