FSD2812 Sosiaalibarometri 2008

Aineiston nimi

Sosiaalibarometri 2008

Aineistonumero

FSD2812

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2812
https://doi.org/10.60686/t-fsd2812

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)

Sisällön kuvaus

Sosiaalibarometrit ovat tutkimuksellisia ajankohtaisselvityksiä, joiden tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman ajan tasalla olevaa tietoa hyvinvoinnin, palvelujen ja julkisen palvelujärjestelmän tilanteesta. Vuoden 2008 Sosiaalibarometri-kyselyssä ajankohtaisteemoina ovat kunta- ja palvelurakenneuudistus sekä vaikeimmin työllistyvien välityömarkkinat. Lisäksi kyselyssä tarkastellaan kilpailuttamisen, varhaisen puuttumisen sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemoja. Kyselyssä vastaajina ovat kuntien sosiaalitoimen, Kansaneläkelaitoksen toimistojen, työvoimatoimistojen sekä terveyskeskuksien johtavissa asemissa olevat työntekijät. Kyselyssä kartoitetaan laaja-alaisesti vastaajien taustaorganisaatioiden tilannetta ja palveluiden vastaavuutta organisaation toiminta-alueen asukkaiden tarpeisiin.

Ensimmäisenä teemana kyselyssä oli organisaation nykyinen tilanne ja resursointi, jota kartoitettiin esittämällä kysymyksiä taloudellisista resursseista, tietoisesta alibudjetoinnista ja lisäresursoinnista. Lisäksi vastaajilta pyydettiin arviota kansalaisten tarvitsemien palveluiden, kuten sosiaali-, työhallinnon- tai terveyspalveluiden, turvaamisesta nykyisillä resursseilla. Työvoimatoimiston edustajilta kysyttiin tarkemmin siitä, miten erilaiset työhallinnon palvelut, kuten työvoimakoulutus, palkkatuettu työ tai ammatillinen kuntoutus, vastaavat toiminta-alueen asukkaiden tarpeisiin.

Seuraavaksi tarkasteltiin hyvinvoinnin nykyistä tilannetta kunnassa tai organisaation toiminta-alueella. Aluksi pyydettiin arvioita alueen väestön hyvinvoinnin kokonaistilanteesta. Seuraavaksi vastaajat saivat arvioida hyvinvoinnin tilannetta ja oman organisaation mahdollisuuksia järjestää tukea eri väestöryhmille. Lisäksi tiedusteltiin erilaisia toimia, mitä kunnassa tai toiminta-alueella on tehty esimerkiksi syrjäytymiskierteiden katkaisemiseksi. Sosiaalitoimen edustajilta kysyttiin vielä tarkemmin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä muun muassa pyytämällä arvioita resursoinnin, yhteisöllisen työn ja terveysvaikutusten arvioinnin toteutumisesta oman kunnan toiminnassa. Lisäksi heiltä kysyttiin erilaisten välineiden, kuten indikaattorien tai tunnuslukujen, käyttämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen arvioimiseksi.

Seuraavana teemana olivat välityömarkkinat. Niitä tarkasteltiin esimerkiksi erilaisten työllistymismahdollisuuksien tarjoamista, työllistämistoimien vaikuttavuutta sekä erilaisia työllistämiseen liittyviä toimenpiteitä kartoittaen. Vastaajat saivat määritellä miten erilaiset välityömarkkinoiden kohderyhmien työllistämistä edesauttavat toimet, kuten oppisopimuskoulutuksen tarjoaminen, yksilöllinen työvalmennus tai tukihenkilötoiminta, toteutuvat kunnassa tai organisaation toiminta-alueella. Lisäksi vastaajilta pyydettiin arviota erilaisten tahojen, kuten valtion, yhdistysten tai työvoimatoimistojen, kyvystä välityömarkkinoiden kohderyhmien tilanteen ratkaisijana. Vastaajat saivat myös määritellä toimenpiteitä, jotka helpottaisivat työkyvyttömyyseläkkeeltä tai kuntoutustuelta työelämään palaavia henkilöitä. Sosiaalitoimen edustajia lukuun ottamatta vastaajilta kysyttiin jo suunnitelluista keinoista vajaakuntoisten työllistämisen tehostamiseksi.

