FSD2959 Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012
Aineistonumero
FSD2959
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2959https://doi.org/10.60686/t-fsd2959
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS))
- Pesonen, Tommi (Oy 4Pharma Ltd)
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin korkeakouluopiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveydentilaa, keskeisiä terveyskäyttäytymisen piirteitä sekä terveyspalvelujen käyttöä ja mielipiteitä palvelujen laadusta. Lisäksi selvitettiin terveyteen, terveyskäyttäytymiseen ja opiskelukykyyn liittyviä tekijöitä, kuten sosiaalisia suhteita, opiskelua ja toimeentuloa. Erityisteemoina olivat oppimisvaikeudet, peliriippuvuus ja netin käyttö, pään ja kasvojen alueen kivut (narskuttelu), paniikkiahdistuneisuus, seksuaalisuuden ongelmat, vulvodynia, kiusaamis-, vainoamis- ja väkivaltakokemukset sekä liikunnan kulttuuriset ja sosiaaliset merkitykset. Lisäksi pyritään saamaan tietoa maahanmuuttajaopiskelijoista.
Tutkimuskysymykset oli jaoteltu eri osa-alueisiin. Ensiksi kartoitettiin vastaajien terveydentilaa, käsityksiä terveyspalveluista ja liikuntatottumuksia. Seuraavat osiot käsittelivät ravintoa sekä hampaiden hoitoa, narskuttelua ja kasvokipuja. Tämän jälkeen kysymykset liittyivät tupakkaan, alkoholiin ja huumeisiin sekä niiden käyttöön. Rahapelaamisesta ja sen mahdollisesti mukanaan tuomista ongelmista tiedusteltiin seuraavassa osiossa. Tämän jälkeisissä osioissa käsiteltiin opiskelua, toimeentuloa ja työssäkäyntiä, ihmissuhteita, oppimisvaikeuksia sekä Internetin käyttöä. Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin heidän kokemuksiaan kiusaamisesta, vainoamisesta ja väkivallasta. Kyselyn loppupuolen osiot käsittelivät seksuaalisuutta ja liikunnan roolia opiskelijoiden elämässä. Tutkimuksessa on käytetty muiden muassa seuraavia mittareita: GHQ12 (General Health Questionnaire), AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test), Index of Diet Quality (IDQ), FSFI-6 (Female Sexual Function Index) ja Salli Saaren kehittämä mielenterveysseula. Mittarit on eritelty yksityiskohtaisesti tutkimusjulkaisussa.
Taustamuuttujina olivat mm. ikä, sukupuoli, opiskelumaakunta, korkeakoulu ja koulutusala.
Asiasanat
ihmissuhteet; internet; kiusaaminen; korkeakouluopiskelu; liikunta; mielenterveys; ongelmapelaaminen; oppimisvaikeudet; päihteet; rahapelit; ruokatottumukset; sairaudet; seksuaaliterveys; sosiaaliset suhteet; terveydentila; terveyspalvelut; vainoaminen; väkivalta
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Psykologia (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Terveydentilaan liittyvät oireet, löydökset ja patologiset tilat (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Päihteiden käyttö ja tupakointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Fyysinen kunto ja liikunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Ruokavalio ja ravitsemus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksetJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö)
- Pesonen, Tommi (Oy 4Pharma Ltd)
Tuottajat
- Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö
- Opetus- ja kulttuuriministeriö
- Sosiaali- ja terveysministeriö
- Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten liitto - SAMOK ry
Ajallinen kattavuus
2012
Aineistonkeruun ajankohta
2012-02-13 – 2012-06-26
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat läsnä oleviksi lukuvuonna 2011 - 2012 ilmoittautuneet suomalaiset ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat (poislukien Maanpuolustuskorkeakoulu, Högskolan på Åland, Poliisiammattikorkeakoulu)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: ositettu otanta
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2011 ammattikorkeakouluissa opiskeli vuonna 2011 yhteensä 131 838 perustutkinto-opiskelijaa. Yliopistoissa oli alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa suorittamassa kaikkiaan 144 441 opiskelijaa (SVT 2012). Syksyllä 2011 oli YTHS:n piirissä 130 781 yliopisto-opiskelijaa. Näissä luvuissa ovat myös yli 35-vuotiaat mukana. Maanpuolustuskorkeakoulu, Högskolan på Åland ja Poliisiammattikorkeakoulu eivät kuuluneet kohdejoukkoon eivätkä ole mukana em. opiskelijamäärissä.
