FSD2916 Etelä-Savon 7 - 13-vuotiaiden lasten hyvinvointi 2011
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Etelä-Savon 7 - 13-vuotiaiden lasten hyvinvointi 2011
Aineistonumero
FSD2916
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2916https://doi.org/10.60686/t-fsd2916
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Penttinen, Pekka (Mikkelin ammattikorkeakoulu. Kulttuuri-, nuoriso- ja sosiaalialan laitos)
Sisällön kuvaus
Aineistossa Etelä-Savon 7 - 13-vuotiaiden lasten hyvinvointi 2011 on kartoitettu laajasti kokemuksellista tietoa siitä, miten lapset voivat ja minkälaiset elinolot heillä on. Lapset ovat itse saaneet vastata kyselyyn, jossa pääteemoina ovat perhe ja koti, ruokailu, koulu, kiusaaminen ja vapaa-aika. Kysely on kerätty osana Mikkelin ammattikorkeakoulun nuorisoalan osaamiskeskittymä Juvenian hanketta Mulla on asiaa. Hanketta on ollut rahoittamassa Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.
Perheeseen ja kotiin liittyvissä kysymyksissä vastaajalta kysyttiin kenen kanssa hän asuu ja viettävätkö vanhemmat tarpeeksi aikaa lasten kanssa. Lisäksi kysyttiin kuinka tärkeää on, että vastaajalla on tai olisi oma huone, minkälaiset nukkumistottumukset vastaajalla on sekä tunteeko vastaaja olonsa kuulluksi ja turvalliseksi kotonaan. Seuraavaksi kysyttiin ruokailutottumuksista, kuten kuinka usein vastaaja syö aamiaista, lämpimän aterian, einesruokaa tai epäterveellisiä herkkuja. Kouluun liittyen vastaajalta kysyttiin kavereista, koulun tilojen viihtyvyydestä, turvallisuudesta sekä mielipiteiden kuuntelemisesta. Seuraavaksi kysyttiin vastaajan kokemuksista kiusaamisen kohteena olemisesta. Kysyttiin kuka on kiusannut vastaajaa, miten on kiusattu ja missä on kiusattu. Vastaajalta kysyttiin myös, onko hän itse kiusannut, huomaavatko opettajat kiusaamisen koulussa ja puuttuvatko he tai vastaaja tapauksiin, joissa kiusataan.
Vapaa-aikaa koskevissa kysymyksissä kysyttiin mitä vastaaja tekee viikoittain, kuten harrastaa liikuntaa, pelaa pelikonsoleilla tai tietokoneella, lukee kirjoja tai viettää aikaa kavereiden kanssa. Vastaajalta kysyttiin myös, harrastaako hän jotain, ja jos ei, niin mistä harrastamattomuus johtuu. Lisäksi kysyttiin seuraavatko vanhemmat lapsen tietokoneen, television tai tarkemmin Internetin käyttöä. Seuraavaksi kysyttiin tunteeko vastaaja olonsa yksinäiseksi ja onko hän tyytyväinen elämäänsä. Vastaajalta kysyttiin myös mitkä asiat, kuten oma tulevaisuus, terveys, köyhyys, sodat tai ilmastonmuutos, huolestuttavat vastaajaa. Lopuksi vastaajaa pyydettiin määrittelemään kolme asiaa, jotka tekevät vastaajan onnelliseksi.
Taustamuuttujia ovat vastaajan ikä ja sukupuoli.
Asiasanat
elinolot; hyvinvointi; ihmissuhteet; kiusaaminen; koulut; lapset (ikäryhmä); perheet; terveys; turvallisuus; vapaa-aika
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lapset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Penttinen, Pekka (Mikkelin ammattikorkeakoulu. Kulttuuri-, nuoriso- ja sosiaalialan laitos)
Tuottajat
- Mikkelin ammattikorkeakoulu. Nuorisoalan osaamiskeskittymä Juvenia
Ajallinen kattavuus
2011
Aineistonkeruun ajankohta
2011-04 – 2011-09
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Etelä-Savo
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
1. - 7.luokkalaiset, eli 7 - 13-vuotiaat Etelä-Savossa asuvat lapset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Vastaajat on tavoitettu kohdealueella olevien koulujen kautta. Kysely lähetettiin kaikille Etelä-Savon ala- ja yläkoulujen rehtoreille, jotka edelleen ovat toimittaneet kyselyä halutessaan luokanopettajille. Kysely on kerätty kahdessa osassa vuoden 2011 aikana siten, että osa kerättiin huhti-toukokuussa seitsemässä Etelä-Savon kunnassa ja osa elo-syyskuussa muissa maakunnan kunnissa. Lapset saivat vastata kyselyyn itsenäisesti.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on pudotettu arkistoinnin yhteydessä muuttuja q1 'Missä kunnassa asut?'.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Penttinen, Pekka (Mikkelin ammattikorkeakoulu): Etelä-Savon 7 - 13-vuotiaiden lasten hyvinvointi 2011 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2015-06-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2916
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Näin meillä menee. Etelä-Savon 7-13-vuotiaiden hyvinvointikertomus 2011. Toim. Punamäki, Marika. Mikkeli: Juvenia. Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus. Mikkelin ammattikorkeakoulu.
Punamäki, Marika (2011). Koettu turvallisuus osana lasten hyvinvointia. Mikkeli: Mikkelin ammattikorkeakoulu. Järjestö- ja nuorisototyön koulutusohjelman opinnäyte.
Julkaisut aineistosta
Punamäki, Marika (2011). Koettu turvallisuus osana lasten hyvinvointia. Mikkeli: Mikkelin ammattikorkeakoulu. Järjestö- ja nuorisototyön koulutusohjelman opinnäyte.
Näin meillä menee. Etelä-Savon 7-13-vuotiaiden hyvinvointikertomus 2011. Toim. Punamäki, Marika. Mikkeli: Juvenia. Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus. Mikkelin ammattikorkeakoulu.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.