FSD2722 Rahapelitutkimus 2011
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Rahapelitutkimus 2011
Aineiston rinnakkainen nimi
Suomalaisten rahapelaaminen
Aineistonumero
FSD2722
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2722https://doi.org/10.60686/t-fsd2722
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Sisällön kuvaus
Suomalaisten rahapelaaminen 2011 -kyselyssä selvitettiin 15-74 -vuotiaiden suomalaisten (n=4484) rahapelaamista, pelaamisen määrää, siihen käytettyjä rahamääriä, mielipiteitä rahapelaamisesta ja ongelmapelaamista.
Puhelinhaastattelun ensimmäinen osio käsitteli rahapelejä yleisesti. Aluksi selvitettiin, mitä rahapelejä vastaaja oli pelannut viimeisen 12 kuukauden ja koko elämänsä aikana. Samoin tiedusteltiin, mitä pelejä vastaaja oli pelannut internetissä. Edelleen selvitettiin, kuinka usein vastaaja pelasi pelejä, sekä kuinka paljon aikaa ja rahaa hän oli niihin käyttänyt viimeisen 30 päivän aikana. Vastaajat arvioivat, kuinka paljon rahaa he käyttivät tavallisesti peleihin viikossa, mikä oli heidän suurin voittonsa viimeisen vuoden aikana, minkä ikäisenä vastaaja oli pelannut ensimmäisen kerran ja mitä peliä hän oli tuolloin pelannut.
Seuraava osio käsitteli rahapelaamista koskevia mielipiteitä. Vastaajilta tiedusteltiin muun muassa, oliko rahapelien pelaaminen vakava ongelma Suomessa, olivatko pelaamisongelmat heidän mielestään lisääntyneet, oliko valtion ohjaama monopoli hyvä tapa rajoittaa pelaamisen haittoja, ja oliko 18 vuoden ikäraja pelaamiselle hyvä keino ongelmien vähentämiselle. Lisäksi otettiin kantaa väitteisiin kuten, ihmisillä pitäisi olla oikeus pelata rahapelejä milloin vain he haluavat, rahapelaamiseen pitäisi kannustaa ja rahapelien pelaaminen on vaaraksi perhe-elämälle.
Kolmas osio käsitteli internetin käyttöä ja muuta kuin rahapelaamista. Vastaajilta tiedusteltiin, oliko heillä internetyhteys, kuinka monta tuntia he olivat viimeisen 7 päivän aikana käyttäneet internetiä muihin kuin työasioihin, pelasivatko he video- tai tietokonepelejä, ja kuinka monta tuntia he olivat pelanneet viimeisen viikon ja kuukauden aikana.
Seuraavaksi käsiteltiin suhdetta rahapelaamiseen. Vastaajilta tiedusteltiin esimerkiksi, kuinka usein vastaaja yritti voittaa häviämänsä rahat takaisin jonain toisena päivänä, ja oliko hän väittänyt muille voittaneensa, vaikka oli todellisuudessa hävinnyt. Lisäksi tiedusteltiin, oliko vastaaja tuntenut syyllisyyttä rahapelejä pelatessaan, oliko hän halunnut lopettaa pelaamisen, mutta ei ole uskonut kykenevänsä siihen, oliko hän kiistellyt rahankäytöstä läheistensä kanssa ja oliko hän esimerkiksi menettänyt työ- tai opiskelupaikkansa rahapelaamisen vuoksi. Vastaajilta tiedusteltiin keneltä tai mistä hän oli lainannut rahaa pelaamista varten tai pelivelkojen maksamiseen. Samoin tiedusteltiin, oliko vastaaja pelannut suuremmilla summilla kuin hänellä olisi ollut varaa hävitä, kuinka usein hänestä oli tuntunut, että rahapelaaminen oli hänelle ongelma, kuinka usein hänelle oli sanottu, että pelaaminen oli hänelle ongelma, oliko hän etsinyt pelaamiseen apua, mistä hän oli etsinyt apua, ja oliko vastaajan omaisilla ollut ongelmia rahapelaamisessa. Valtaosa tämän osion kysymyksistä käsitteli tilannetta viimeisien 12 kuukauden ajalta.
Viimeisessä osiossa käsiteltiin terveyttä ja hyvinvointia. Vastaajat arvioivat nykyistä terveydentilaansa, sekä kuinka usein olivat tunteneet viimeisien neljän viikon aikana itsensä hermostuneeksi, tyyneksi, alakuloiseksi ja onnelliseksi. Seuraavaksi kysyttiin, oliko vastaajalla ollut viimeisen 12 kuukauden aikana vähintään kahden viikon jaksoja, jolloin hän oli ollut mieli maassa, alakuloinen tai masentunut, menettänyt kiinnostuksensa harrastuksiin, työhön tai muihin asioihin, joista yleensä koki mielihyvää. Lisäksi selvitettiin vastaajien tupakointia ja alkoholin käyttöä.