Yliopisto-opiskelijoiden otanta tehtiin YTHS:n asiakasrekisteristä ja ammattikorkeakouluissa opiskelevien otos saatiin oppilaitosten opiskelijarekistereistä. Mukaan otettiin opiskelijat, joiden syntymävuosi oli 1977 tai myöhempi, eli he olivat lukuvuoden 2011 - 2012 alkaessa alle 35-vuotiaita. Kriteerinä oli myös ilmoittautuminen läsnä olevaksi lukuvuonna 2011 - 2012. Otoksessa sai olla mukana ammattikorkeakouluista sekä nuorten että aikuisten koulutuksessa olevia, kunhan ikäraja täyttyi.
Yliopisto-opiskelijoiden otanta tehtiin joulukuussa 2011 ositettuna satunnaisotantana. Osittaminen suoritettiin yliopisto-opiskelijoilla YTHS:n terveyspalveluyksiköitten mukaisesti paikkakunnittain.
Ammattikorkeakouluja oli mukana 25 ja kaikille lähetettiin 18. lokakuuta 2011 tutkimuslupa- ja osoitetietopyyntö ja kaikilta saatiin tiedot. Osittaminen tehtiin ammattikorkeakouluopiskelijoilla korkeakouluittain siten, että suhteellinen osuus kohdejoukosta oli näissä sama.
Otannan koko oli YTHS:n rekisteristä ja ammattikorkeakouluista molemmista 4999 opiskelijaa. Otos kattoi 3,6 % kaikista perustutkintoa suorittavista opiskelijoista. Otoksesta poistettiin 6 opiskelijaa (3 yo ja 3 amk), joista kolme kieltäytyi osallistumasta tutkimukseen (1 yo ja 2 amk) ja kolmelle kyselyä ei saatu perille sähköisesti eikä paperiversiona (2 yo, 1 amk). Lopullisen otoksen koko oli 9992 opiskelijaa.
Otoksesta 46,6 % oli miehiä ja 53,4 % naisia.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
44
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi ja englanti.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
728 muuttujaa ja 4403 havaintoa.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistoon on tehty tunnisteellisuussyistä seuraavat toimenpiteet. Aineistosta on poistettu valmistumismuuttuja (k94b). Aineistossa luokiteltiin karkeammiksi luokiksi ikä (k1), opiskelupaikkakunta (k6a), yliopistojen koulutusala (k8a, kansallisen koulutusalaluokituksen mukaisesti) ja läsnäoloaika korkeakoulussa (k94). Lisäksi dikotomisissa muuttujissa yhdistettiin syömishäiriöt (k12_24_1 - k12_24_3) ja oppimisvaikeudet (k116_1 - k116_8) summamuuttujiin k12_24 ja k116. Myös pienet yliopistot/yksiköt: Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistettiin yhdeksi muuttujaksi k17a_17. Pituusmuuttujasta (k14) ja painomuuttujasta (k15) tehtiin miehille ja naisille omat muuttujat k14a, k14b, k15a ja k15b, ja muuttujien ääriarvot luokiteltiin. Samoin lasten lukumäärä -muuttujan (k109) suurimmat arvot luokiteltiin. Aineistosta on poistettu lähes kaikki avovastaukset. Jääneistä avovastauksista poistettiin tunnisteet. Tietoarkiston merkinnät on tehty [hakasulkein].
