FSD2818 Seksuaalivähemmistöt työelämässä 2003: avovastaukset
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Seksuaalivähemmistöt työelämässä 2003: avovastaukset
Aineistonumero
FSD2818
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2818https://doi.org/10.60686/t-fsd2818
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Lehtonen, Jukka P. (Helsingin yliopisto. Käyttäytymistieteiden laitos)
- Mustola, Kati (Helsingin yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos)
Sisällön kuvaus
Aineisto käsittää seksuaalivähemmistöjen asemaa ja kokemuksia työelämässä tarkastelevan Seksuaalivähemmistöt työelämässä 2003 -kyselyn avokysymysten vastaukset. Avovastaukset sisältyvät aineistoon niiltä osin, kun niitä ei ole pystytty liittämään samasta kyselystä tuotettuun kvantitatiiviseen aineistoon fsd2796 Seksuaalivähemmistöt työelämässä.
Kyselytutkimus toteutettiin keräämällä seksuaalivähemmistöön itsensä samastavilta henkilöiltä tietoa heidän koulutuksestaan ja työhistoriastaan, työelämässä kohtaamastaan syrjinnästä ja työssä viihtymisestä. Kysely kartoitti erityisesti seksuaalisuuden vaikutusta työmarkkinoille osallistumiseen. Tutkimus oli osa Euroopan sosiaalirahaston ja Suomen työministeriön rahoittamaa Equal-hanketta, jonka tavoitteena oli lesbojen, homojen, bi- ja transihmisten työmarkkina-aseman kartoittaminen ja parantaminen. Hankkeen vastuutahona toiminut Helsingin yliopiston Sosiologian laitos teki tutkimuksessa yhteistyötä Stakesin ja SETA ry:n kanssa.
Aineisto sisältää seksuaalivähemmistökyselyyn osallistuneiden vastaajien vastaukset yhteensä kymmeneen eri kysymykseen sekä taustatietoihin. Vastaajan ammatinvalintaa käsiteltiin kysymällä tämän lapsuuden toiveammattia sekä seksuaalisen suuntautumisen mahdollisia vaikutuksia koulutus- ja uravalintoihin. Lisäksi kartoitettiin tietoja vastaajan nykyisestä työpaikasta esimerkiksi kysymällä, kuinka työpaikalla mahdollisesti saatiin tietää seksuaalivähemmistöön kuulumisesta ja miten vastaaja kokee seksuaali-identiteettiin liittyvien asioiden salaamisen tai kertomisen työpaikalla. Niin ikään kysyttiin, oliko vastaaja kohdannut työpaikallaan seksuaali-identiteetistä johtuvaa syrjintää tai sukupuolen ilmaisemisen rajoittamista. Lisäksi vastaajilta kysyttiin, mihin ammattiliittoon he mahdollisesti kuuluvat ja kuinka he toivoisivat ammattiyhdistysliikkeen toimivan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi.
Taustamuuttujina aineistossa on vastaajan syntymävuosi, sukupuoli, ammatti sekä vastaajanumero, jolla osallistujien tiedot ovat yhdistettävissä kvantitatiiviseen dataan fsd2796.
Asiasanat
biseksuaalisuus; homoseksuaalisuus; seksuaalinen identiteetti; seksuaalisuus; seksuaalivähemmistöt; sukupuoli; syrjintä; tasa-arvo; työelämä; työhyvinvointi; työntekijät; työura; vähemmistöt; yhdenvertaisuus
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Vähemmistöt (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työolot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sukupuoli ja sukupuoliroolit (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Lehtonen, Jukka P. (Helsingin yliopisto. Käyttäytymistieteiden laitos)
- Mustola, Kati (Helsingin yliopisto. Sosiaalitieteiden laitos)
Tuottajat
- Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos
- Seksuaalinen tasavertaisuus (Seta)
- Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES)
Ajallinen kattavuus
2002 – 2003
Aineistonkeruun ajankohta
2002-01 – 2003-02-28
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Täysi-ikäiset seksuaalivähemmistöön samastuvat henkilöt, jotka ovat tai ovat olleet työelämässä Suomessa
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Ei-todennäköisyysotanta: osallistuja-avusteinen poiminta
Otos kerättiin käyttäen nk. lumipallomenetelmää (snowball sampling). Kyselylomakkeita ja tutkimusesitteitä levitettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatuissa tapahtumissa. Lisäksi ihmisiä kehotettiin levittämään tietoa tutkimuksesta tuttavilleen. Tutkimusta mainostettiin myös laajasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatuissa ja ammattijärjestöjen lehdissä sekä sähköpostilistoilla.
Lumipallomenetelmä ei mahdollista täysin edustavan otoksen muodostamista kohdejoukosta, mutta tavoitellun kohdejoukon pienuuden vuoksi se on menetelmänä käytännöllinen.
Aineisto käsittää kyselyyn internetitse vastanneiden 490 vastaajan avokysymysten vastaukset. Saatavilla oli sekä suomen- että ruotsinkielinen lomake, ja aineistossa onkin mukana 11 ruotsinkielistä vastaajaa.