Taustatietoina kerättiin sukupuoli, syntymävuosi, siviilisääty, kuinka monta vuotta vastaaja oli opiskellut, paljonko tällä oli kuukausituloja, ja mitä vastaaja teki päätoimisesti.
Asiasanat
hyvinvointi; häviäminen (tappio); läheiset; ongelmapelaaminen; ongelmat; pelaaminen; rahankäyttö; rahapelit; riippuvuus; syyllisyys; terveys; velat; videopelit; väestötutkimus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Suomalaisten rahapelaaminenJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Taloustutkimus Oy
Tuottajat
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Ajallinen kattavuus
2011
Aineistonkeruun ajankohta
2011-10-03 – 2012-01-14
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15 - 74-vuotiaat suomalaiset (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
THL toimitti Taloustutkimukselle Väestörekisterikeskukselta tilaamansa 16000 henkilön satunnaisotoksen 15 - 74-vuotiaista suomalaisista (yksi henkilö poistettiin otoksesta poiminnan jälkeisen kuoleman johdosta). Taloustutkimus antoi DirektMedia 121 Oy:lle toimeksiannon muodostaa erillinen rekisteri niistä otoshenkilöistä, joille löytyi puhelinnumero. Puhelinnumerot löytyivät 11129 otoshenkilölle. Otokseen jäi siten 4870 henkilöä ilman puhelinnumerotietoa. Niille otokseen valikoituneille henkilöille, joille puhelinnumero löytyi, lähetti Taloustutkimus ennen puhelinhaastattelujen aloittamista THL:n muotoileman lähestymiskirjeen. Kirjeessä vastaajia informoitiin tutkimuksesta ja motivoitiin osallistumaan. Myös niille vastaajille, joille puhelinnumeroa ei löytynyt, lähetettiin kirje, jossa vastaajia informoitiin tutkimuksesta, ja heille tarjottiin mahdollisuutta soittaa Taloustutkimuksen 0800-alkuisen numeron vastaajaan ja jättämään tänne nimi, osoite ja puhelinnumero puhelinhaastattelua varten. Vastaajaan jätti yhteystietonsa 120 otoshenkilöä. Puhelinhaastattelua varten tavoitettiin kaikki 120 otoshenkilöä, joista kuitenkin yksi kieltäytyi haastattelusta. Tutkimuksen lopulliseksi vastaajamääräksi (so. loppuun viedyt haastattelut) tuli 4484. Näistä 119 oli sellaisia, jotka olivat itse ottaneet yhteyttä Taloustutkimukseen lähestymiskirjeen perusteella ja jättäneet yhteystietonsa puhelinvastaajaan.
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
176 muuttujaa ja 4484 havaintoa.
Datan versio
3.0
Painokertoimet
Aineistossa on painomuuttuja [paino], jonka avulla aineisto voidaan painottaa valtakunnallisesti väestömäärää vastaavaksi iän sukupuolen ja asuinpaikan (Etelä-Suomi, Länsi-Suomi, Itä-Suomi, Pohjois-Suomi) mukaisesti, Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Painotuksessa käytettiin Tilastokeskuksen 1.1.2011 julkaistuja väestötietoja.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Rahapelitutkimus 2011 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-07-26). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2722
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Julkaisut aineistosta
Raisamo, Susanna & Salonen, Anne H (2013). Muutokset 15-64-vuotiaiden suomalaisten rahapelaamisessa vuosina 2003-2011. Yhteiskuntapolitiikka 78 (5), 544-553.
Smolej, Mirka & Karjalainen, Salla & Jaakkola, Tapio (2015). Rahapelaamisen riskirajoilla. Helsinki: Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.
Raisamo, S. & Mäkelä, P. & Salonen, AH. & Lintonen, T. (2015). The extent and distribution of gambling harm in Finland as assessed by the Problem Gambling Severity Index. European Journal of Public Health 2015;25(4):716-22.
Salonen AH, Castrén S, Alho H, Lahti T (2014). Concerned significant others of people with gambling problems in Finland: a cross-sectional population study. BMC Public Health. 2014;14:398.
Edgren R, Castrén S, Jokela M, Salonen AH (2016). At-risk and problem gambling among Finnish youth: The examination of risky alcohol consumption, tobacco smoking, mental health and loneliness as gender specific correlates. Nordic Studies on Alcohol and Drugs. 2016;33(1):1-19.
Salonen AH, Castrén S, Raisamo S, Orford J, Alho H, Lahti T (2014). Attitudes towards gambling in Finland: a cross-sectional population study. BMC Public Health. 2014;14:982.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.