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)) & Pesonen, Tommi (Oy 4Pharma Ltd): Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012 [data]. Dataversio 2.0 (2018-06-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd2959; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2959
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Jatkokäyttäjien tulee lähettää aineiston tekijälle yksi kappale julkaisuista (sähköisenä tai painettuna), joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on: Johtajaylilääkäri, etunimi.sukunimi@yths.fi, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, Töölönkatu 37 A, 00260 Helsinki. Tarkemmat yhteystiedot osoitteessa: https://www.yths.fi/yhteystiedot/hallinto/
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Kunttu, Kristina & Pesonen, Tommi (2013). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 47 [verkkodokumentti]. Helsinki: YTHS Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Saatavissa: http://www.yths.fi/filebank/1864-KOTT_2012_verkkoon.pdf [viitattu 6.10.2014]
Julkaisut aineistosta
Osaa aineistoon liittyvistä julkaisuista ei ole eritelty. Julkaisulista koskee kaikkia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus -hankkeen aineistoja.
Kunttu, Kristina & Huttunen, Teppo (2001). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia; 45.
Kunttu, Kristina & Pesonen, Tommi (2013). Student Health Survey 2012. A National Survey among Finnish University Students [online]. Helsinki: Finnish Student Health Service. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 47. http://www.yths.fi/filebank/2263-KOTT2012_in_English.pdf [cited 5.8.2014]
Kunttu, Kristina & Pesonen, Tommi (2013). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 47 [verkkodokumentti]. Helsinki: YTHS Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. http://www.yths.fi/filebank/1864-KOTT_2012_verkkoon.pdf [viitattu 6.10.2014]
Hentilä A. & Miettinen I. & Kunttu K. & Tammelin T. & Venojärvi, M. & Korpelainen R. (2015). Muutokset korkeakouluopiskelijoiden kunto- ja hyötyliikunnassa vuosina 2000-2012. Liikunta & Tiede 2015:52(1), 64-69.
Kuitunen, Elina (2015). Univaikeuksien trendit ja yhteys psyykkisiin häiriöihin korkeakouluopiskelijoilla vuosina 2000-2012. Turku: Turun yliopisto. Psykologian pro gradu -tutkielma.
Tossavainen, M. (2015). Kun aikuisen internetin käyttö on haitallista. Suomen Lääkärilehti 2015: 70 (6); 324-325.
Pörhölä, M. & Cvancara, K. & Kaal, E. & Tampere, K. & Torres, B. (2016). Cross-cultural comparisons of bullying among university students: perspectives from Argentina, Estonia, Finland and United States. In Bullying among university students : cross-national perspectives (eds. H. Cowie & C.-A. Myers), 127-142. Abingdon: Routledge.
Sirkka, Ossi (2017). Kannabista käyttävien korkeakouluopiskelijoiden arvostukset elämän eri osa-alueita kohtaan. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatutkimus. Kandidaatin tutkielma.
Grénman M, Räikkönen J. (2017): Taking the first step - From Physical inactivity towards a healthier lifestyle through leisure walking. In the Routledge´s International Handbook of Walking, M. Hall, Y. Ram, N. Shoval (Eds.). Routledge.
Pörhölä M., Cvancara K., Kaal E., Tampere K., Torres B.: Higher education students' experiences of bullying and other abusive relationships: A cross-cultural comparisons of bullying among university students: perspectives from Argentina, Estonia, Finland and United States. Kirjassa Cowie Helen, Myers Carrie Anne (toim.) Bullying Among University Students. Cross-national perspectives, Routledge 2015
Tossavainen M.: Raising up or overbearing down - a bidirectional effect of internet on students' wellbeing. 1st International-Anatolian Congress on Sexual Health and Disorders 1.-3.5.2015.
Vuorinen A, Kunttu K, Tipuri M, Kokko M, Pesonen T. Oral health behaviour determinants among internet heavyusers of university students. European Association of Dental Public Health EADPH-Congress 12.-13.6.2014, Göteborg.
