FSD2678 Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010: tiedekunnat

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010: tiedekunnat

Aineistonumero

FSD2678

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2678
https://doi.org/10.60686/t-fsd2678

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Korkeakoulujen arviointineuvosto

Muut tekijät

  • Nokso-Koivisto, Aleksis (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus))
  • Penttilä, Johanna (Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö (Otus))

Sisällön kuvaus

Tutkinnonuudistuksen arvioinnin pääkohteena on kaksiportainen tutkintorakenne eli alemmat ja ylemmät korkeakoulututkinnot ja tutkintorakenteen vaikutukset tiedekunnan tasolla. Tutkinnonuudistuksen arviointi on jaettu kolmeen pääteemaan. Pääteemat ovat tutkintorakenteen toimivuus, liikkuvuus sekä tutkintojen tuottama osaaminen ja suhde työelämään.

Tutkinnonuudistuksen tavoitteita ja niiden toteutumista käsiteltiin kysymällä asetettujen tavoitteiden tunnettuudesta, tiedekunnan kannalta tärkeimmistä kansallisista tavoitteista ja tavoitteiden toteutumisesta. Organisointia ja toimeenpanoa kartoitettiin kysymällä tiedekunnan osallistumisesta tutkinnonuudistukseen liittyneisiin eurooppalaisiin hankkeisiin tai valtakunnalliseen alakohtaiseen yhteistyöhön tutkinnonuudistusta toteutettaessa. Kysyttiin myös tiedekunnan eri toimijoiden osallistumisesta tutkinnonuudistuksen suunnitteluun.

Tutkintorakenteen toimivuutta käsiteltiin kysymällä tutkintojen asemasta tutkintojärjestelmässä ja tutkintorakenteen selkeydestä. Vastaajilta pyydettiin arviota kaksiportaisen tutkintorakenteen toimivuudesta, sen ongelmakohdista ja kehittämiskohdista. Tutkinnonuudistuksen vaikutusta valmistumisaikoihin käsittelivät kysymykset valmistumisaikojen mahdollisesta lyhenemisestä sekä siihen vaikuttaneista syistä. Kysyttiin myös, onko jokin erityinen syy vaikuttanut opintojen viivästymiseen.

Opiskelijoiden kotimaista liikkuvuutta kartoitettiin kysymyksillä opiskelijoiden siirtymisestä alemmasta ylempään korkeakoulututkintoon, opiskelijoiden liikkuvuutta korkeakoulusektorin ja alojen sisällä sekä opiskelijoiden siirtymistä korkeakoulusektorilta toiselle. Kansainvälistä liikkuvuutta käsittelivät kysymykset kotimaisten ja ulkomaisten opiskelijoiden liikkumisesta tutkintojen sisällä ja välillä. Kysymykset käsittelivät myös Suomesta ulkomaille lähteneitä ja Suomeen saapuneita vaihto-opiskelijoita.

Tutkintojen suunnittelua, toteutusta, arviointia ja kehittämistä kartoitettiin kysymyksillä opetussuunnitelmien muutoksista tutkinnonuudistuksen yhteydessä sekä esitettiin opetussuunnitelmatyötä koskevia väittämiä. Vastaajille esitettiin väittämiä myös tutkintojen mitoituksesta ja opintojen kuormittavuudesta. Lisäksi väittämien avulla kartoitettiin tutkintojen suunnitteluun liittynyttä työelämäyhteistyötä ja tutkintojen työelämärelevanssia. Pyydettiin myös arviota tutkinnonuudistuksen vaikutuksista koulutuksen ja tutkintojen toteutukseen. Koulutuksen arviointia ja kehittämistä kuvaamaan pyydettiin tietoja tiedekunnan käytänteistä, joilla tiedekunta seuraa ja kehittää tutkintoja suhteessa työelämän tarpeisiin. Lisäksi vastaajia pyydettiin kuvaamaan keskeisimpiä työelämän ja osaamistarpeiden kehityssuunnitelmia, jotka vaikuttavat tulevaisuudessa tiedekunnan tutkintorakenteen kehittämiseen.

Asiasanat

Bolognan prosessi; korkeakoulupolitiikka; korkeakoulut; korkeakoulututkinnot; liikkuvuus; tutkinnonuudistus; tutkinnot; tutkintojärjestelmät; tutkintovaatimukset; yliopistot

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Korkeakoulujen arviointineuvosto

Tuottajat

  • Korkeakoulujen arviointineuvosto

Ajallinen kattavuus

2002 – 2010

Aineistonkeruun ajankohta

2010-04 – 2010-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu; Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu, informaatio- ja luonnontieteiden tiedekunta; Helsingin yliopisto, bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta; Helsingin yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta; Itä-Suomen yliopisto, filosofisen tiedekunnan kasvatustieteiden ja psykologian osasto ja soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto; Itä-Suomen yliopisto, luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta; Jyväskylän yliopisto, humanistinen tiedekunta; Jyväskylän yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta; Lapin yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta; Lappeenrannan teknillinen yliopisto, teknillinen tiedekunta; Oulun yliopisto, humanistinen tiedekunta; Oulun yliopisto, teknillinen tiedekunta; Sibelius-Akatemia, esittävän säveltaiteen koulutusohjelma; Svenska handelshögskolan; Tampereen teknillinen yliopisto, teknis-taloudellinen tiedekunta; Tampereen yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta; Tampereen yliopisto, yhteiskuntatieteellinen tiedekunta; Turun yliopisto, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta; Turun yliopiston Turun kauppakorkeakoulu; Turun yliopisto, yhteiskuntatieteellinen tiedekunta; Vaasan yliopisto, kauppatieteellinen tiedekunta; Åbo Akademi, humanistiska institutionen

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Yliopistosektorilta alakohtaisen arviointikyselyn osallistujiksi kutsuttiin 23 tiedekuntaa 11 eri alalta 17 eri yliopistosta. Osallistujiksi ilmoittautui 22 tiedekuntaa.

Arviointikyselyyn osallistuvat yliopistojen alat on valittu siten, että saavutettaisiin mahdollisimman suuri alakohtainen kattavuus ja osallistujat edustaisivat opiskelijamäärältään suuria aloja. Arviointikyselyn ulkopuolelle rajattiin aloja, jotka ovat edustettuina vain yhdessä yliopistossa sekä lääketieteellinen ala, joka ei noudata kaksiportaista tutkintorakennetta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Puolistrukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD2677 Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010: korkeakoulut

FSD2680 Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010: koulutusalat

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Korkeakoulujen arviointineuvosto: Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010: tiedekunnat [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2011-10-28). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2678

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Niemelä, Jari & Ahola, Sakari & Blomqvist, Carita & Juusola, Henna & Karjalainen, Merja & Liljander, Juha-Pekka & Mielityinen, Ida & Oikarinen, Kerttu & Moitus, Sirpa & Mattila, Johanna (2011). Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010. Korkeakoulujen arviointineuvoston julkaisuja 17:2010 [verkkodokumentti]. Saatavissa: http://www.kka.fi/files/1217/KKA_1710.pdf [viitattu 14.10.2011].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Niemelä, Jari & Ahola, Sakari & Blomqvist, Carita & Juusola, Henna & Karjalainen, Merja & Liljander, Juha-Pekka & Mielityinen, Ida & Oikarinen, Kerttu & Moitus, Sirpa & Mattila, Johanna (2011). Tutkinnonuudistuksen arviointi 2010. Korkeakoulujen arviointineuvoston julkaisuja 17:2010.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.