Aineistonkeruun tekniikka
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Puolistrukturoitu lomake
Aineiston määrä
Kolme tekstitiedostoa rtf- ja html-muodossa
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD2796 Seksuaalivähemmistöt työelämässä 2003
FSD2797 Sukupuolivähemmistöt työelämässä 2003
FSD2819 Sukupuolivähemmistöt työelämässä 2003: avovastaukset
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on poistettu vastaajien yhteystiedot, nimet ja muut suorat tunnistetiedot. Myös vastaajien työpaikkojen nimet on poistettu ja nykyiset sekä aiemmat asuinpaikkakunnat luokiteltu Tilastokeskuksen käyttämien alueluokitusten mukaisiksi.
Aineisto käsittää ainoastaan kyselyn sellaiset avovastaukset niiltä osin kuin ne eivät sisälly kvantitatiiviseen aineistoon fsd2796. Tiedostot käsittävät ainoastaan internetin välityksellä vastanneiden 490 vastaajan vastaukset. Aineisto on tarkoitettu täydentämään kaikki muuttujat sisältävää aineistoa fsd2796.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Lehtonen, Jukka P. (Helsingin yliopisto) & Mustola, Kati (Helsingin yliopisto): Seksuaalivähemmistöt työelämässä 2003: avovastaukset [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2013-04-02). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2818
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Eihän heterotkaan kerro. Seksuaalisuuden ja sukupuolen rajankäyntiä työelämässä (2004). Toim. Lehtonen, Jukka & Mustola, Kati. Helsinki: Työministeriö. ESR Tutkimukset ja selvitykset; 2/04. Saatavilla: http://www.rakennerahastot.fi/rakennerahastot/tiedostot/esr_julkaisut_2000_2006/tutkimukset_ja_selvitykset/03_02-04_eihan_heterokaan_kerro_seksuaalisuuden_ja_sukupuolen_rajakayntia_tyoelamassa_fi.pdf [viitattu 8.1.2013].
Julkaisut aineistosta
Eihän heterotkaan kerro. Seksuaalisuuden ja sukupuolen rajankäyntiä työelämässä (2004). Toim. Lehtonen, Jukka & Mustola, Kati. Helsinki: Työministeriö. ESR Tutkimukset ja selvitykset; 2/04. Saatavilla: http://www.rakennerahastot.fi/rakennerahastot/tiedostot/esr_julkaisut_2000_2006/tutkimukset_ja_selvitykset/03_02-04_eihan_heterokaan_kerro_seksuaalisuuden_ja_sukupuolen_rajakayntia_tyoelamassa_fi.pdf [viitattu 4.2.2013].
Straight people don't tell, do they? Negotiating the boundaries of sexuality and gender at work (2004). Eds. Lehtonen, Jukka & Mustola, Kati. Helsinki: Ministry of Labour. ESF Research Reports; 2b/04. Saatavilla: http://www.rakennerahastot.fi/rakennerahastot/tiedostot/esr_julkaisut_2000_2006/tutkimukset_ja_selvitykset/03_02b-04_eihan_heterokaan_kerro_seksuaalisuuden_ja_sukupuolen_rajakayntia_tyoelamassa_en.pdf [viitattu 4.2.2013].
Lehtonen, Jukka (2010). Gendered Post-Compulsory Educational Choices of Non-Heterosexual Youth. European Educational Research Journal, 9 (2): 177-191.
Lehtonen, Jukka (2009). The diverse intimate relationships of non-heterosexual Finnish men. NORMA, Nordic Journal of Masculinity Studies, 4 (1): 66-82.
Lehtonen, Jukka (2008). Career Choices of Lesbian Women. Journal of Lesbian Studies, 12(1): 97-102.
Lehtonen, Jukka (2009). Ei-heteroseksuaaliset nuoret, heteronormatiivisuus ja koulun keskeyttäminen. Kasvatus, 40 (5): 465-474.
Lehtonen, Jukka (2009). Sukupuolimoninaiset ei-heteroseksuaaliset työntekijät. Naistutkimus, 22 (4): 61-64.
Lehtonen, Jukka (2006). Family and Work. The View Pont of Sexual and Gender Diversity. In Possibilities and Challengies? Men´s Reconciliation of Work and Family Life. Conference Report. APN 2006:704. Copenhagen: Nordic Council of Ministers.
Lehtonen, Jukka (2004). Heteronormatiivisuus ja sukupuolityylit työelämässä. Näkökulmana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kokemukset. Teoksessa Toiviainen, Hanna & Väänänen, Tuula & Hemminki, Elina (toim.): Ulkonäkö, työelämä, terveys. Aiheita 20. Helsinki: STAKES. 41-47.
Lehtonen, Jukka (2006). Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Suomen kunnissa. Keinoja ja ideoita yhdenvertaisuuden tueksi. Helsinki: Työministeriö. Tutkimukset ja selvitykset 8/06
Lehtonen, Jukka (2017) Hankala kysymys. Intersukupuolisuus suomalaisissa koulu- ja työelämätutkimuksissa. Sukupuolentutkimus 30:1, 71-75.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.