Selin, Arla (2018). Yhteisö ja ystävät opiskelijan voimavarana - kvantitatiivinen tutkielma opiskelu-uupumukselta suojaavista tekijöistä. Sosiaalipsykologian kandidaatintutkielma, Tampereen yliopisto.
Halme N, Kunttu K. (2018). Miltä suomalaisten opiskelijoiden opiskelukyky näyttää tutkimuksen valossa? Julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. Saatavissa Internetissä, vaatii käyttäjätunnuksen. Artikkelin tunnus: ote00009 (003.004).
Rinne, Hanna & Korkeamäki, Johanna & Villa, Tiia (2021). Korkeakouluopiskelijoiden koetut oppimisvaikeudet ja niiden yhteys elämän eri osa-alueisiin. Kuntoutus 44(1): 24-36.
Tipuri Marjo, Vuorinen A, Pesonen T, Huttunen T, Kunttu K. (2020) Korkeakouluopiskelijoiden suun terveystottumukset. Suomen hammaslääkärilehti 2020;27(9):22-28.
Kunttu Kristina, Ansala J. (2021) Korkeakouluopiskelijoiden liikunta. 2021:214-216. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Kosola S, Seilo N, Väyrynen T. (toim.) Opiskeluterveys (2. uudistettu painos). Kustannus Oy Duodecim.
Lagström Hanna (2021) Opiskelijoiden ruokatottumukset. 2021:203-206. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Kosola S, Seilo N, Väyrynen T. (toim.) Opiskeluterveys (2. uudistettu painos).
Saari Juhani, Villa T. (2017) Opiskelua ristipaineessa - yliopisto-opiskelijoiden hyvinvointivajeet, niiden kasautuminen ja yhteys psyykkiseen oireiluun. Julkaisussa Kunttu K, Pesonen T, Saari J. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016. YTHS:n tutkimuksia 48, 2017:107-126. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus (KOTT) - YTHS. https://www.yths.fi/app/uploads/2020/01/KOTT_2016-1.pdf [viitattu 17.2.2025]
Grénman Miia, Oksanen A, Löyttyniemi E, Räikkönen J, Kunttu K. (2018) Mikä opiskelijoita liikuttaa? Liikunnan merkitykset ja niiden yhteys koettuun hyvinvointiin ja liikunnan määrään. Liikunta & Tiede 55, 2-3/2018. https://www.lts.fi/media/lts_vertaisarvioidut_tutkimusartikkelit/2018/lt_2-3-18_tutkimusartikkelit_grenman_lowres.pdf [viitattu 17.2.2025]
Pörhölä M. (2021) Kiusaamiskokemukset opiskelijan hyvinvoinnin uhkana. 2021:192-196. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A, Kosola S, Seilo N, Väyrynen T. (toim.) Opiskeluterveys (2. uudistettu painos). Kustannus Oy Duodecim.
Lagström Hanna (2017) Opiskelijoiden ruokatottumukset. Julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online-versio). Kustannus Oy Duodecim 7.4.2017. Artikkelin tunnus: ote00054 (013.002)
Virtala, A. & Vilska, S. & Huttunen, T. & Kunttu, K. (2012). The desire for children and awareness about the impact of age on female fertility. Gynaecology Forum Vol. 17, No. 3, 2012.
Pörhölä, Maili (2016). Do the roles of bully and victim remain stable from school to university? Theoretical considerations. In Bullying Among University Students : Cross-national perspectives (eds. Helen Cowie & Carrie Anne Myers), 35-46. Abingdon: Routledge.
Pörhölä M.: Kiusaaminen opiskelijoiden keskuudessa. Julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2017 (ote00046).
Lehtonen K, Hakonen H. (2013). Basic information on civic activity in Finnish sports: Participation and volunteer work i sports clubs. English summary. LIKES -Researsh Center for Sport and Health Sciences, Jyväskylä, Finland. Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja, Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa
Nieminen A. A comparative analysisis of questionnaires assessing mental health, stress and burnout. Master thesis, Hogeschool Universiteit Brussel, May 2011.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.