FSD2737 Kuntien yhteisen tehtäväluokituksen ja eAMS:n käyttö 2011
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Kuntien yhteisen tehtäväluokituksen ja eAMS:n käyttö 2011
Aineistonumero
FSD2737
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2737https://doi.org/10.60686/t-fsd2737
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Heikkilä, Anssi (Jyväskylän yliopisto. Historian ja etnologian laitos)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin kuntien yhteisen tehtäväluokituksen käyttöönoton ja sähköisten arkistonmuodostussuunnitelmien (eAMS) tilannetta kunnissa ja kuntayhtymissä.
Aluksi kysyttiin, onko kunnassa/kuntayhtymässä käytössä asianhallintajärjestelmä ja kuka on tämän toimittaja. Arkistonmuodostussuunnitelmaan (AMS) liittyen kysyttiin, onko kunnilla/kuntayhtymillä käytössä AMS, milloin se on otettu käyttöön ja miten aineistot on siinä luokiteltu. Seuraavaksi tiedusteltiin käytetäänkö kunnassa/kuntayhtymässä kuntien yhteistä tehtäväluokitusta, milloin se otettiin käyttöön ja onko tehtäväluokitus käytössä päätehtävä-, tehtävä-, alatehtävätasolla vai vielä alemmilla tasoilla. Jos yhteinen tehtäväluokitus aiottiin ottaa käyttöön, kysyttiin milloin se oli suunniteltu tapahtuvaksi. Kuntien yhteiseen tehtäväluokitukseen liittyen kysyttiin lisäksi, miten tehtäväluokitus soveltuu kuntien/kuntayhtymien käyttöön sekä mitä etuja ja haittoja kuntien yhteisellä tehtäväluokituksella on.
Seuraavassa osiossa käsiteltiin sähköistä arkistonmuodostussuunnitelmaa (eAMS). Kysyttiin muun muassa, onko kunnassa/kuntayhtymässä käytössä eAMS, minä vuonna se on otettu käyttöön, miten se on toteutettu ja jos eAMS:n tekeminen on vasta suunnitelmissa, niin milloin se aiotaan ottaa käyttöön. Lisäksi pyydettiin arvioimaan eAMS:n toimivuutta, hyödyllisyyttä, integroitavuutta muihin hallinnon järjestelmiin, etuja ja vahvuuksia, puutteita sekä pyydettiin esittämään parannusehdotuksia eAMS:n kehittämiseksi. Lopuksi kysyttiin, mikä on tehtävä/toimintaprosessien mallinnusvaihe kunnissa ja kuntayhtymissä; onko prosesseista mallinnettu kaikki, keskeisimmät, joitakin, pieni osa vai ei lainkaan.
Taustatietoina aineistossa ovat muun muassa kunnan/kuntayhtymän muoto, arkistopiiri, asukasmäärä, työntekijöiden määrä sekä asiakirjahallinnon ja arkiston henkilötyövuodet
Asiasanat
aineistot; arkistotoimi; asiakirjahallinto; asiakirjat; kunnat; kuntayhtymät; luokitukset; sähköinen arkistointi; tiedonhallintajärjestelmät
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Luonnontieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Valtiovalta, julkinen hallinto, poliittiset organisaatiot, puolueet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tietotekniikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Heikkilä, Anssi (Jyväskylän yliopisto. Historian ja etnologian laitos)
Tuottajat
- Jyväskylän yliopisto. Historian ja etnologian laitos
Ajallinen kattavuus
2011
Aineistonkeruun ajankohta
2011-01-19 – 2011-02-18
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Poliittis-hallinnollinen alue
Perusjoukko/otos
Suomen kunnat ja kuntayhtymät
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Kysely lähetettiin kaikille Suomen 336 kunnalle ja lisäksi 96 kuntayhtymälle (kaikkiaan 184 kuntayhtymästä saatiin 96 kuntayhtymän yhteystiedot).
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Puolistrukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on poistettu kuntien ja kuntayhtymien nimet sisältävä muuttuja sekä anonymisoitu avovastauksia.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Heikkilä, Anssi (Jyväskylän yliopisto): Kuntien yhteisen tehtäväluokituksen ja eAMS:n käyttö 2011 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2012-07-10). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2737
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Heikkilä, Anssi (2012). Kuntaorganisaatioiden näkemykset kuntien yhteisestä tehtäväluokituksesta sekä sähköisestä arkistonmuodostussuunnitelmasta. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Historian ja etnologian laitos. Arkistonhallinnan pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201205241725 [viitattu 11.7.2012].
Julkaisut aineistosta
Heikkilä, Anssi (2012). Kuntaorganisaatioiden näkemykset kuntien yhteisestä tehtäväluokituksesta sekä sähköisestä arkistonmuodostussuunnitelmasta. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Historian ja etnologian laitos. Arkistonhallinnan pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201205241725 [viitattu 11.7.2012].
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.