Seuraavaksi sosiaalitoimen edustajilta kysyttiin palvelutarpeiden arvioinnista ja sosiaalipalveluiden kilpailuttamisesta. Sosiaalitoimen edustajat saivat arvioida, kauanko kunnassa on kilpailutettu palveluita, ja miten palveluiden laatu varmistetaan kilpailuttamistilanteessa. Terveyskeskuksen edustajilta kysyttiin lääkärien ja hoitohenkilökunnan vuokraamisesta ulkopuolisilta välitysyrityksiltä. Työvoimatoimiston edustajilta kysyttiin ostopalveluista tiedustelemalla jo toteutunutta kilpailuttamista sekä ostopalveluiden sopivuutta toimiston toimintaan. Seuraavaksi terveyskeskuksen ja sosiaalitoimen edustajilta kysyttiin kyselyn toiseen ajankohtaisteemaan, kunta- ja palvelurakenneuudistukseen, liittyen uudistuksen vaikutuksista, johtamisen haasteista sekä palveluiden järjestämisestä. Vastaajat saivat arvioida Paras-uudistuksen vaikutuksia eri väestöryhmiä ja palveluiden laatutekijöitä koskien. Vastaajilta kysyttiin myös, miten uudistuksen nähdään vaikuttavan yhteistyöhön palveluita järjestävien tahojen, kuten nuorisotoimen, teknisen toimen tai työvoiman palvelukeskuksen, kanssa seuraavan kahden vuoden aikana.

Taustatietoina ovat muun muassa vastaajan organisaatio ja alueen kuntaryhmitys.

Asiasanat

Kansaneläkelaitos; Paras-uudistus; hyvinvointi; hyvinvointipalvelut; kilpailuttaminen; ostopalvelut; sosiaalietuudet; sosiaalihuolto; sosiaalipalvelut; sosiaalitoimi; terveyskeskukset; terveyspalvelut; työhallinto; työvoiman palvelukeskukset; työvoimatoimistot; välityömarkkinat; yhteistyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Sosiaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Tuottajat

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Ajallinen kattavuus

2008

Aineistonkeruun ajankohta

2007-12 – 2008-02-12

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Suomen kuntien sosiaalitoimet, Kelan toimistot, työvoimatoimistot sekä terveyskeskukset (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Sosiaalitoimen, Kelan toimistojen, työvoimatoimistojen ja terveyskeskusten johtavissa asemissa oleville työntekijöille osoitettu Sosiaalibarometri 2008 -kysely kerättiin vastaajaryhmäkohtaisilla kyselylomakkeilla pääosin internetin kautta sähköisellä kyselylomakkeella. Terveyskeskusten aineisto kerättiin kokonaisuudessaan postikyselynä puuttuvan sähköpostiosoitteiston vuoksi, joskin halukkaat saivat mahdollisuuden vastata kyselyyn sähköisesti. Kaikki vastaajat saivat uusintakierroksella kyselylomakkeen postitse. Kyselyyn palautui määräaikaan mennessä 442 vastausta. Terveyskeskuksista Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle sekä Turkuun, Tampereelle ja Ouluun lähetettiin kyselyt terveysasemille. Kaikissa kaupungeissa poimittiin vastaajiin mukaan puolet kaupungin terveysasemista. Kainuuseen lähetettiin kysely jokaisen kunnan terveysasemalle.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

43

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Arkistoidusta aineistosta puuttuvat vastaukset muuttujalle q65_5 ja aineistosta on poistettu kunta- sekä maakuntamuuttujat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL): Sosiaalibarometri 2008 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2014-06-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2812

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Eronen, Anne & Londén, Pia & Perälahti, Anne & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta (2008). Sosiaalibarometri 2008. Ajankohtainen arvio kansalaisten hyvinvoinnista, palveluista ja palvelujärjestelmän muutoksesta. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Eronen, Anne & Londén, Pia & Perälahti, Anne & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta (2008). Sosiaalibarometri 2008. Ajankohtainen arvio kansalaisten hyvinvoinnista, palveluista ja palvelujärjestelmän muutoksesta. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.