FSD2846 Nuorten vapaa-aika 2013
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Nuorten vapaa-aika 2013
Aineistonumero
FSD2846
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2846https://doi.org/10.60686/t-fsd2846
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
Sisällön kuvaus
Nuorten vapaa-aika 2013 -tutkimuksessa kartoitettiin eri-ikäisten nuorten vapaa-aikaa harrastuksista ystävyyssuhteisiin. Tämän vuoden kyselyssä pääteemana oli liikunta eri muodoissaan. Tutkimus on osa joka kolmas vuosi toteuttavaa Nuorten vapaa-aikatutkimussarjaa.
Alussa selvitettiin nuorten vapaa-aikaa ja harrastuksia koskevia asioita. Kysyttiin television ja tietokoneen käytöstä sekä urheilun harrastamisesta. Myös vanhempien mukana oloa urheilun tai liikunnan vapaaehtoistyössä pyydettiin määrittelemään, esimerkiksi ovatko he olleet mukana toiminnassa valmentajina, tuomareina tai talkootyöläisinä. Kysyttiin myös harrastaako vastaaja urheilua esimerkiksi urheilu- tai liikuntaseurassa, kaupallisessa liikuntapalvelussa tai kunnan järjestämillä liikuntapaikoilla, kuten uimahallissa tai pururadalla.
Seuraavaksi kysyttiin, paljonko vastaajalla on vapaa-aikaa. Kysyttiin, kuinka usein hän tapaavat kavereitaan vapaa-ajalla ja kuinka usein hän pitää yhteyttä kavereihin puhelimen ja Internetin välityksellä. Vastaajalta kysyttiin lisäksi missä hän viettää aikaa kavereidensa kanssa, kuten nuorisotiloilla, ostoskeskuksissa, kahviloissa, yhteisissä harrastuksissa, kaupungilla, netissä tai luonnossa, ja kuinka usein. Vastaajalta kysyttiin myös kokeeko hän, ettei ole tervetullut joihinkin edellä mainituista paikoista, ja jos kokee, niin mihin niistä.
Liikuntaa koskevissa kysymyksissä kysyttiin ensin liikkuuko vastaaja mielestään riittävästi. Kysyttiin, kuinka usein vastaaja harrastaa liikuntaa esimerkiksi yksin ilman ohjausta tai yhdessä vanhempien kanssa. Lisäksi kysyttiin onko vastaaja lopettanut jonkin liikuntaharrastuksen. Lopettaneita pyydettiin määrittelemään, paljonko mikäkin syy vaikutti lopettamiseen. Syitä olivat muun muassa liikaa aikaa vievä harrastus, kilpailuhenkisyys, kiinnostuksen kohteiden muuttuminen, paikkakunnalta muuttaminen ja terveydelliset syyt. Kysyttiin myös mitä liikuntaa vastaaja haluaisi harrastaa ja paljonko eri syyt vaikuttavat haluun liikkua. Näitä syitä olivat muun muassa liikunnan tuottama ilo, voittamisen halu, hyvässä kunnossa pysyminen ja ammattilaiseksi pyrkiminen.
Vapaa-ajan viettoon liittyvissä kysymyksissä kartoitettiin vielä muiden harrasteiden, kuten musiikin, piirtämisen, valokuvaamisen ja pelien pelaamisen, kuulumisesta vastaajan elämään. Harrasteista, joita vastaaja mainitsi tekevänsä vapaa-ajallaan, kysyttiin vielä tarkemmin kuinka usein hän niitä harrastaa. Seuraavaksi kartoitettiin vastaajan tyytyväisyyttä ulkonäköönsä, terveyteensä, kuntoonsa ja elämäänsä yleensä. Vastaajaa pyydettiin myös määrittelemään näkemyksensä erilaisiin vapaa-aikaa ja elämää yleensä koskeviin väitteisiin, jotka käsittelivät muun muassa oman asuinpaikkakunnan vapaa-ajan vietto mahdollisuuksia, vanhempien suhtautumista harrastamiseen sekä harrastamista rajoittavia tekijöitä. Lopuksi vastaajaa pyydettiin vielä arvioimaan, kokeeko hän itse olevansa lapsi, nuori vai aikuinen.
Taustamuuttujina olivat muun muassa ikä, sukupuoli, kieli, koulutus, perhemuoto, maakunta ja kotitalouden rakenne.
Asiasanat
harrastukset; lapset (ikäryhmä); liikunta; nuoret; sosiaaliset suhteet; urheilu; vapaa-aika; vapaa-ajantoiminnat; viestintä
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Lapset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Ajankäyttö (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vapaa-aika, matkailu ja urheilu (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Fyysinen kunto ja liikunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimusJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- MC-Info
- Norstat Finland
Tuottajat
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
- Nuorisoasiain neuvottelukunta
- Valtion liikuntaneuvosto
Ajallinen kattavuus
2013
Aineistonkeruun ajankohta
2012-12
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
7 - 29-vuotiaat Suomessa asuvat suomea tai ruotsia puhuvat lapset ja nuoret (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Otos poimittiin Väestörekisterikeskuksessa satunnaisotantana. 10 - 29-vuotiaat haastateltiin puhelimitse. 7 - 9-vuotiaat haastateltiin henkilökohtaisin käyntihaastatteluin. 15 - 29-vuotiaiden ryhmässä nuoriin otettiin suoraan yhteyttä, alle 15-vuotiaiden ikäryhmissä tavoiteltiin vastaajan vanhempaa haastatteluluvan saamiseksi. Väestörekisterikeskuksesta poimitusta 13 044 henkilön näytteestä tavoitettiin 2 590 henkilöä. Näistä tavoitetuista henkilöistä 41 % antoi haastattelun, 9 % ei kuulunut kohderyhmään ja 50 % kieltäytyi haastattelusta. Yhteensä haastatteluja tehtiin 1 205. Norstat Finland teki henkilökohtaiset haastattelut ja ruotsinkieliset puhelinhaastattelut.
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu
Kasvokkainen haastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Katso myös
FSD1224 Nuorten suhde järjestöihin ja globalisaatioon 2001
FSD2428 Nuorten vapaa-aika 2009
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu kuntamuuttuja. Muuttujasta on tehty aluemuuttujat: bv1 (Tilastollinen kuntaryhmitys) ja bv1c (Suurimmat kaupungit).
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Nuorten vapaa-aika 2013 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-09-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2846
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Fellman, Johanna (2015). Social bakgrund och fysisk aktivitet bland barn och unga. Vasa: Åbo Akademi. Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier. Pro gradu avhandling i socialpolitik.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.